Боил Банов като Бойко: Лъже нагло в bTV, че писал закон за медиите. Премълча, че текстът обслужва подлогите на хунтата

1 837

Публичното тиражиране на лъжи е диагноза за хунтата ГЕРБ и нейното правителство, установи за пореден път Narod.bg. Тази заран, видимо снощен, Боил Банов без никакво притеснение изцепи тоталната шменти-капели „новина”, че бил писал закон за медиите, допитвайки се до всички представители на гилдията. „Законът за медиите не е правен на тъмно, а с участието на представители на всички медии и професионални организации“, публично преметна обществеността Банов.

Истината е, че законът бе написан да в угода на проправителствените трубадури, които получават месечно десетки хиляди, за да хвалят достиженията на крадците, начело на държавата, припомня Narod.bg.

Банов обаче продължи с излагацията – лично бил извадил 8 члена от проектозакона за радиото и телевизията. Всички те се отнасяли до мандатите на генералните директори и на управителните съвети към тях. Направил го е след подписката, организирана през юли, от 60 видни интелектуалци. В момента тази подписка наброява над 2000 човека, съобщи Банов.

Не замисляме затваряне на театрите, обяви още министърът на културата Боил Банов, в чийто мандат се разграбват шедьоври от галериите. Според него цялата система била подсигурена в кризата, държавата се била погрижила за възнагражденията и нямало да се затваря нищо.

Народният театър спира постановките си през следващите две седмици, но подобни актове са оставени на директорите и творческите колективи. Те преценяват дали да ограничат представленията, но го правят основно заради заболели актьори и служители, обясни Банов.

Реклама

В бюджет 2021 по отношение на културата били осигурени и буфери. Заплатите, осигуровките и режийните за културните институти, които се плащат от държавата от началото на пандемията, ще продължат да се дават по същия начин до следващата пролет. Финансовото подпомагане ще продължи независимо дали имат представяне пред зрители.

„Помогнахме дългосрочно и на независимите артисти. В момента се разглежда нова едногодишна програма със сериозно финансиране. Помогнахме много сериозно на всички“, обясни Банов.

Той обяви, че 28 млн. лева допълнително са отпуснати за културата в новия бюджет. Освен това са предвидени още 25 млн. лева по новия закон за киното, който предвижда връщане на част от разходите на кинопродуцентите, както и увеличаване на субсидиите за нови филми.

По повод изказване на Вежди Рашидов в студиото на сутрешния блок на Би Ти Ви преди дни, че министърът на културата трябва да се събуди и да види как се замерят с яйца паметници на културата, Банов отговори: „Прав е председателят на Комисията по култура да е гневен. И аз съм гневен, но това се води дребно хулиганство и е в прерогативите на МВР. Ако беше в моите прерогативи, щях да налагам глоби всекидневно.“

На думите на Рашидов, че още първата седмица от министерстването си Банов се бил еманципирал, той обясни, че е еманципиран по рождение, името му е Боил и може би не е случайно.

1 Коментар
  1. Кирил казва

    Боил бил, демек чорбаджия. Каква наглост!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.