В държавата на Бойко: „Мултигруп” сече горите като за последно, 600 000 кубика добити незаконно (СКАНДАЛЪТ „ГОРИГЕЙТ”)

1 3 047

В държавата на Бойко Борисов силовите групировки от миналото продължават да вършат безобразия. Мащабно разследване, наречено „Горигейт”, установи, че една от най-активните бракониерски фирми е свързана с „Мултигруп” на покойния вече Илия Павлов, видя Narod.bg.

До момента е установено, че 600 000 кубика, или всеки десети кубик от официалния дърводобив годишно, се добива по престъпен начин. С толкова фирмите, получили право на легален дърводобив, надвишават разрешените количества за сеч, а горските не реагират.

Цели 200 фирми са надвишили позволената им сеч с над 1000 кубика. Инициаторите на „Горигейт“ оповестиха данни, анализирани от роботи и изкуствен интелект. Разследването е публикувано на платформата bird.bg

„Снимките с претоварени тирове, които денонощно изнасят гората ни за Гърция и Турция, не са инцидентни, а илюстрират стройна схема за престъпно забогатяване, за която държавните органи си затварят очите, или по-лошо – откровено лъжат. А фирмите, надвишаващи драстично разрешените количества за сеч, без изненади са свързани с властта“, посочват авторите на изследването.

Как е пресметнато?

Специализиран софтуер и роботи за обработка на данни са сумирали разрешените кубически метри и след това са ги сравнили с отчетените кубически метри в превозните билети.

„Такива сумарни данни не се предоставят от Изпълнителната агенция по горите, което също е нарушение на закона, но могат да бъдат извлечени „по трудния начин“ от публичните регистри. Екипът ни направи точно това. Изтеглихме документ по документ данните за сечите и за превоза на отсечените дървета за последните 5 години, след което ги подложихме на специализиран компютърен анализ“, уточняват авторите.

Според регистъра на разрешенията за сеч за 2020 г., към 20 септември е позволен добив на 7 032 982 кубика дървесина, а според регистъра на превозните билети са добити и транспортирани от гората 1 331 994 куб. м.

При 1/4 от издадените 46 532 позволителни за сеч, а именно за 12 113 разрешителни, обаче е допуснато превишение на позволените обеми с 284 470 кубика, показва анализът.

За цялата 2019 г. според регистрите е разрешен добив на 8 941 227 кубика дървесина, изсечени и транспортирани от гората са 6 692 046. При над 1/3 от издадените 62 206 позволителни за сеч или 23 521 е допуснато превишение на допустимите количества сеч, което сумарно възлиза на 603 438 кубика, става ясно още там.

Анализът въвежда ново понятие „официална“ престъпна сеч – когато разрешително има, но се надвишава количеството.

Реклама

Оказва се, че според чл. 235, ал. 1 от Наказателния кодекс за престъпление се съди, всеки „който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях“.

Оправданията

В повечето случаи превишената сеч по позволително била оправдана с незаконна сеч, със събиране на сухи паднали дървета, преходни обекти, разширение на короядни петна, и най-вече с неверни данни за горите, с технически грешки и с неточна горска инвентаризация, отбелязва още „Гори гейт“.

„Всички тези условия са обаче и перфектните предпоставки за мащабни кражби от горите, когато горските служители са недобросъвестни или са накарани от шефовете си или кметовете да скрият „грешките“ и да реализират скритите разлики като кражба от гората чрез претоварване на камионите с дървесина“, допускат авторите.

Горските експерти, с които са работили, са категорични, че незабавно е необходима драстична реформа в официалните информационни системи и данни за горите и гарантирането на тяхната пълна прозрачност и коректност.

200 фирми надвишават с по над 1000 кубика

Анализът е установил, че превишения от над 1000 куб. м. дървесина по позволителни за сечи за година имат над 200 фирми. Сред тях се открояват 20-30 компании, които са превишавали в пъти и са добивали количества дървесина, надвишаващи значително позволеното им по позволително за сеч, а най-вероятно и още толкова, но напълно незаконно, пише „Гори гейт“.

Злоупотребите с гората водят към различни политически партии.

Начело е „Маркони Груп Лес ООД“ с капитал 100 лв. Дружеството се води собственост на Пенка Бангеева. Бивш собственик е Евгени Шишков от Девин. През 2018 г. Евгени Шишков придобива фирмата „Тика Трейд“ от Тенчо Койчев Димов, който е директор в „Мултифрут“. Тя е фирма на бившата „Мултигруп“, за чиито топли връзки с ДПС е налична солидна публична информация, твърди „Гори гейт“.

Следва „Айди 555“ ООД, свързана с Ангел Цигуларов, областен координатор на ГЕРБ и общински съветник трети мандат в общината на ГЕРБ. Преди да се развие при ГЕРБ като мощен играч на пазара на законната и незаконна сеч в Странджа, фирмата е преживявала от обществени поръчки възложени от ДГС „Кости“, показва справка в договорите на АОП.

Сред фирмите се откриват и такива, за които има данни за връзки с БСП, като например „Суна-2“ ООД се свързва с БСП, твърди изследването.

То цитира анонимен горски, който казва – „Помолих фирмата да ми разреши изписването на поне един превозен билет с вярна информация, но фирмата, съпровождана от една депутатска кола… отказа“.

Решения

„За да се спре това узаконено, но престъпно изсичане на българските гори има решения. Трябва да се забрани категорично сечта на дървета извън разрешените по позволително за сеч количества, и също така да се забрани на една и съща фирма и свързаните с нея лица да имат право да секат повече от 10 000 кубика на година. Но тежките зависимости и връзки на фирмите с негласната управляваща коалиция между ДПС и ГЕРБ правят такава реформа по-скоро илюзорна на този етап“, заключава изследването.

1 Коментар
  1. Иванова казва

    Има ли в тази държава работещи институции? Всеки прави каквото иска! Как се секат поголовно гори? Наистина ли няма кой да ги спре? Позор, държава разграден двор. Никой ли не си дава сметка, че държавата още известно време и няма да я има вече?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.