Narod.bg пита: Лъжат ли ни за COVID-19? Колко лаборатории имат право да правят PCR тестове?

2 2 478

Броят на лабораториите, които правят PCR тестове, нараства главоломно. Бяха 30 миналата седмица, уточнение имаше – станаха 65, днес са 180. За това алармира известният журналист Мартин Карбовски във фейсбук страницата си, видя Narod.bg. 

По-рано днес темата със съмнителния брой на тестовете за коронавирус беше коментирана и от бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски в интервю пред bTV.

„Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, от които виждате какво става…“, смята той.

Гайдарски цитира данни, казани му от шеф на една от големите лаборатории у нас – че на ден в една от тях се правят максимум по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60.

Реклама

„Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?“, попита той, визирайки последните данни на здравните власти – за положителни почти 23% от направени 11 226 теста за последното денонощие.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че това са „откровени лъжи“, тъй като 65 са лабораториите, които са към заповедта на МЗ, но реално информация идвала от 185 лаборатории, които имали капацитет да достигнат до 30 000 – 40 000 теста дневно.

Narod.bg припомня, че още миналата седмица бившият посланик Илиян Василев публикува във фейсбук профила си съмненията си относно достоверността на тестовете: 

У нас няма акредитирана клинична лаборатория по ИСО 15189 – не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест. Този е стандарта за лабораториите в ЕС и гаранцията че стандартите за качество на работа и извършване на тестовете у нас са такива каквито са в реперите за лабораториите в ЕС.. Единствената страна в ЕС без акредитиращ орган по този стандарт, съответно без нито една акредитирана лаборатория. Да отбележа както обучение преди сертификацията, така и самата сертификация се извършва от „независими“ експерти оценители, а не от чиновници.“

Narod.bg пита: Колко лаборатории в България реално са сертифицирани да правят тестове за коронавирус и от колко лаборатории получават информация здравните власти, за да изготвят ежедневната статистика? 

2 Коментара
 1. […] Броят на лабораториите, които правят PCR тестове, нараства главоломно. Бяха 30 миналата седмица, уточнение имаше – станаха 65, днес са 180. За това алармира известният журналист Мартин Карбовски във фейсбук страницата си, предава Narod.bg.  […]

 2. йоран казва

  и нека да бъдем точни – НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ЛАБОРАТОРИИ не е ЛИЦЕНЗИРАНА!
  вчера бяха 36 , днес говорят за 180, утре за да ги натаманят резултатите, защото нашите лаборатории работят РЪЧНО , ане автоматизирано , да очакваме да станат 220 лаборатории!
  За какво повече да говорим , ако не е видно съмнението в резултатите!
  Ей ти доценте , нагаждачо, погледни в Гърция, колко са ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ лаборатории и какви са резултатите там , при100% съответствие на работещи ресторанти, заведения , барове , ученици и т.н. За тъпите политикани доценти – нагаждачи – ГЪРЦИЯ е с доста повечко население от нас и с доста повечко туристи!!
  ДОКОГА ТЕЗИ плазмодии – ПОЛИТИЧЕСКИ , ще ни правят за смях!!!
  ВЪН БУКЛУЦИТЕ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.