Няма оставка! Хунтата ГЕРБ довършва мандата с нов премиер – Росен Плевнелиев? Бойко вече се подиграва с народа!

0 4 303

Оставка няма да има! Въпреки всенародните протести, които влязоха в своя четвърти месец, Бойко Борисов ще се опита да изпълни своите договорки със задкулисието, за което му е нужно да изкара целия мандат с проваления си кабинет №3, научи Narod.bg.

За целта лидерът на хунтата ГЕРБ е решил да размести пешките, като на своята позиция постави куклата на конци Росен Плевнелиев, наричан гальовно от народа „чехльо” и „Ирландската пастирка”.

Управленският мандат да бъде довършен до края му през пролетта, но от второ правителство на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, пише и 24 часа.

Планът за спасение на кожата е в него министър-председателят да е различен от Бойко Борисов. А сегашният премиер да се отдаде на подготовка на партията за парламентарни избори.

Тази идея все още стои на вниманието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов въпреки протестите и въпреки откритата подигравка с народа, каквато представлява рокадата на едно недоразумение с друго.

Възможно било вариантът да се ползва и при очаквания провал на проекта за нова конституция, внесен от депутатите от ГЕРБ, патриотите и подкрепен от “Воля”.

За приемането на проекта и свикване на Велико народно събрание, какъвто бе първоначалният план на Борисов, ГЕРБ се нуждае от 160 гласа. Събирането им е невъзможно без участие на ДПС или БСП, които открито са срещу кабинета.

„Ако не бъде прието предложението, ще смятам този парламент за изчерпан”, закани се Борисов през лятото, когато обяви проекта си за конституция.

Което бе прието като сигнал от негова страна, че при провал на идеята за свикване на велик парламент със сигурност ще отиде на предсрочни избори.

В същото време обаче „Обединени патриоти”, чието влизане в нов парламент е под огромна въпросителна, успяха да убедят Борисов да обяви публично, че мандатът ще бъде довършен докрай.

Предложението това да стане с второ правителство, в което Борисов да не е министър-председател, също бе направено още през лятото.

Тогава патриотите го отхвърлиха, но то все още стояло като вариант пред Борисов, смятат източници от ГЕРБ.

Подобно решение първо ще му даде възможност да изпълни обещанието, че няма повече да бъде министър-председател при изчерпан парламент.

Реклама

Освен това Борисов ще има време, излизайки например през ноември от Министерския съвет, да подреди и стабилизира партийните редици на ГЕРБ.

Активното му включване в този момент в партийния живот може да доведе, първо, до изчистване на проблемни партийци от втория етаж, които оказват лошо влияние на ГЕРБ.

Освен това би могъл и по-активно да се включи в предизборната агитация и така да изведе отново партията си до първото място на предстоящите през пролетта избори.

Кого ще вземе Борисов при това партийно строителство? Най-вероятно това може да е Томислав Дончев, който все пак е вицепремиер без портфейл, но и човек, на когото мнозинството във и извън ГЕРБ симпатизира.

Кой може да наследи Борисов като премиер за тази близо половин година управление до изборите напролет.

Като към спряганите още през лятото имена на кмета на Враца Калин Каменов и на евродепутата Андрей Новаков, а към листата се намърдал и Росен Плевнелиев.

Той е особено активен през последните месеци с несъстоятелни критики срещу президента Румен Радев и защитник на всичко, свързано с ГЕРБ.

Пред 24 часа бившият президент отрече да има намерение за завръщане в политиката, дори и ако бъде помолен от ГЕРБ.

„Като активен гражданин, който отстоява своята позиция, като убеден европеец и демократ мога да играя важна роля в предстоящите събития”, обясни своите позиции Плевнелиев, но не става ясно каква роля вижда за себе си в тези събития.

Ако действително Борисов реши да подаде оставка през ноември, вероятно е да има освен нов министър-председател и нов вицепремиер.

Като заетите по квота от патриотите две вицепремиерски места и постовете на министри на отбраната, на екологията и на икономиката оставали техни и малката коалиция трябвало сама да си реши дали да смени сегашните титуляри Красимир Каракачанов, Марияна Николова, Емил Димитров и Лъчезар Борисов.

Засега обаче подобно предложение няма отправено официално и публично към “Обединени патриоти”. Като вероятно Борисов ще го направи чак след гласуването на проекта за нова конституция в Народното събрание.

Това по първоначален план трябваше да стане на 2 ноември. Вероятно обаче на ГЕРБ ще са им нужни поне още седмица-две, за да влезе проектът в зала. Като плановете са преди това да бъдат приети важните закони за бюджетите на държавата, на осигурителната система и на здравеопазването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.