Кога ни излъга доц. Ангел Кунчев? През 2016 г.: Маската не върши работа, през 2020-а: Най-ефективна е, когато се носи от човек с коронавирус

0 1 947

Спорът доколко маските предпазват от коронавирус извадиха наяве манипулациите на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, показа проверка на Narod.bg.

Един от експертите в Националния оперативен щаб е променил мнението си за това предпазно средство на 180 градуса за последните четири години, установи репортер на Narod.bg.

През 2016 г. в интервю за „Фокус” държавният здравен инспектор е категоричен, че маските не вършат работа срещу грипния вирус, който е сходен с Covid-19.

„Има доста точни изследвания за това доколко обикновената хирургична маска ни предпазва. Обикновената хирургична маска няма особен предпазен ефект и това е ясно.

По-скоро някакъв ефект, макар и ограничен, има за хора, които вече са започнали на кихат и кашлят по-често, защото те слагат някаква механична бариера, която не предпазва на 100%, но все пак е някаква бариера. За здравите хора това няма особен ефект и това е доказано. При дишането маската се овлажнява много бързо, става пропусклива за вируси и носенето ѝ повече от 1–1,5 часа става безпредметно”.

Реклама

Какво се промени в технологията при производството на маски, пита Narod.bg, така щото преди няколко седмици – на 30 септември 2020-а, доц. Кунчев да каже нещо съвсем различно пред БНТ:

„Всеки има глава на раменете и може сам да прецени важно ли е и дали е отговорен към останалите хора. Маската е най-ефективна, когато се носи от човек с коронавирус”, посочи здравният инспектор.

„Всеки отговаря за себе си и премиерът на доста места носи маски. Там, където не го прави, се предприемат съответните по закона мерки”, подчерта доц. Ангел Кунчев за неносеното на маски от страна на изпълнителната и законодателна власт.

Дали НОЩ и експертите в него не са се превърнали в придатък на властта, за да манипулират общественото съзнание в угода на хунтата, или наистина предпазните маски вече се произвеждат по нов начин? Narod.bg оставя извода на своите читатели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.