Проверка на Narod.bg: Може ли да се направят 7742 PCR теста за ден? Възможно е, ако денонощието има 34 часа (РАЗКРИТИЯ)

0 4 196

Възможно ли е правителството да ни вкарва в поредната конспирация с броя на тестваните за коронавирус? Възможно ли е наистина непосилният брой тестове – 7742, от които в събота бяха оповестени рекордните 998 заразени с коронавирус българи за денонощие, да са достоверна информация, провери репортер на Narod.bg.

Не е тайна, че огромният обем тествани, обявени официално, станаха повод за спорове в социалните мрежи.

Във фейсбук плъзнаха няколко варианта на изчисления, обясняващи защо е невъзможно посочените в официалните данни тестове да са направени наистина.

Всички публикувани в мрежата сметки са базирани на информация, че в страната има 36 лицензирани лаборатории за PCR тестове (Polymerase Chain Reaction, в превод на български – полимеразна верижна реакция).

Според едната версия, за да са обработени за денонощие 7742 проби, във всяка лаборатория трябва да са направени 206, което – дори при отделяне на 10 минути за изследване би отнело 2060 минути, или 34 часа.

Според друга вариация на изчислението лабораториите е трябвало да правят 8.67 теста на час при денонощен режим на работа и ако се направи преизчисление за 8 работни часа, това означава по едно изследване на всеки две минути. Изводът е, че данните на властите не може да отговарят на истината.

Всъщност в сметките има няколко неточности, които правят изводите им спорни, пише „Дневник“. Първата е, че според заповед на здравния министър, публикувана на 12 октомври 2020 г., лицензираните за PCR изследвания лаборатории са 62, а не 36.

Действително имаше период, в който определените от властите лаборатории бяха 36, но той е бил актуален от 12 юни до средата на юли.

На 17 юли документът е обновен и са добавени още две лаборатории. След това списъкът е допълван още два пъти: от 8 септември в него фигурират 45, а от 12 октомври – 62 лаборатории, сочи справка в регистъра на Министерството на здравеопазването.

Важен детайл е, че някои от частните лаборатории в списъка имат клонове в няколко населени места.

Както и че някои от посочените в списъка тестват за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19) на две, три и дори повече места, дори и в рамките на един град.

Реклама

Narod.bg обаче се поразрови и лъсна друг факт, който също не се отчита – че макар и да има повече лаборатории за коронавирус тестове, работното им време е прекалено кратко.

В сайта на частната лаборатория „Цибалаб“, например, се посочва, че материали за изследване се взимат в две манипулационни в София.

Проверката на Narod.bg показа, че централната приемна на ул. „Гюешево” №83 работи само от 7 до 14 часа. След това спират да се правят PCR тестове, защото компютърната им програма спирала автоматично в 14 ч. и данните не могат да бъдат обработени.

Затова всеки ден дългата опашка от чакащи за тест се разпраща обратно по домовете, щом настъпи заветният час 14.

Лабораториите „Рамус“ пък са публикували на страницата си списък с местата, където не се приемат пациенти за PCR тест и той е значително по-кратък от пълния списък с техни лаборатории и манипулационни в страната.

Narod.bg провери работното време и на тази лаборатория. В „Рамус” се оказаха по-работливи от „Цибалаб” – лаборантите тук се трудят от понеделник до петък от 7.00 до 18.00 ч., в събота от 8.00 до 18.00 ч., а в неделя от 8.00 до 15.30 ч.

Ироничните забележки за „трудолюбието“ на лаборантите във фейсбук статусите също може да получат отговор чрез фактите. Макар човешкият труд да е важна част от факторите, които се начисляват в цената на изследването,

PCR тестовете не се изработват само от хора

Голям процент от времето се влага за екстракцията на вирусните частици, което се прави от машини. Тези машини пък могат едновременно да изследват по повече от една проба, обясняват специалистите.

И не на последно място, малко статистика: обявените в събота 7742 теста далеч не са най-големият брой, отчитан за денонощие в България.

Според единната информационна система най-много изследвания до момента са направени в разгара на летните пътувания до Гърция: на 20 август – 8649, и на 5 септември – 8129. Тогава обаче отчетените положителни случаи са значително по-малко – съответно 151 и 179.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.