Дисидентът Петър Бояджиев: Дипломат №1 си спечели поста в кревата на Пожарникаря, това е подигравка с България

0 7 814

Един от малкото истински дисиденти у нас – Петър Бояджиев, сподели своята болка, че дипломацията на европейска България в момента се управлява от Екатерина Захариева, която е спечелила управлението в МВнР в „кревата на Бойко Борисов”, установи Narod.bg.

Не е тайна, че от години въври мълвата как Катето от пазарджишкото с. Бошуля е една от многото герберастки, направили кариера след интимна връзка с плейбоя от СИК Бойко Борисов.

Това твърди в своя фейсбук публикация и Петър Бояджиев, коментирайки липсата на дипломация покрай проблемите със Северна Македония.

Петър Бояджиев разкости хунтата

Ето какво пише дисидент №1 на България:

Oще една очевидност до какво окаяно положение е доведена българската държава. Конфликтът със Северна Македония. Ами България няма дипломация и то не от днес, а от десетилетия.

И докато след 1944 година българската дипломация беше филиал на руската, днес е оставена сама на себе си в ръцете на една треторазрядна интересчийка, спечелила поста си в кревата на един пожарникар.

Оставена е в ръцете и на един доносник на Държавна сигурност. Е, ще губим и ще си печелим врагове, а и ще ставаме смешни. В този конфликт страната няма печеливш ход.

Сама срещу течението. Какъв е изборът след поставянето на неизпълними условия на Македония. Първо, възползваме се от правото ни на вето, резултат, наливаме масло в огъня на антибългарските чувства в съседката ни и си печелим славата на ретроградна страна, пречеща на процесите на европейското развитие.

Второ, не се възползваме от ветото и клякаме и ставаме за смях и все по-малко ще ни уважават вън от България. Ами и в двата случая сме губещи.

Защо ли? Най-простият отговор, защото толкова е акълът на тези които управляват страната.

Реклама

Прехвърлиха решаването на един политически проблем на историците, вместо да си поемат отговорностите и да го решат още по време на подписването на тъй прехваления договор с Македония.

И освен това месим две наложили си различни понятия. Гражданска принадлежност и самосъзнание за етническа принадлежност. Проблемът е политически и поради това си позволявам да взема отношение.

Историците какво са, тълкуватели на събитията и нищо повече, а политиците са за да вземат решения а не да тълкуват събитията. Хайде, като са много големи българските историци, да видим къде и как са тълкували простотията на БКП, че с административни силови мерки ще смени самосъзнанието на турците и мюсюлманите в България чрез смяната на имената.

Фактът си съществува, но я да ги чуем тълкувателите как го тълкуват пред българската учаща се младеж. Сега е нещо подобно и с Македония.

Най-малкото 95% от живеещите там се определят като македонци, въпреки че има и много голяма група с албанско самосъзнание, но казват „аз съм македонец”. И ние им се сърдим за това.

Каша, каша е в българската дипломация и в главите на българските управляващи. Тези сложни уравнения, поставяни за решаване с векове, не се решават с обличането на националните носии върху торбата с ла..а, която сме поставили за министър на отбраната.

ВИЗИТКА:

Петър Бояджиев е роден на 3 юли 1947 г. в Шумен в семейство на чиновник. Завършва гимназия в родния си град.

След казармата е приет да учи математика в Софийския университет. В навечерието на ІХ конгрес на БКП през 1966 г. заедно със своя приятел Алфред (Фреди) Фосколо, разпространяват позив с искания за излизане от Варшавския договор, за свобода на сдруженията и многопартийност.

Държавна сигурност го поставя под наблюдение и го задържат на 15 август 1968 г. – месец преди нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Предлагат му да сътрудничи на спецслужбите, като замине във Франция и проникне в емигрантските среди. Бояджиев отказва. Осъден е на 12 години затвор при строг режим.

Петър Бояджиев е изпратен в политическия отряд на Старозагорския затвор, където следват поредица от опити да бъде вербуван за агент на ДС.

На 6 август 1981 година е изведен нелегално от България чрез организация, извършена от Алфред Фосколо и Антон Машев. В емиграция е активен и работи в областта на защита правата на човека в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.