СКАНДАЛ в Narod.bg: Кирил Домусчиев е собственик на строежа на Витоша! Прави палат от 2324 кв. м с два басейна (ГАЛЕРИЯ)

4 20 029

Скандалният строеж в полите на Витоша, срещу който скочиха медии и общество, се оказа собственост на олигарха на хунтата Кирил Домусчиев, установи Narod.bg.

Бизнесменът, познат и като Киро Гела, който без срам нарича Бойко Борисов „шефа”, вдига палат от 2324 кв. м с два басейна. Новината дойде от пост на вдовицата на големия Коста Цонев – Ели Цонева, която е брокер на имоти.

„Имотът е на Кирил Домусчиев, сградата, която ще се строи, е със стъпка от 2324 кв. м. Ще е висока 7 метра с минимална озеленена площ от 60%-70% от терена. Статутът на земята е ЖМ1”, написа Цонева под публикация за строежа.

След това обаче, вероятно изплашена от последствия, Ели Цонева изтри поста си.

Преди дни стана ясно, че площ от 43 декара в полите на Витоша ще бъде превърната в жилищна сграда с два басейна, паркинг и трафопост. Първа за жилищната кооперация съобщи журналистът Люблена Папазова, която показа и снимки от строителната площадка, където се работи и в почивния съботен ден.

„Блок на Витоша, в природния парк, на метри от любимата на туристите пътека „Инж. Иванов” в района на село Бистрица, местността Манастира, която вече стана известна… Направен е път, дърветата се секат непрекъснато, колите на работниците се качват все по-нагоре.

Според информационната табела става дума за жилищна сграда с паркинг и трафопост, подпорна стена не се споменава. Моля споделяйте, защото скоро дори на Черни връх ще вдигнат една кооперация”, се казва в поста на Папазова във фейсбук.

Тя сигнализирала до редица природозащитни организации за казуса, но само две се отзовали с отговор, обясни Папазова.

Реклама

Според Добромир Добринов от WWF „строежът не се извършва в границите на природен парк „Витоша“ и поради тази причина няма режими ограничаващи строителството по Закона за защитените територии.

Самият проект за строителство обаче не е бил подложен на преценка на въздействията му с оглед необходимостта от извършване на ОВОС и това съществен пропуск, формиращ противозаконния характер на извършваното строителство”.

„Интересен факт е, че строителството се извършва от фирма със седалище в град Раковски, която няма как лесно и бързо да бъде открита от природозащитниците”, коментира Папазова.

Общинският съветник от „Демократична България“ Тома Белев пък обяви, че днес е „внесъл искане до министъра на околната среда за проверка и издаване на принудителна административна мярка за спиране на строежа за нарушаване на условията по екологичната оценка“.

Разрешението за строеж е издадено от главния архитект на Столична община Здравко Здравков на 24 февруари т. г., показва регистърът на НАГ. То е влязло в сила на 11 март. Разрешението е за строеж на жилищна сграда, закрит и открит басейн, обслужваща сграда с гаражи, подземен поливен резервоар, резервоар за противопожарни нужди, изгребна яма и вграден трафопост.

Разгъната застроена площ на обекта със сутерена е 6655 кв. м. Разрешението е издадено на името на Николай Динков Найденов, на когото през юни 2016 г. Столичният общински съвет е разрешил да обедини множество закупени по-малки парцели и да бъде изработен подробен устройствен план на новия урегулиран поземлен имот.

Съгласно проекта за общ устройствен план на София имотът попада в „Жилищна зона с малко етажно застрояване в природна среда“, съобщава още Белев.“Съгласно Приложение 1 на становището по екологична оценка на плана е записана мярка „Предвиденото разширение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като се отстои най-малко на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за все още незастроените територии.

Съгласно това и поради факта, че целият имот, който се застроява, попада в границите на полосата от 500 метра на границата на парка, считам, че той не подлежи на застрояване”, категоричен е Белев.

4 Коментара
  1. […] Според информационната табела става дума за жилищна сграда с паркинг и трафопост, подпорна стена не се споменава. Моля споделяйте, защото скоро дори на Черни връх ще вдигнат една кооперация”, се казва в поста на Папазова във фейсбук, цитирана от Narod.bg. […]

  2. WWW казва

    В момента проправят нов път за мега имението. Пътя минава през гората откъм Витоша. Булдозери копаят пътя директно през гората. Грозна работа! Бистричани как търпят това?

  3. SSS казва

    Пътя се копае в посока от имението към края на ул. Янчовска река! Много гора е унищожена! Има ли държава изобщо?

  4. WWW казва

    Пътя се копае в посока края на ул. Янчовска река! Вече има просека почти до Янчовска река, от местни рабрах, че и нов мост ще се строи там … Моля отразете тази саморазправа с Българската природа!!! Много гора е унищожена, а булдозерите напълно променят терена!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.