Цветан Цветанов: ГЕРБ ерозира до такава степен, че създаде лош отзвук за страната ни в Европа (интервю)

0 1 310

Цветан Цветанов внесе вчера в Софийския градски съд документите за регистрация на новата партия „Републиканци за България“. Той разказа за бъдещето на политическия проект, свалянето на Горан Благоев от ефир и приетата миналата седмица от евродепутатите резолюция за България. Narod.bg публикува цялото интервю на Цветанов пред TOPNOVINI.BG 

– Г-н Цветанов, след учредяването на Републиканци за България“ и внасянето на документите за регистрацията на партията какво следва оттук нататък? Къде очаквате да сте най-силни?

– За мен политическа партия „Републиканци за България“ трябва да има хоризонтално покритие в цялата страна. Защото говорим за национално отговорна партия, която трябва да има представителност във всички населени места. Това, към което в момента се стремим, е да можем да дадем равен старт на всички български граждани, които са образовани, знаещи и можещи. И те да могат активно да участват в реализирането на политическия проект „Републиканци за България“. Това е единствената партия, която дава равен старт на всички, независимо от тяхната етническа принадлежност. За мен това е силният момент, защото както в Инициативния комитет, така и в Учредителното събрание имаше представители на различни етноси – дори някои от тях намериха място в ръководните органи на партията. И съм убеден, че това е бъдещето на една истинска демократична България с многообразието, което имаме, и това, което ни е завещано от нашите деди.

Онзи ден имах прекрасен разговор с представители от арменската общност, които също искат да се включат и да бъдат активни в реализирането на този проект. Преди няколко седмици имах среща и с представители на българските мюсюлмани, които също се присъединяват. С всеки изминал ден ставаме все повече и повече и съм убеден, че с тези български граждани ще можем да стигнем до всички и да дадем възможност за информиран избор на предстоящите парламентарни избори. За да може страната ни да бъде силна и да бъде обединена.

– Говорите често за младите хора. Каква ще е тяхната реализация в „Републиканци за България“?

Реклама

– Да има нормалност. Всеки да разчита на своите знания и това да бъде основният критерий за реализацията му. А не това, че е подкрепен от дадена политическа формация или че е намерил съответния контакт, за да може да се лобира за неговото назначение. Искаме всичко това да бъде на база на качествата на тези млади хора. Хората, с които вчера внесохме 17 класьора с 5717 заявления за членство в ПП „Републиканци за България“, показват много ясно какъв е профилът и каква е нашата основна цел. Искаме да ползваме мъдростта и на по-възрастните, които имат своя житейски опит, който е безценен. И когато се получи една симбиоза между мъдростта и професионалните качества, смятам, че нещата изглеждат много по-различно. И ще може така да се създаде истинският профил на онази нормалност, за която говорим всички.

– Как ще коментирате свалянето на журналиста Горан Благоев от национален ефир, след като стана  ясно, че той се включва в „Републиканци за България“?

– Абсолютно недопустимо е принадлежността към една политическа формация – при това като редови член, да бъде укоримо и да се търси журналистическото му отстраняване от национален ефир. Защото в неговото предаване той нито веднъж не е споменавал моето име. Нито веднъж в ефир не е споменавал и намеренията си за влизането си в „Републиканци за България“. И никога и по никакъв повод не влиза в сценария на неговото предаване да се говори за политика – там говорим за духовността, за вяра и общество. Това са ценностите, които трябва всички ние като родители и български граждани да подкрепяме. И да даваме шанс на тези професионалисти да бъдат в ефир, за да може действително да съхраним духовността, за която говорим ежедневно.

– Миналата седмица евродепутатите приеха резолюция за България. Как ще се отрази това на страната ни?

– Много ми е болно, че тази резолюция съвпада с едни други периоди, които бяха през 2008 г. и началото на 2009 г. Тогава всъщност ГЕРБ се възползваше от тези негативи и в първия управленски мандат предлагаше модел, който беше успешен.

Сега обаче ГЕРБ успя до такава степен да ерозира, че да създаде негативен образ в българското общество и в европейското пространство, който даде много лош отзвук за страна ни. И аз съм убеден, че това ще бъде използвано в негативен план спрямо България. И точно заради това в „Републиканци за България“ ще работим за връщане на това доверие и за институционалното укрепване на българските институции и връщането на нормалността. Защото всеки един от нас иска да живеем в европейска демократична държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.