USA поряза Баце! Защо „Майкрософт” налива $1 млрд. в Гърция, а не в България на Бойко Борисов?

0 3 427

Вероятно най-мощната US компания в света – „Майкрософт”, поряза лошо Бойко Борисов! Докато Баце не спира да се хвали с икономически растеж, позовавайки се на манипулираните данни, които изнася собственото му правителство, американският гигант избра Гърция за гигантската инвестиция от 1 милиард долара, видя Narod.bg.

Нонсенсът „Бойко Борисов” лъсна за пореден път в пост на икономиста Владимир Каролев, който направи разбор на случващото се на стената си във фейсбук, установи репортер на Narod.bg.

Ето анализа на икономиста без редакторска намеса, от който ще наумите защо компанията на Бил Гейтс избра Гърция пред България на Бойко Борисов:

Инвестицията на Майкрософт от $1 милиард в облачни технологии, обучения и дейта център в Гърция е по-голям и по-скъп неуспех за България от изпуснатия завод на Фолксваген.

Когато се състезавахме срещу Турция за фабриката, знаехме, че Ердоган ни превъзхожда по вътрешен пазар, опит, умения, възможности за държавна помощ и политическа тежест.

Гигантски регионален дейта център в Гърция, обаче, е технически кошмар на ръба на абсурда –

Реклама

температурите през лятото в Гърция от близо 50 градуса на открито могат да стопят кабел, разходите за охлаждане ще са гигантски, ИТ инфраструктурата им като цяло е 20 години зад нашата, енергийната – 10 зад нас, а работната им ръка в ICT сферата със сигурност не може да се мери с българската.

И въпреки това Майкрософт отиват там за регионален хъб, а не в България (Румъния засега не играе в тези раздавания, друг път ще обяснявам защо). Възможните причини са малко и всичките са много нелицеприятни.

За наше нещастие, при аутомотив заводите стига да измислим как да дадем държавна помощ около 50% от инвестициите в материални активи – ще стане, тук облаците в малки пазари като Югоизточна Европа са на огромен регионален принцип. И е много възможно второ голямо раздаване да няма, особено с американски компании.

 За наше още по-голямо нещастие, такива центрове привличат по естествен начин предприемачите в софтуерни технологии, за които да са близо до голяма облачна инфраструктура става все по-важно. В обозримо бъдеще видео игрите, бизнес софтуера, софтуера за автономно движение и т.н. ще са изцяло облачни и няма да сваляме нищо на устройствата. Та всеки предприемач ще се навърта около подобни хъбове. Т.е. ако гърците не си издънят тази инвестиция е възможно да има постепенен, незабележим, но устойчив предприемачески отлив в следващите десетилетия от нас в посока юг.

Та стискаме палци България да преговаря успешно я с Фейсбук, я с Гугъл, я с Equinix за нещо подобно голямо у нас и просто да не знаем. А дано.

Иначе, в България днес се върви към вдигане на максималните осигурителни прагове, т.е. 2-3% намаление на заплатите на заетите в ИТ сферата. Явно нашите политици вече осигуриха топ техническо образование, гигантски дейта центрове, първокласни капиталови пазари и рискови фондове за IT предприемачи и сериозни научни разработки, та преминават към намаление на заплатите на IT-тата, за да проявят благодарност и солидарност…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.