СРАМЪТ ИДЕ: Започват дебатите в ЕП за свинщините на хунтата!

0 2 869

Европарламентът ще обсъди тази вечер инициативата на ЕС за опазване и заздравяване на демокрацията, върховенството на закона и фундаменталните права на страните членки. Очаква се свинщините на хунтата ГЕРБ в България да бъдат във фокуса на вниманието на евродепутатите.

Дотук се стигна след заседание на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи в края на август и гласуване на проекторезолюция в началото на този месец, припомня БНТ.

Документът за „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България беше одобрен с мнозинство. Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС.

Също днес евродепутатите ще се запознаят с доклад за създаване на нов европейски механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. ЕП очаква този механизъм да въведе законово задължение всяка година да се изготвя доклад за положението по тези въпроси в ЕС. Евродепутатите ще се запознаят и с възможностите занапред състоянието с върховенството на закона да бъде обвързано с отпускането на средства от общия бюджет.

Реклама

В доклада се уточнява, че новият механизъм следва да замени съществуващите средства за наблюдение, сред които и механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния. Предлага се новите годишни доклади да съдържат ясни препоръки за всяка държава, придружени със срокове и цели за изпълнение, и да бъдат последвани от годишни или спешни доклади.

В предходното десетилетие бяха нанесени нагли удари по ценностите на ЕС в няколко държави, посочват вносителите. ЕС е изправен пред невиждана и нарастваща криза на основните ценности, и това застрашава дългосрочното му оцеляване като демократичен проект за мир, се допълва в текста. ЕП изразява дълбока загриженост, че в няколко държави от ЕС се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции, допълнително утежнени от пандемията от Ковид-19 и икономическата рецесия, както и от корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси, предаде БТА.

В четвъртък евродепутатите ще гласуват предложение за резолюция за България, изготвена от председателя на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания).Отбелязва се, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Отправя се призив за задълбочено разследване на съобщенията, свързани със съмнения за корупция в страната. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

В документа се предлага ЕП да изрази съпричастност с протестите „за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“ у нас. И се посочва, че правосъдната система в нашата страна не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване отчетността на главния прокурор.

Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.