Ето ги скандалните лъжи на Деница Сачева пред „Дойче веле”: Бойко не е сниман до чекмеджето с милиони евро! (ВИДЕО)

0 2 869

Интервюто, което министърът на труда и социалната политика Деница Сачева даде за предаването на „Дойче веле“ „Conflict Zone“ с водещ Тим Себастиан (вижте видеото долу), предизвика вълна от възмутени коментари в социалните мрежи заради изкривяването на фактите от нея.

Проверката на твърденията на министъра показа разминаване с действителността по няколко точки. Например тезата й, че 80 полицаи са в болница, защото са ранени от протестиращи, не е вярна. Тя преувеличава съобщение на столичната полиция отпреди месец, че 80 полицаи са били прегледани, а не настанени в болница. Реално само седем от тях са постъпили на лечение.

По същия начин Сачева манипулира и броя на протестиращите, които били само 6000 души, според нея, като противопоставя на тях 1 млн. избиратели, които са гласували за ГЕРБ през 2017 г. Не е ясно откъде министърът вади числото 6000 протестиращи – в най-силните дни десетки хиляди излизаха само на жълтите павета, без да броим всички хора на митингите в големите градове в страната. Колкото до онези 1 млн. гласа от 2017 г. – социологическите проучвания показаха, че ГЕРБ очевидно търпи голям отлив на доверие, а огромната част от анкетираните искат оставката на правителството.

Сачева сочи произволни числа и за да увери водещия в икономическия просперитет на България. Тя твърди, че БВП за последните 5 години се е увеличил близо двойно. Всъщност вярното число, по изчисления на „Дневник“, е 37%. Би Ти Ви сочи още по-ниско – 30%.

Друго твърдение на Сачева е, че ръстът на минималната работна заплата за 6 години е от 250 на 610 лв. Би Ти Ви припомни, че е скъсен периодът – ръстът реално е постигнат за над осем години.

Министърът отрича и международните класации за свободата на словото, които поставят България на едно от последните места. Изводите за непрозрачната собственост на зависимите медии и тормоза върху независимите издания, които критикуват властта, впрочем бяха потвърдени от първия доклад на ЕК за върховенството на закона два дни след интервюто на Сачева.

Разговорът впечатлява с изключително подготвения водещ, който не отстъпва пред твърденията на министъра. За да получат читателите ясна представа, публикуваме писмения му превод от „Фрогнюз“, направен от Джесика Вълчева.

Тим Себастиан: Свидетели сме на два месеца антиправителствени протести, понякога и насилие. Кога правителството ще разбере посланието и ще подаде оставка?

Деница Сачева: Разбираме много различни послания от протестиращите, но чуваме и онези, които не са на протеста. Протестите започнаха преди два месеца (протестите продължават вече 85 дни – бел.ред.), но съчетават различни послания. Тези, които се отнасят до по-добра правосъдна система и повече правосъдие или до битката с корупцията, ги чуваме и се стараем да водим такива политики.

Журналистът изброява данните от последните статистики за доверието към кабинета и рейтингът на премиера Борисов.

Тим Себастиан: Тълпата ви казва, че не ви иска. Не искат проекта ви за нова конституция. Искат незабавни избори. Така че защо не им ги давате?

Деница Сачева: Защото на площада няма повече от 6000 души. Над 1 милион са гласували за това правителство. Редовните избори са след 6 месеца.

Тим Себастиан: Хората не искат да чакат. Видели са достатъчно корупция и бруталност на улицата.

Деница Сачева: Не бих се съгласила със силните думи за насилието. Има 80 служители на реда, които са в болница. Има много насилие от страна на протестиращите. Интересно е също и фактът, че президентът трябва да е този, който да говори за единство и да призовава за диалог, а вместо това подклажда насилието.

Тим Себастиан: Това са много силни думи по адрес на Вашия президент. Но Съветът на Европа не е много съгласен, в частност комисарят по правата на човека Дуня Миятович, която споменава безброй сигнали за насилие над журналисти, които отразяват протестите – няколко са били пребити и напръскани с лютив спрей. Това според нея противоречи силно на задължението на правителството да защитава свободата на словото и сигурността на журналистите. Много е тъжно, когато трябва да ти напомнят нещо такова, нали?

Деница Сачева: Да, това е много тъжно, но Вие сте човек, който борави с истинските факти и сте награждаван за това. Мога да ви кажа, че фактите не подкрепят тези силни твърдения. Има над 80 полицаи, които са в болница и са били обект на много насилие. Имаше ковчези, донесени от протестиращите и редица други активности, на които ставаме свидетели

Тим Себастиан: Значи Съветът на Европа не знае за какво говори? Собственият Ви президент също не знае за какво говори?

Президентът Радев обвинява министър-председателя във връзки с организираната престъпност, призовава Борисов да подаде оставка. По думите му това правителство е „морално приключило“, а според изследванията е приключило и формално. Прав е, нали? Каква е тази система, в която премиерът спи с пистолет и пачки евро в нощното шкафче? Какво е това правителство?

Деница Сачева: Какви са доказателствата Ви, че тези снимки са истински? И какви са съответно доказателствата на президента? Това ли е върховенството на закона? На снимките не се вижда едновременно премиерът до нощното шкафче. Мисля, че ако говорим за демокрация и върховенство на закона, съдът е този, който трябва да каже дали това е вярно или не.

Тим Себастиан: Но колко помага това на стабилността – ако президент и премиер са се хванали за гушите и настояват другият да подаде оставка? Отговорът би трябвало да е – „Не много добре“, нали така?

Деница Сачева: Искам да насоча вниманието ви към фактите, а те са много ясни – ние сме държавата, чийто брутен вътрешен продукт е най-малко засегнат, след коронакризата. Имаме и ниска безработица – в топ 5 сме. БВП е почти удвоен през годините. Това не е възможно в държава, която е обхваната от такава масова корупция, не е възможно да има такива числа, ако корупцията е толкова дълбоко вкоренена, колкото се опитвате да внушите.

Тим Себастиан: Не съм единственият, който го казва. България и вашето правителство са се превърнали в нарицателно за корупция, мафиотско управление, проблеми с демокрацията, почти неработеща и политически манипулирана правосъдна система и то в международен план. Чудя се – защо продължавате да служите на правителство, заринато от толкова скандали?

Последва изброяване на данни от страна на Деница Сачева. Социалният министър посочи последните цифри, според които минималната заплата у нас е двойно по-голяма, а държавата ни е успяла да запази значителен брой работни места на фона на епидемията от COVID-19. Отчита се и най-малък спат на БВП.

Тим Себастиан: Ръстът на вашият брутен вътрешен продукт през последните години е около 50%. Румъния, която се присъединява към ЕС заедно с България, отчита ръст от над 200%. Може ли да обясните това? Имате най-ниската средна заплата в Европейския съюз. По-ниска е дори от тази в Босна и Херцеговина и Черна гора, които дори не са част от общността. Eвропейският съвет по външни отношения посочва, че не използвате добре европейските фондове. Защо е така – корупция или лошо опериране? Или и двете?

Деница Сачева: Това не е вярно. Минималната заплата, когато влязохме в управлението беше 250 лева. Сега е 610 лева. Това е благодарение на европейските инвестиции. Важно е да се каже, че има ръст и на БВП благодарение на фондовете.

Тим Себастиан: Госпожо министър, официални лица от всички сектори на властта са били част от корупционни практики, а последствия няма. Няма как да не се направи заключение, че вие позволявате на това да се случва, защото членове на това правителство и престъпните лица, които са свързани с тях черпят ползи всеки ден. За това съобщават от Държавният департамент в САЩ и споменават редица доклади, в които се споменава за подкупи, злоупотреба с власт, конфликт на интереси и др. Мислите ли, че светът нямаше да забележи какво се случва?

Тим Себастиан: Нито едно високопоставено лице не е било осъдено за корупция. Защо?

Деница Сачева: Има дела. Те не са приключили. Държа да отбележа още, че част от протеста, подчертавам – част,, са платени от човек, който иска да избяга от българското правосъдие заради неплащане на данъци.

Тим Себастиан: Продължавате да ми казвате какво сте направили за корупцията, но миналата година Центъра за изследване на демокрацията в собствената ви държава заяви, че поне 35% от обществените договори са свързани с корупционни практики. Това е повече от една трета. В това сте превърнали България и продължавате да смятате, че трябва да останете на власт. „Трансперънси интернешънъл“ оценява държавата ви като най-корумпираната страна в ЕС и това е последователно за изминалите 7 години.

Деница Сачева: Защо не се позовем на Евробарометър тогава и тяхната статистика. Според нея 58% от респондентите в България не са се сблъсквали с корупция в своето ежедневие. Според Евробарометър държавата ни отчита 3% спад в корупцията в сравнение с 2017 г.

Тим Себастиан: Не знам коя статистика на Евробарометър гледате, но докладът от миналата година твърди, че 80% смятат, че има широко разпространена корупция. Това са статистики, които са повод за срам за всяка една развиваща се държава, какво остава за страна-членка на ЕС.

Деница Сачева: Същият Евробарометър твърди, че 28% от хората са се сблъсквали с корупция, а 58% изобщо не са ставали жертви на подобни практики.

Тим Себастиан: Не знам какви числа гледате. Чудя се всъщност дали чувате хората на площада или просто се опитвате да се задържите във властта и да оправдаете правителствената си заплата.

Реклама

Деница Сачева: Да, чуваме ги. Както ви казах, на площада няма едно общо виждане и няма една обща група. „Оставка“ може да е често срещан слоган, но там има различни хора с различни мотиви. Тези млади хора, които всъщност искат по-добра съдебна система и по-ожесточена битка с корупцията, ги чуваме. Искаме да отговорим на техните искания.

Тим Себастиан: Да, но не го правите. Според Държавния департамент на САЩ не правите нищо по въпроса. Предоставяте възможности за корупция по всички етажи на правителството.

Деница Сачева: Не бих се съгласила с това Мисля, че

Тим Себастиан: Значи и те не знаят за какво говорят? ЕС не знае за какво говори, САЩ не знае за какво говори Сякаш никой не ви разбира. Вие сте една дълбоко неразбрана държава.

Деница Сачева: Казвам го още веднъж – в държава, в която доходите са се повишили, където нивата на безработицата са по-ниски и където БВП се повишава, не можем да говорим за корупция. Не може да има такива цифри, ако има такава корупция.

Тим Себастиан: Така казвате госпожо министър, защо има толкова малко уважение към свободата на пресата от страна на вашето правителство, която в крайна сметка е основополагаща за всяка демокрация? Дуня Миятович отбеляза миналата година, че ситуацията със свободата на медиите продължава да се влошава. Тя подчертава липсата на прозрачност в собствеността, натиск върху журналисти Защо продължавате да позволявате на това да се случва?

Деница Сачева: Повече от 60% от медиите в България са критични спрямо правителството. Не бих казала, че това е липса на свобода на пресата.

Тим Себастиан: „Freedom House“ съобщава, че проправителствен политик и журналист – Емил Кошлуков е поел контрола над Българската национална телевизия, всички критични гласове са били заглушени. Същото е положението в „Нова броудкастинг груп“ – нови лица са се появили, разследващи журналисти са били уволнени. Очевидно нямате никакъв интерес към преса, която държи отговорни политиците, нали така?

Деница Сачева: И с това не бих се съгласила, защото в най-гледаните предавания в ефира Българската национална телевизия преди дни гости бяха едни от лидерите на опозицията и лидерите на протеста. Всеки ден има протести ежедневно пред сградата на медията и хората свободно могат да изразят мнението си относно правителството и медиите в България.

Тим Себастиан: Да, но не ги разследват. Не ги държат отговорни за корупцията. Тази година „Репортери без граници“ обвини правителството ви в това, че се опитва сплаши журналисти и посочват, че представителите на медиите са подложени на вербални атаки и заплахи от страна на високопоставени лица. Защо е това? Страхува ли се правителството ви от истината?

Деница Сачева: Виждате ли ме да се страхувам от истината? Разбираме, че има много проблеми и имаме много работа, за да преборим корупцията

Тим Себастиан: И сте свършили много малко. Много малко за времето, в което тази партия е на власт.

Деница Сачева: Има 9000 наблюдения върху официални служители. Казвате, че това е малко?

Тим Себастиан: И колко са били осъдени? Колко?

Деница Сачева: Мислите, че…

Тим Себастиан: Няма високопоставен служител.

Журналистът от „Дойче веле“ споменава и определението, което преди месеци премиерът Борисов даде на журналистите, като ги нарече „мисирки“. Тим Себастиан дори употребява думата „подигравка“.

Тим Себастиан: Така ли уважавате свободата на пресата в България?

Деница Сачева: Премиерът има особен език. Не е целял да обиди никого. В този смисъл – не мисля, че това е сериозно обвинение, което да касае свободата на пресата.

Тим Себастиан: Страната ви е поставена на 111-то място според индекса за свобода на словото – най-ниската позиция сред държавите в Европейския съюз. Това е доста по-ниско от държави като Етиопия, Кения и Ангола. Не ви е срам, че се нареждате толкова ниско спрямо тези важни индикатори за демокрацията, каквато е свободата на печата?

Деница Сачева: Съжалявам много за това, че България продължава да е отразявана в толкова негативна светлина в международното пространство. Вярвам, че ако сме обективни, ще видим, че животът не е черно-бял. 60% от медиите са критични спрямо управляващите. Всеки журналист може свободно да говори за правителството, широко се използват социалните мрежи. Интернет медиите са много критични.

Тим Себастиан: Госпожо министър, едно от притеснителните неща касае спазването на човешките права във вашата страна. Впечатлението е, че липсва адвокатска защита. През 2017 г. Комитетът срещу изтезанията към ООН съобщава, че властите често не информират арестуваните граждани за техните права и активно ги подвеждат при опит да упражнят тези свои права. 70% от задържаните нямат достъп до адвокат преди да започне делото, а някои нямат защита в нито един етап. Нещо от това звучи ли ви честно?

Сачева обаче опита да избегне въпроса и започна да говори за защитата на хората с увреждания по време на епидемията от коранавирус.

Тим Себастиан: Не отговаряте на въпроса ми. Той беше за липсата на правно представителство на хората в съдебната система.

Деница Сачева: Нямам представа за тези данни, но мога да ви кажа, че те…

Тим Себастиан: Не си ли четете докладите?

Деница Сачева: Мога да ви кажа, че те са силно преувеличени. Има много адвокати в България, които взимат тези дела.

Тим Себастиан: Комитетът срещу изтезанията казва, че един на всеки трима души, които са били задържани в полицейските участъци, са станали обект на насилие, което по думите им дори достига нива на изтезание. Мислих си, че тези неща са приключили, когато комунистите са си тръгнали от власт. Не изглежда така, изглежда че възпроизвеждате този начин на третиране на хората. Чудя се защо.

Деница Сачева: Все още смятам, че това е дълбоко преувеличено и не е съвсем вярно. Може да видите също така, че…

Тим Себастиан: Значи сега и ООН лъже за България. И ООН не знаят за какво говорят, Комитетът срещу изтезанията – нямат представа. Не говорят с гражданите, не правят проучвания измислят си. Така ли?

Деница Сачева: А вие не вярвате ли, че има други политически интереси, които касаят начина, по който страната ни изглежда в международен аспект?

Тим Себастиан: ООН няма интерес в това да си измисля истории за вас. Точка. Никакъв интерес.

Деница Сачева: Извинете, но винаги може да обрисувате факти от частни случаи и да твърдите, че това е системата, но тя не е такава. Казвам го като човек, който вече 47 години живее в България. И мога да ви кажа – има забележително подобрение от 1998 г. до днес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.