ПКП Караянчева като Бойко: Води „мисирките” журналисти като стадо из парламента

0 3 359

Председателят на парламента Цвета Караянчева, която Бойко Борисов нарича „проста кърджалийска пу@ка” (ПКП), се опита да потуши напрежението между ръководството на Народното събрание и журналистите, предизвикано от това, че в новата сграда медиите са изолирани от депутатите. Тя обаче не предлага реално освобождаване на медиите, а вместо това се опитва да замете темата под килима.

От началото на септември, когато парламентът бе преместен в сградата на бившия Партиен дом, журналистите са изолирани в отделен коридор. На няколко места в сградата са поставени турникети, през които могат да минават само депутати и служители на парламента. Влизането в сградата става през различни входове. Всичко това пречи на репортерите да изпълняват професионалните си задължения, да задават въпроси и да изискват информация, която в крайна сметка работи в обществен интерес, предаде Медиапул.

С тази промяна бе прекъсната традиция, поставена с падането на комунизма в България, журналистите да имат достъп до общите помещения в Народното събрание и възможност за свободен разговор с депутатите.

Ограничаването на движението на журналистите, наречени от ментора на ПКП „мисирки”, предизвика сериозна реакция – първо с подписка над 60 репортери, оператори и фотографи поискаха да бъдат върнати старите правила, после се стигна до петиция от над 250 души със същото искане, а накрая международни журналистически организации изпратиха писмо до премиера и до председателката на парламента с настояване ограниченията да отпаднат. Омбудсманът Диана Ковачева също призова да се върнат старите правила.

“Отстъпка”- достъп до дивани, но не и до депутати

Така на Караянчева ѝ се наложи да даде обяснения за решението и да обяви, че ще направи отстъпка. Именно това и стана в сряда – тя обяви, че ще премахне два турникета, за да могат журналистите да имат достъп до „Клуба на депутата“.

Ще ви направим баджове, за да може да се отличавате и ще ви помоля да си носите маските, каза тя, след като лансира „отстъпката“.

Реклама

Проблемът обаче е, че въпросният „клуб“ представлява няколко дивана и маси, при които депутати всъщност няма, защото те са на горния етаж, където са стаите на групите и самата пленарна зала.

Караянчева обаче настоя, че това било само първа стъпка. Щяла да призове народните представители да ходят в „клуба на депутата“. Думите ѝ дойдоха малко след като самата тя призна, че последният ѝ призив не сработи:

Караянчева иска на журналистите да им е комфортно, а те – да могат да работят

Журналистите няколкократно настояха за среща, на която да бъде обсъдена ситуацията, вместо просто да се замита скандалът с махането на няколко турникета. Подчертаха, че ако не им се осигури достъп до депутатите, ще се обърнат и към европейски институции.

Вместо наистина да освободи достъпа, Караянчева реши да разведе журналистите в новото място, което ще могат да посещават с надеждата да срещнат някой депутат, който се е излъгал да иде там.

“Искаме да се чувствате комфортно“, каза тя на журналистите в помещението с диваните. Представителите на медиите подчертаха, че не искат да се чувстват комфортно, а да имат възможност да си вършат работата и да задават въпроси. Засега обаче изглежда за Караянчева диваните са достатъчни за журналистите.

Заглавието е на Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.