Още самолети ли? Мутрата тегли милиарди заеми в опит да купи подкрепата на САЩ

1 2 562

Новината, че мутрата от СИК Бойко Борисов възнамерява да купи още самолети F-16 от САЩ, предизвика справедливия гняв на народа, понеже зад сделката за милиарди, за които са нужни нови заеми, не стои стремежът за увеличаване военната мощ на България, а опит на хунтата да си купи подкрепата на САЩ, коментира анализатор пред Narod.bg.

БСП пожела Борисов и Каракачанов да бъдат изслушани в пленарна зала, след като вчерашния ден от кабинета съобщиха, че са изпратени писма- заявки до САЩ, които да проучат възможностите за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, нови три координатни радари и друго високотехнологично оборудване.

Този въпрос трябва да бъде дискутиран в българския парламент, обратното е унижение на основите на държавността“,  каза лидерката на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Тя каза, че „вчера от медиите са разбрали за водени разговори за закупуване на нови осем F-16“.

Тази информация поражда много въпроси, на които държим премиерът и министърът на отбраната да дойдат в НС и да отговорят за какви параметри на сделката става дума, кога ще започне, на каква стойност, за каква срок, има ли в бюджета за догодина пари за тази сделка“, коментира Корнелия Нинова.

В тази връзка от левицата се интересуват дали петте милиарда лева нов заем са за тази сделка. Така дългът на страната вече надхвърля 30 млрд лв, посочи Нинова.

Реклама

Нинова и колегите ѝ настояват да разберат колко милиарда лева ще бъдат похарчени за тази сделка.

В същото време се задава безпрецедентна социална и икономическа криза, цените растат, доходите – не. Една от мерките за преодоляване на кризата е преизчисляване на пенсиите, за което ще са необходими около един милиард лева“, каза тя.

България вече закупи 8 изтребители от САЩ и „Локхийд Мартин“ за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. По проект България планира да вземе още 8 машини, за да се откаже изцяло от старите съветски изтребители МиГ 29 и да премине на новата платформа.

Досега се предполагаше, че следващите 8 машини ще бъдат поръчани далеч във времето. Не беше известна и заявката на Борисов, че правителството мисли да закупи от САЩ и 3D радари.

Няма публична информация за какво „друго високотехнологично оборудване“ сме се обърнали към Съединените щати.

Едва ли някога ще видим закупените самолети по простата причина, че такива най- вероятно въобще не е планирано да получим. Борисов тегли кредите, които ще изплащаме ние, за да си купи още малко власт от презокеанските си кукловоди, коментира читателят на Narod.bg.

1 Коментар
  1. РЕЙХАН АНГЕЛОВА казва

    НИКОЙ НЯМА ДА СИ СЛОЖИ ГЛАВАТА В ТОРБАТА 🙂
    ГАРАНЦИЯ! 😉

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.