Журналист разкости Бойко: Управлява ни говорещ врат от джипката

0 3 429

В момента държавата се управлява от врат, който говори на кормилото на джипката. Без лице към публиката, в гръб, Бойко Борисов дрънка каквото му скимне. В повечето случаи нещата, които бръщолеви, са неверни, но за медиите това няма особено значение.

И тази лудост се дължи на контролираните медии. Борисов се качва на джипката, качва се на хеликоптер, снима се сам – неговата пиарка, наричана Севда Ти Ви – раздава кадрите на медиите и ги пуска във фейсбук. И всички телевизии ги разпространяват в новините да облъчват народа със словото на говорещия…

Тази дива пропаганда върви по медиите съвсем безкритично. Тия дни, например, докато се возеше с хеликоптер с гости от Саудитска Арабия, Борисов наговори куп лъжи, които могат да предизвикат международни проблеми на България.

Вместо медиите да покажат, че това са фалшиви новини, изречени от министър-председателя, те го пускат безкритично да лъже. По газопровода „Южен поток” или „Турски поток”, който само Борисов нарича „Балкански поток”, щял да върви газ и от арабските страни, американски, всичко ще влиза в хъб „Бълкан” и т.н. Този газопровод отива в Сърбия и се строи с цел да пренася транзитно газ от Русия през Турция за Унгария, Австрия и Италия.. Капацитетът на газопровода е зает с преноса на този газ.

Българският премиер говори небивалици.

„Разсеяхме една лъжа”, каза той в сряда от хеликоптера – фирмата, която строи газопровода, не била руска, а саудитска. И няма кой да му възрази, че това въобще не е е било лъжа и не е е въпросът кой го строи. И сега по газопровода работи руска фирма, подизпълнител на саудитската. Какъв е проблемът? Ще строи, който има опит и знае как.

Заедно с тази „въздушна инспекция” на руския газопровод, наречен „Балкански”, който американците в никой случай не искат да бъде завършен, се случи нещо за замазване на очите.

Главният прокурор Гешев обяви, че двама руски дипломати шпионирали българската армия от 2016-а насам. И Външно министерство ги изгони.

Никой ли в телевизиите не забеляза връзката, че това се прави за парлама? Барем едно въпросче да зададе. Да не би прокурорът да е на подчинение на правителството?

Самите медии задълбочават кризата, като се държат безкритично към премиера и просто ретранслират неговата пропаганда. Това не намалява политическата криза, а я усилва.

Реклама

Не трите големи телевизии, само една Би Ти Ви, ако приемем, че е по-слабо под контрол от властта, може да реши политическата криза и да свали правителството за месец.-

Достатъчно е на всяка разнасяна от правителството лъжа и неадекватни решения да кани коментатори, които да разобличават действията му и лъжите на премиера Борисов.

Достатъчно е репортери да питат право в целта на публични прояви на министри и премиер. Или водещи като Цветанка Ризова да не замазват положението, а да задават неудобни въпроси.

И в новините да се намали услужливо пусканата продукция на правителствената пиарка. Впрочем, въпросната Седалина Арнаудова, приближената на премиера с къща за 1 млн. лева, за която никоя телевизия не я попита, вече не е на работа в Министерския съвет, а към партия ГЕРБ. Което не пречи телевизиите да пускат партийната пропаганда.

Обществото е като приспано от сегашните обслужващи телевизии. Няма значение дали ва протестите са 30 000-40 000 или 3-4 хиляди души. Те продължават вече повече от два месеца, причините за това са корупционни разкрития, които остават без отговор и прокуратурата се опитва да ги замаже.И медиите се правят, че всее едно не ги е имало.

Кризата се усилва от действията на неадекватното правителство, което се опитва да се закрепи, като вкарва обществото в дебат за нова Конституция, писана на коляно от комедийни фигури като Данаил Кирилов. И медиите се хвърлят да разпитват юристи за нова Конституция, сякаш това е най-важното.

Въпросният комедиен министър Кирилов беше един от множеството сменени като носни кърпи министри в опитите на Борисов да се крепи на повърхността.

Правителствата на Борисов от 2009- г. насам са възможни поради коалиции. Дори в първия му мандат той нямаше достатъчно депутати в парламента да направи правителство и беше крепен от „Атака” и партията на Иван Костов, без да влизат официално в коалиция. Във втория си мандат ГЕРБ имаше само 85 депутати. И в момента дори с коалиционните партньори правителството на Борисов не може да събере 121 депутати за мнозинство.. Управа с купени депутати оттук-оттам в стила на цялото си клиентелистко управление.

В целия този фарс медиите се държат като прислужници. Чакат да видят какво ще стане и какво ще кажат от правителството.

Журналистът Иван Бакалов, коментар за в. „Минаха години”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.