Германската телевизия АРД: ЕС, сляп ли си или! Парите ти се харчат без контрол от шайка престъпници в България!

1 2 689

Даниел Фройнд: Ако утре спрем еврофондовете за България, няма да отнемем хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси


От юли гражданите на България протестират срещу министър-председателя Борисов и корумпирания елит. Фактът, че досега ЕС почти не е реагирал, е подложен на критика не само от хората на улицата, пише Сърджан Говедарица – кореспондент на германската телевизия АРД.

Вече единадесета седмица продължават протестите срещу министър-председателя Бойко Борисов. Евродепутатът Даниел Фройнд също е тук
и говори пред демонстрантите. Той е приет с голямо въодушевление.

Фройнд е от партията на Зелените, член на бюджетната комисия на Европейския парламент и председател на парламентарната група на
фракцията срещу корупцията. Той пристигна в България, за да добие представа какво се случва в страната с парите на ЕС.

Присъдата му е ясна: „Ако утре спрем еврофондовете за България, няма да отнемем хляба на бедните деца, а хайвера на корумпираните олигарси”, казва той. „И затова мисля, че това е правилният начин да се погрижим за осъществяване на реформите и промените тук”, смята евродепутатът.

Мрежа от политици и олигарси

Думите на Фройнд отразяват исканията на демонстрантите. Те призовават от седмици за оставка на правителството на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Обвиняват ги, че са създали
система от мощни мрежи от политици и олигарси, които трупат обществени поръчки и пари и са покрити от съдебната власт.

ЕС осигурява тази властова база, като упражнява твърде малко контрол и в крайна сметка с плащанията си към страната подкрепя корумпираната система – това е упрекът.

“Европа определено вижда, какво става тук”, казва протестиращ, който не си каза името. “Дали това е нарочно или не, не знам, но ЕС със сигурност е закъснял с реакциите си.”


Съдия Панов се опасява от ескалация

Реклама


Лозан Панов е един от най-високопоставените съдии в България и един от малкото в страната, които се осмеляват да излязат на светло. И по време на интервюто председателят на Върховния касационен съд не си мълчи: “В България европейските фондове се вливат най-вече в ръцете на малка елитна група”, казва той.
По този начин помогнаха на държавата да поеме контрола над медиите и институциите. “Хората, които са в момента на власт, няма да спрат сами този процес на самостоятелен контрол върху държавата,” каза Панов. “Затова мисля, че ако няма реакция от страна на ЕС, ситуацията може да ескалира.”

Откакто се присъедини към ЕС преди 13 години България, както и Румъния, е поставена под наблюдение от страна на Комисията в Брюксел, която настоява за реформи заради големите недостатъци в областта на върховенството на закона. Така е поне на теория, защото на практика инструментът се оказва беззъб.

Шестмесечните доклади за напредъка от Брюксел имат малко общо с действителното състояние в България – това е обвинението, което отправя и съдия Панов, като дава за пример могъщия Главен прокурор Гешев: „Това е главен прокурор с неограничена власт. Той стои на върха на една пирамидална структура. Той определя кой да носи наказателна отговорност и кой не”, разказва той (Панов).

„С други думи, вместо да пази хората от престъпниците, прокуратурата и главният прокурор в България правят точно обратното. Те отварят чадър върху приятелите си и атакуват противниците – политически и икономически.”

„Криза на европейското върховенство на закона.

„ЕС, сляп ли си или си като него?”, пише на плакат, който протестиращите са вдигнали високо в центъра на София. На него се вижда министър-председателят Бойко Борисов в приятелски пози с федералния канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и други лидери на ЕС.

Фактът, че депутат от Брюксел присъства сега на протеста, е придружен с лаконичен коментар от участник в него: „По-добре късно, отколкото никога”.

Евродепутатът Фройнд прави мрачно заключение, което излиза извън пределите на България: „Имаме криза с европейското върховенство на закона”, смята той. „ И трябва да отговорим решително.” В противен случай, от една страна, ЕС би загубил хората в България, ако имат впечатлението, че Европа финансира корумпирани структури.

“Ние обаче ще изгубим и хората в останалата част на Европа, ако останат с впечатлението, че парите на ЕС се харчат без контрол“.

.

1 Коментар
  1. Spravedlivost казва

    Tova, koeto Xitler ne moja da postigne vav Vtorata Svetovna Voina, Merkel i EC go napravixa. Te postignaxa ikonomicheskoto inisthojenie na vsichki bivshi sozialisticheski strani i tiaxnoto podchinenie v imeto na edna psevdo demokrazia. Tezi nesthastni narodi rabotiat edinstveno i samo za Germania.
    No tozi sauz rano ili kasno sthe se razpadne i narodite ne bixa ostanali slepi i gluxi za dalbokata nespravedlivost. Direktivite na EC unishtojixa i pogrebaxa ikonomikata ni, jivota i zdraveto na Bulgarite. Vnoskata ni idvastha kato evropeiska subsidia krepi pravitelstvoto, podxranva korupziata i ni darji bedni i nesthastni.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.