Първо в Narod.bg: И ченгетата предават Бойко? Отказват да бият без пари!

4 8 544

Повишения на заплатите на полицаите до момента няма, те не са предвидени сред другите професии, които получиха надбавки за работа „на първа линия“. Лъжата за надбавките в МВР вероятно ще доведе до нови протести, прогнозира пред Narod.bg източник от върховете на Вътрешното министерство.

Момчетата толкова усърдно действат по заповед на вожда си и с такава отдаденост бият и репресират съгражданите си, а за благодарност ще получат… нищо. Освен това „експлоатацията е откровена“ и макар и да не „плачат за пари“, случващото се е „откровена подигравка“.

Новината на Narod.bg потвърди по-рано днес пред БНТ Илия Кузманов – зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Въпреки приетите промени в Закона за МВР, повишаващи значително ставката за извънреден труд, Кузманов отговори на въпрос ще има ли протести по следния начин:

Предполагам, че в следващи въпроси ще може да обсъдим бъдещите протести. Но мисля, че най-вероятно начинът, по който се случва в момента социалният ни диалогще доведе точно до такива неща.

Той посочи и причината – от исканията им от 5 юли е изпълнена само една точка. Все още нямало повишение на заплатите, а то било залегнало „в доста политически речи“ до средата на лятото.

„В случая не сме предвидени и нещата могат да ескалират сериозно, тъй като това вече ще бъде откровена подигравка.“ 

Ескалацията и протестите на МВР при това щели да бъдат „в сравнително близък период“. Затова те ще поканят на среща още днес министър Христо Терзийски.

„Обикновено ни поставят пред свършен факт. Обикновено се държат надменно. Обикновено не се вслушват в нашите аргументи„, изтъкна синдикалистът от най-голямата организация, която обичайно сериозно „стряска“ с действията си управляващите. 

Реклама

Той желае този път да не се развият събитията в края на годината, а да имат достатъчно време „да предприемат съответните контрадействия“:

„Първо искам много ясно да кажа, че излизане наше на протест евентуално – нека все пак дадем шанс на социалния диалог – в никакъв случай не трябва да се свързва с политическите събития, които текат у нас. Не са инспирирани от никаква партия. Мисля, че за 11 г. сме доказали, че не сме политически синдикат.  Но пък съгласете се и вие – надявам се и гражданите – че в момента, в  който експлоатацията стане толкова откровена, ние нямаме друг изход!“

Натрупване на извънреден труд покрай протестите ще има, но той „ще бъде – слава Богу – компенсиран“, стана ясно още от думите на Кузманов.

Това произтича от промените в Закона за МВР, според които всеки положен извънреден труд от полицаите ще се компенсира финансово, а не с почивни дни, както беше досега. Той ще се заплаща колкото е нормалната ставка – в почивни дни плюс 50%, за делничните предстои тепърва да се види, „предполагам, че по същия начин“, каза Кузманов, като окачестви това като „възстановяване на една справедливост“.

Той отбеляза, че не става въпрос за 5 или 10 часа, а за количества, равнаяващи се на почти една месечна норма. 

Освен това с промените са възстановени и други социални придобивки за служителите по Закона за държавния служител, има възстановени полицейски правомощия (например в Института по криминалистика и в Института по психология).

Но… „ужасяващо грозната сума от 10 ст. на час“ продължава да е факт, каза той относно т. нар. време на разположение на полицаите. Синдикатите се надявали, че те ще преодолеят и този проблем.

В момента съставът на МВР е по-малко от необходимия, за да се покрият ставащите събития, заяви още синдикалният лидер. И окачестви положения труд покрай пандемията като „много болезнен въпрос“. Към служителите на МВР било демонстирано „изключително лицемерно отношение“ – били хвалени, но това не е остойностено материално.

Успех с протестите, уважаеми органи на реда! Този път обаче ние няма да застанем рамо до рамо с вас по обясними причини!

4 Коментара
 1. Петков казва

  Предлагам на протеста им Отровното трио да
  организира контрапротест и всички да идем
  с каски и щитове за да отцепим законното отстояние от министерството им…

 2. Илиев казва

  Дааа на техния протест всички и да ги освиркаме. Биха невинни и журналисти сега увеличение искат. Награда за „свършената работа“.

 3. Антоанета Димитрова Чернева казва

  Соц.работници, учители, служители в НОИ също май получиха увеличение за многогодишна, добре свършена работа вкл. и в посока на промени и добавки в наредби предвид наредбата за целева помощ за отопление с взети данни от документи, до които имат достъп.

 4. димитър казва

  Това сериозно ли е,че за 10стотинки на час бият журналисти и обикновенни хора?Ами ако им дадат по лев на час?ще убиват ли?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.