Местни жители: ГЕРБ наложи мафиотски модел в Силистра. Дерибействата са нетърпими

0 3 552

ГЕРБ наложи тотален мафиотски модел на управление в Силистра. Дерибействата са нетърпими, мащабът на безчинствата е колосален, а страхът на хората, особено в администрацията, е неописуем. Това разкриха жители на дунавския град пред Фрог Нюз видя Narod.bg. По думите им в града „коли и беси“ областният координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров, който е и в изпълнителното бюро на политическата партия.

Източниците на медията са категорични, че той е покровителстван от евродепутата Емил Радев, който пък се сочи за един от най-доверените хора на премиера Бойко Борисов. Тодоров от своя страна държи юздите на всички институции на местно ниво, разпределя парсата в обществените поръчки сред негови приближени. Опонентите му се мачкат по всевъзможен начин, алармират хората от Силистра.

Евродепутатът Емил Радев и Тодор Тодоров

Те твърдят, че ситуацията изглежда безнадеждна, заради факта, че шефовете на ведомствата, включително окръжен прокурор и шеф на МВР се явяват на инструктаж при Тодоров. „Местният дерибей“, както наричат Тодоров под сурдинка, пръска дарения по примера на корпулентния бизнесмен Делян Пеевски. Именно затова в медиите, които твърди се той държи, му приписват званието „Дарителя на Силистра“. Никой до този момент обаче не е поставил на дневен ред въпроса за произхода на средствата му, както и тези на съпругата му Елица, която също се венцеслави като щедра благодетелка.

Връзката в Европарламента

Приятелството на Тодор Тодоров и евродепутата Емил Радев датира отдавна, разказват силистренци. Именно Емил Радев е „препоръчал“ областния координатор на дунавския град на Борисов. Друга силна спойка между двамата се оказва съпругата на Тодоров – Елица, която освен, че е общински съветник от листат на ГЕРБ е и местен сътрудник на евродепутата. Силистренци негодуват, че госпожата получава заплати веднъж от данъците на местните хора и втори път от данъците на всички европейци. За тези крупни възнаграждения дейност в полза на града не се вижда. За сметка на това пък на вниманието на хората стои високият стандарт на живот, който семейството демонстрира през последните години, като нов дом в централната част на града, 200 дка. земеделска земя, скъпи коли и т.н. Всичко това стои на фона на изключително бедния регион, който е на едно от най-последните места по доходи и стандарт на живот в България.

Връзки с местния бизнес

В пословична се е превърнала връзката на Тодор Тодоров с бизнесмена Димитър Недялков, който се оказва „най-работещия“ през последните две години в областта. Фирмата му „Дръстър инженеринг” ЕООД, макар и създадена през 2018 г., успява да се наложи като най-предпочитана в сектор строителство. Де що има градежи, проектиране, саниране, парково оборудване, реновиране, изграждане на пътища, ремонт на детски площадки, водопроводи – всичко минава през нея. Интересен е и друг факт, който дублира успеха на сем. Тодорови – съпругата на Недялков – Мария шеметно се издига от шеф на информационен център до заместник кмет.

„Може би всичко това е случайно“, опитват философски да си обяснят кариерното развитие и благоденствието на семейството силистренци.

Друг предприемач, който се свързва с Тодор Тодоров е Денислав Димитров, който е областен административен секретар. Неговата фирма се занимава с дърводобив и според източниците ни печели почти всички търгове в областта. Именно заради това се сочи за директор в сянка на горското в Силистра.

Фирмата на баща му – Пламен Димитров, е също толкова мощна и през последните години печели всички обществени поръчки на община Силистра за снабдяване на населението с дърва за огрев, твърдят местните хора. За тях са видими няколко факта. На първо място, че семейството на Денислав Тодоров строи усилено скъпо имение и притежава луксозен „Лексус“.

Областният координатор на ГЕРБ Тодоров е кръстник и на друг общински съветник – Георги Спасов. До скоро напълно непознат за обществото, днес се сочи за топ строител, който печели обществените поръчки за високото строителство в дунавската община. Източниците ни казват, че маниерът, който Спасов демонстрира, копира този на мутрите – явна показност на власт, пари и недосегаемост.

Връзки в местните институции

Освен наложените от Тодоров общински съветници – съпругата му и кумецът му хората в града са категорични, че той „държи на къса каишка“ и Ганчо Неделчев, също от местния парламент. Чрез него се контролира общинското дружество за чистота „Синева“, в което повечето работници са от ромски произход и живеят в съседните села. Именно те се оказват и най-активните гласоподаватели за ГЕРБ в региона. Любопитна подробност е, че синът на Неделчев е главен архитект в общината, длъжност, която както е всеизвестно, има пряко отношение към одобряването на всички строежи.

Споделя се и фактът, че Тодоров е сложил на ключови места свои хора в местните институции.  Всички в Силистра знаят, че не се прави нито едно назначение без той да даде благословията си. В замяна на това от тях той получава вярност и преданост. Всеки, който реши да се противопостави на порочния модел на управление, изграден от гербадижията Тодоров, е подложен на тотален тормоз, без възможност да се оплаче, разказват още  силистренци.

Да мълчиш с парцал в устата

За брутален физически и психически тормоз от страна на Тодор Тодоров в Силистра се говори доста упорито. Разказват се случаи на побой над медицинско лице в Дулово, като след това случаят е бил прикрит. Коментира се, че бой е ял и общински ръководител на ГЕРБ в община Ситово, а случката се е разиграла в централния офис на партията в Силистра. Свидетелите и пострадалият си мълчат под заплахата за саморазправа.  Говори се още и за побой над кмета на село Долно Ряхово, община Главиница, който също си мълчи. За аналогичен случай се говори и с кмета на община Тутракан.

Сигнали за всички тези случаи не са подавани, като обяснението е едно – всеобщ страх.

Реклама

Единственият човек, който се осмели публично за разкаже за насилието и отправените злостни заплахи, е журналистът Димитър Пецов. Той подробно разказа как Тодоров го е пресрещнал и го е заплашил със саморазправа. Пецов е пуснал по този повод жалба в районната прокуратура, но съвсем очаквано движение по нея няма, особено като се има предвид публично коментирания факт, че окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев е виждан да ходи „на спявка“ в офиса на Тодоров.  

Вече започва открито да се коментира за натиск при номинации и избор на кандидати за народни представители, евродепутати и местната власт.  Натиск се упражнява и при взимането на кадрови назначения както и при провеждането на обществени поръчки. Като конкретен пример хората посочват следния факт: Работещите в професионалната земеделска гимназия „Добруджа“ били заплашени с уволнени, тъй като се провела обществена поръчка за закупуване на комбайн на стойност  80 000 лв. Твърди се, че Тодоров искал процедурата да се проведе по негови указания с посочен от него изпълнител – „Интер Агра“. Дали разказите за физическо и психическо насилие са реален факт, както упорито се коментира, може да докаже едно обективно разследване, каквото на този етап няма как да се сучи, заради обвързаностите.

Дарители

Заплашеният журналист Димитър Пецов е единственият, който вдига завесата за връзките на областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров и дарителството в стил „ала Пеевски“.  Пецов се осмелява да запита местната полиция кой налива анонимно дарения в местното МВР. От там обаче го отрязват, но пък малко след това ченгетата му устроиха „хващане“ с дрога. Какво се случи с Пецов може да видите ТУК и ТУК

Под сурдинка се коментира, че дарителят всъщност е самият Тодоров, дали това е така знае само местният полицейски началник, който засега си трае.

Изданието Кворум онлайн, което в Силистра се свързва само и единствено с Тодоров, редовно информира за даренията на фамилията. За много от силистренци изданието е анонимно и не могат да кажат кой го списва и финансира.

Тодоров по време на публична изява.

За тях Димитър Пецов разказва: „Въпреки че е известен като предприемач в областта на селското стопанство и местен политически лидер, успял да детронира ДПС от бастиона им Дулово, печелещ напоследък също и позиции на полето на научната дейност чрез защита на дисертация, през лятото изданието „Стандарт” във възхвална статия със заглавие „Защо Борисов заложи на Дарителя” представя Тодор Тодоров като дарител. Статията е по повод назначаването му в изпълнителната комисия на ГЕРБ. И се акцентира именно на заслугите му като дарител. Прави впечатление, че това е и публично налаган пиар образ в медиите.

В статия от 14 септември тази година „Стандарт”, във връзка с връчена награда от самото издание на г-н Тодоров, пак в качеството му на най-голям дарител, вече го титулува като БЛАГОДЕТЕЛЯТ НА СИЛИСТРА!… Но на практика е невъзможно да се отхвърли като факт благотворителната му дейност, откакто има влияние във властта – ключови дейности в здравеопазването и културата се ползват от даренията на г-н Тодоров. Това става със съдействието на местната власт, разбира се. Така през 2017 г. г-н Тодоров получава наградата на националното сдружение на общините в България-НСОРБ за дарител с особено голям принос в дейността на общността.

Номинацията за наградата е издигната от председателя на общинския съвет д-р Мария Стойчева, която е общински ръководител на партията на г-н Тодоров и кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов, сега издигнат за кмет от същата партия. Г-н Тодоров е и сред най-големите ктитори на православната църква.“

За съпругата на Тодоров пише следното:  „Всъщност Елица Тодорова първоначално се явяваше като приемащ наградите за даренията на съпруга си – през 2017 от Общината за Будител на годината в категория „Дарител”. Но от тази година и нея започнаха да я отразяват като правеща дарения, но вече от свое име. Елица Тодорова направи дарение от 5000 лв. на Дуловското акушеро гинекологично отделение през март тази година за родилен стол, пишат Кворум и БНР. В началото на годината прави дарение на Педиатричното отделение на МБАЛ – Силистра с книжки и стихотворения за децата под 18 г., дарява и тридесет спортни екипа на силистренски спортен клуб.

Курбанът за здраве на „Голяма Богородица“ за гражданите на Силистра в православната църква през 2018 г. беше дарение от съпруга Тодор Тодоров. Тази година същия курбан обаче е дарение от Елица Тодорова.“

ГЕРБ губи позиции в Силистренско

Заради дерибействата на Тодор Тодоров ГЕРБ не само губи позиции в силистренско, но се превръща и в най-мразената партия в региона. „Областният координатор има демонстративно поведение, което боде очите на обикновените хора. Те изпитват страх и непоносимостта им се засилва от демонстрациите на луксозни возила, хвърляне на пачки, разкази за фамозни почивки.“, споделят източниците ни.  Това, което вбесява хората е, че Тодоров се е превърнал непреодолим фактор за живота им, а именно, че той решава съдбата на хората, които реално няма пред кого да се оплачат и да търсят справедливост и защита.

Много симпатизанти на ГЕРБ не са пожелали да станат членове на партията заради „модела Тодоров“. В случая става дума за представители на местния бизнес, интелектуалци, лекари, учители, най-вече образовани хора. В самата структура на партията се наблюдава напрежение и разцепление. На инакомислещите се правят активни мероприятия, като срещу тях се пишат измислени жалби до различни институции, очернящи публикации, които се превръщат в средство за тормоз.

„Тази област се управлява на принципа „разделяй и владей“, заключиха силистренци, които се надяват безчинствата да спрат и мафиотския модел да бъде разрушен.

Narod.bg публикува по-долу жалбата на журналиста Димитър Пецов от Силистра:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.