ГЕРБ е в агония! Цели структури напускат партията!“

0 4 362

„Сега действащата Конституция е и ще бъде преграда пред произвола на това управление. Понеже видяха, че те няма да съберат 160 гласа за Велико Народно събрание и нова конституция, прибегнаха до абсурдния способ – да променят основни правни и демократични принципи чрез референдуми. Еманация на управлението на ГЕРБ е такава промяна в преходните и заключителните разпоредби.  Първо, очакваме вето от президента. Второ, нашата парламентарна група е готова с конституционна жалба. С две думи – това няма да се случи.“ Така коментира промените в Изборния кодекс народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.

Той подчерта, че това е противоконституционен текст.

То показва отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е идеята – основни граждански права и демократични ценности да бъдат отменяни и променяни чрез подлагане на референдуми„, посочи той.

Според депутата Конституцията е категорична – въпроси като формата на държавно управление са само и единствено в компетентността на Велико Народно събрание. 

След като не успяха да приемат онова, което те наричат „нова конституция“, сега търсят ред по законодателен път да отменят сега действащата Конституция. Очевидно е, че сега действащата Конституция е пречка и преграда пред произвола на това управление“, коментира Божанков.

Реклама

Това е риск за националната сигурност на България. Досега гледахме с ирония на опитите за съставяне на нова конституция, на Изборен кодекс, творенията на Данаил Кирилов. Сега вече изобщо не е смешно“, каза още депутатът от левицата.

По думите на социалиста след като скандалите в България не са намерили адекватен отговор и разследване в страната, те са станали европейска тема. Според него отказът  на Борисов и Гешев да се явят пред комисията на Европейския парламент LIBE за обяснения е в тон с поведението им в България, където също бягат от дебат.

След като е такова поведението им и навън, чужди медии започнаха открито да говорят за корупцията в България. Управляващите от ГЕРБ отговориха на това по много интересен начин – обвиниха чужди журналисти, че взимат пари, за да пишат за това„, подчерта Божанков. Той обърна внимание на  острата реакция, което е получило това твърдение от чуждите медии, както и острата реакция на фондацията „Конрад Аденауер“, която, по неговите думи, е една от създателите на  ГЕРБ. Божанков заключи: „Това управление във вътрешен план губи човешкия си облик, във външен план губи европейския си облик“.

Народният представител припомни и че от Държавният департамент на САЩ  излязоха с позиция за протестите и за корупцията в България.

„След като вчера излезе и публикация в медиите какво е отношението на финансовото министерство на Щатите към корупционната среда в държавата ни, можем да направим един генерален извод – мащабът на корупцията на България и отношението на властта не просто застрашава националната ни сигурност, а застрашава и геополитическата ориентация на страната. Корупция от такъв мащаб и такова отношение към гражданското общество, неправителствения сектор не е съвместимо с Европа. Това е управление на популисти, за които няма Конституция, за които разделението на властите е просто декор“, категоричен е той.

„В момента ГЕРБ е в агония и в ерозия – виждаме, че цели структури напускат партията. Тази агония на управляващата партия е на път да се превърне в агония за България. Затова трябва всички да реагираме решително в този момента на тази заплаха за нашата сигурност, която те ни налагат“, завърши Явор Божанков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.