Цветанов: Очаквам още членове на ГЕРБ в партията си, хората искат оставка на Борисов

0 1 550

Със сигурност ще има присъединяване на още хора от ГЕРБ от всички области. Това обяви Цветан Цветанов днес след като представи елита на новия си политически проект „Републиканци за България“, видя Narod.bg.

Той заяви, че тези хора не трябва да носят отговорност за бездействието и за политическите решения, които се взимат в ущърб на държавата и демокрацията. Цветанов подчерта, че протестиращите хора са демократично мислещи хора и има провокатори, които умишлено изпълняват стратегията на днешното статукво.

Много хора се чувстват обидени от начина, по който се вписват в общия знаменател, че ГЕРБ е партията, която трябва да си отиде от политическия хоризонт, каза още Цветанов.

Незаслужено е отношението, което се дава за много честни и истински симпатизанти и членове, които са работили за каузата, каза Цветанов. Ако всички тези, които са не само от ГЕРБ, а от център дясно в политически спектър дясно и припознават целите ни, сме готови да обединим усилия, заяви той.

Цветанов смята, че обществената оценка е, че правителството е изчерпало доверието за продължаване на политиките си.

Желанието на хората е за оставка на премиера Борисов, което автоматически дава знак, че в един следващ управленски мандат, независимо каква ще бъде конфигурацията на политически сили, би могъл да се направи кабинет и поне един човек няма да бъде миинстър-председател – това е Бойко Борисов“, категоричен бе Цветанов.

„Републиканци за България“ си представяват да управляват заедно с политическите формации, които поддържат твърдата и последователна евроатлантическа посока, приятелството и добросъседство със съседите, както и в областта на енергетиката.

„Ако практиките, които наблюдаваме в последната една година и реализирането на руските енергийни проекти на територията на България, не знам дали това съответства на профила и на политическите цели на партията. Всичко зависи от разговори, които могат да бъдат водени, след като приключат едни парламентарните избори“, подчерта Цветанов.

Сега целта пред „Републиканци за България“ е да дадат възможност за перспектива и хоризонт пред страната с хора от демократичната общност и от център дясно.

Смятам, че е нужно да има предсрочни избори, за да дойде ново доверие, настоя бившият депутат от ГЕРБ и настоящ член на „Републиканци за България“ Джема Грозданова.

Тя също взе участие в официалното представяне на Инициативния комитет на „Републиканци за България“.

Според нея парламентът няма достатъчно доверие, за да бъдат неговите решения легитимни.

Грозданова обясни, че е взела решението да се присъедини към партията на Цветан Цветанов, защото ще е нещо ново, с нова енергия и с различен подход за работа.

Грозданова посочи, че много трудно би казала каква би била разликата между новата политическа формация на Цветанов и другите партии, но важното е да бъдат с различен начин за работа и с възможности за развитие на България.

„Републиканци за България“ ще бъдат с различен маниер, без агресия и без показване на превъзходство. Това, което може да отличи „Републканци за България“ от другите партии са хората и начинът на работа.

Ние можем да дадем разликата между досегашните съществуващи партии и промените, които искаме да направим, подчерта Грозданова.

Основната причина, поради която Грозданова взела решението да напусне ГЕРБ била, че не намирала ефективност от нейната работа. Аз съм работила много в европейския и външнополитически смисъл.

Реклама

Работих основно за това да направя, така че председателството на България на Съвета на ЕС да бъде с много добра визия и много добри прояви. Парламентарното измерение на нашето председателство зависеше именно от моята работа, категорична бе тя.

Друг мотив пред Джема Грозданова да напусне управляващите бил, че това, което правила за ГЕРБ вече нямало смисъл.

На представянето на лицата на „Републиканци за България“ Цветанов отправи благодарности на част от инициаторите на проекта.

“Искам да благодаря на нашите приятели, които живеят в САЩ, на братя Вълневи, излезли от Родопите, стигнаха до САЩ и станаха успели българи в Чикаго”.

Narod.bg припомня, че през 2015 г. братята Павел и Румен Вълневи стартираха телевизия БиАйТи, която имаше офиси и в София, и в Чикаго.

Друг българин – Иван Тодоров, който също живее в САЩ, предостави къщата си в центъра на Пловдив за офис на новия политически проект на Цветанов. “Иван Тодоров, който другата седмица трябва да си тръгне обратно към САЩ каза, че е готов да тръгне с нас. Той предостави фамилната си къща за офис в центъра на Пловдив”, каза Цветанов.

Благодарности бяха отправени и към Благой Благоев, трикратният световен шампион по вдигане на тежести, който от 30 години живее в Австралия. Той е представител на българската общност в Мелбърн. “Общността иска да гласува за тази промяна, която всеки очаква”, каза Цветанов.

Зад проекта застава и Георги Пандуров, който в последните 40 години живее в Германия и е оперен певец в Кьолнската опера.

Благодарност бе отправена и към Недко Недев от Сливен. “Представител на компания, която има предприятия в 20 точки на света. Човек, който пътува по света и се връща, защото остана в Сливен”, каза Цветанов.

Сред застаналите зад проекта на Цветанов беше и вече бившият координатор на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил.

Цветан Цветанов изказа благодарност и към д-р Ценко Сотиров, когото определи като най-добър стоматолог в Русе и към Тодор Тодоров, за който каза, че е един от най-добрите криминални психолози, работещ добре с полиграфа. А също и на “приятелите от Кърджали – Илия, Рашид”.

Цветанов изказа и специална благодарност към баба Тянка, с която се запознал като вицепремиер и министър на вътрешните работи при бедствието в с. Бисер. “Тя е тук с нейния внук и неговата приятелка. Те в момента правят реализацията си в България”, каза още той.

На форума стана ясно, че експертът, на когото ще разчита Цветанов в сферата на енергетиката, е Христо Казанджиев. За него бе посочено, че той “отстоява независимостта на страната в енергийния сектор”. Той е експерт към “Български енергиен форум”. Магистър е от Университета по минно дело и геология, гр. София. Над 20 години има опит в сферата на петролните проучвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия спектър от дейности.

Двама журналисти също застават зад “Републиканци за България”. Това са Георги Стефанов, бивш издател на вестник “Седем”, и водещият на предаването “Вяра и общество” в БНТ Горан Благоев. През юни стана ясно, че директорът на БНТ Емил Кошлуков се закани да отстрани Горан Благоев като водещ на предаването заради критиките му към висши представители на Българската православна църква (БПЦ), към изпълнителната власт и лично към премиера Бойко Борисов, включително и заради въпроси, свързани с отпуснатите пари за БПЦ. Накрая предаването влезе в есенния телевизионен сезон на националната телевизия.

Посочени бяха и бивши спортисти, които застават зад проекта. Сред тях са Светла Златева, Николина Щерева, Боян Иванов, за когото Цветанов посочи, че е “легенда във волейбола”.

Както Narod.bg вече писа, учредяването на партията е предвидено за следващата седмица – на 27 септември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.