НАГЛОСТ в Narod.bg: Менда Стоянова си „купила” титла с 1 млн. лв. държавна пара. Пачките потънали в ремонт на АМТИИ в Пловдив, който обаче…не е започнал

2 7 632

Поредната мръсотийка, сътворена от ГЕРБ, изплува в Пловдив. В центъра този път не е Бойко Борисов, а неговата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Началото на наглата политическа игра с елементи на кражби започва през ноември 2017 г., когато Менда, политик от управляващата партия, е удостоена с титлата „Доктор хонорис кауза” от ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” (АМТИИ) в Пловдив Милчо Василев, разкри Narod.bg.

„Званието ѝ се присъжда за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на академията”, каза на официалната церемония ректорът, който е професор по акордеон. „След дълги години обещания, благодарение на съдействието на г-жа Стоянова, от държавния бюджет бяха отпуснати 1 100 000 лева за ремонт на сградата, известна като Жълтото училище, което е и паметник на културата”, припомни Милчо Василев.

Сградата на Музикалната академия в Пловдив, т.н. Жълто училище, отдавна се нуждаеше от спешен ремонт, особено на покрива. Но жалбата на музикантите в Града под тепетата за дълго остана нечута. Нито от Министерството на образованието и науката, нито от Министерството на културата, нито от община Пловдив.

Накрая тогавашният ректорът проф. Милчо Василев успя „да изпроси” по партийна линия (ГЕРБ) от председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова 1,1 млн. за ремонта и зданието трябваше да бъде спасено.

Планира се някакъв ремонт. Но се оказа, че само е планиран. И досега не го направиха нито Милчо Василев, нито неговата вярна заместничка проф. Тони Шекерджиева. За сградата, която плаче за основен ремонт, нехаят и от министрите на просветата и културата – Красимир Вълчев и Боил Банов, макар да е тяхна грижа и задължение”, пише и известният преводач и литературен критик Огнян Стамболиев.

След превода на въпросния милион (къде ли потъна) се случи нещо твърде недостойно. Въпросната „дарителка” беше удостоена на тържествена церемония с високото академично звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивската музикална академия – за „заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” (?!). Интересно защо все още не е предложила някои свои научни трудове и не е изнесла поне една лекция? Минаха цели три години!, ядосва се Стамболиев, установи репортер на Narod.bg.

Да, академичната общност и широката общественост бяха направо скандализирани и изумени от този акт! Започна голяма подписка за отменяне на абсурдното решение. Протестно писмо до ректора изпратиха и голяма група действащи преподаватели и възпитаници на Академията от страната и чужбина. Реагираха десетки медии – централни и пловдивски.

Реклама

От три години скелето си стои, но ремонтът на Пловдивската академия не върви

А въпросният ректор – между другото със специалност…акордеон!- не само че не се засрами, но реши да уволни заради… „уронване на престижа на институцията“ двама професори с безспорен принос към българската просвета, наука и култура– Юлиан Куюмджиев и Албена Димова, изразили своята лична принципна позиция против даването на тази титла на Менда Стоянова.

През 2018 година с „предупреждение за уволнение” беше наказан проф. Юлиан Куюмджиев. Тогава от МОН изпратиха до него писмо с твърдението, че министерството е „извършило проверка” по подаден от него сигнал за редица нередности в  Пловдивската академия. Всъщност, проверка не е имало, но на 13 април 2018. проф. Куюмджиев е наказан. Просто ректорът се е саморазправил с него, защото бил дръзнал да се усъмни в „непогрешимостта” му !

По-късно министър Вълчев, все пак, назначил проверка и тя установила редица нарушения в АМТИИ, които изнесе на 11 май  2018 г. по време на парламентарен контрол. Но наказаният продължава да бъде унижаван. И едва в края на май 2018-а „великодушно” наказанието е отменено, но не защото е прав, а защото… нямал други нарушения.

Но историята не свършва дотук. В началото на 2019 година проф. Юлиан Куюмджиев отново е наказан с „предупреждение за уволнение” (за втори път в рамките на по-малко от година). Този път („случайно”) и на съпругата му – Полина Куюмджиева, също професор по музикална естетика в Академията, е наложено същото наказание. Впрочем, и тя не е гласувала Менда Стоянова да стане „Доктор хонорис кауза”, чисто „съвпадение”…

Скандалното е, че и двамата не са били изслушани преди налагането на наказанието, макар че по Кодекса на труда това е задължение на работодателя. Всъщност, по този начин ръководството се опитва да сплаши всички, несъгласни с политиката му. Тормоз заради лично мнение… Типично по герберски, нали?!

Тук ще вметна скоба и ще припомня, че преди около пет години ректорът на Пловдивския университет – проф. Запрян Козлуджов, удостои със същото звание… Христо Стоичков. Разликата в случая обаче е, че футболистът дари лични средства за ремонта на пловдивската Алма матер, докато за спешния ремонт на Музикалната академия депутатката Менда предостави не свои… а  държавни пари. И тя като шефа си, който щедро и безконтролно „дава” и „раздава”, държавни ресурси, при това на определени фирми и хора.

Огнян Стамболиев припомня, че сред личностите, удостоени от вуза с това високо академично звание, са имената на един от големите композитори на ХХ век – Кшищов Пендерецки, музиковедът акад. Виктор Ванслов, цигуларят проф. Владимир Аврамов, композиторите Марин Големинов, Лазар Николов, Милчо Левиев, Димитър Тъпков, Трифон Силяновски, пианистът Юри Буков, оперната прима Красимира Стоянова, фолклористът проф. Николай Кауфман и основателят и патрона на Академията проф. Асен Диамандиев...

2 Коментара
  1. […] След превода на въпросния милион (къде ли потъна) се случи нещо твърде недостойно. Въпросната „дарителка” беше удостоена на тържествена церемония с високото академично звание „Доктор хонорис кауза” на Пловдивската музикална академия – за „заслуги и съпричастност към устойчивото развитие на Академията” (?!). Интересно защо все още не е предложила някои свои научни трудове и не е изнесла поне една лекция? Минаха цели три години!, ядосва се Стамболиев, установи репортер на Narod.bg. […]

  2. […] НАГЛОСТ в Narod.bg: Менда Стоянова си „купила” титла с 1 мл… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.