Бойко Борисов забатачи държавата! За 10 г. натрупа 30 млрд. борчове, ще ги плащат и внуците ни!

3 3 153

Всеки ден оставане на това правителство е вредно. Бойко Борисов е взел общо 30 млрд.лв. заеми за последните 10 години. Срещу тях имаме спад на качеството на здравеопазването, увеличаване на функционалната неграмотност на децата, увеличаване на неравенствата и все по-нездравословна околната ни среда.Това заяви в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ в парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод новия външен заем на България в размер на 5 милиарда лева.

Премиерът на България ще бъде запомнен с честите смени на позицията си по един и същи въпрос според ситуацията на деня, но по един той е абсолютно последователен – погазване на парламентарната република и разграждане на държавността. За Борисов понятието разделение на властите и взаимен контрол между тях, е непознато. За десет години той не дойде да внесе поне един бюджет, да присъства поне на една актуализация на бюджета„, посочи Нинова и допълни, че всички плащаме, за да може един човек да харчи еднолично, непрозрачно, безотчетно за своето политическо оцеляване.

В началото на декларацията Нинова попита защо се е появила необходимост от нов дълг? „Та нали само преди няколко месеца министър-председателят твърдеше, че въпреки кризата не се налага да взимаме нов заем, защото в резерва на държавата има девет милиарда лева. Към края на 2019 г. държавният дълг отнесен към брутния вътрешен продукт на България е около 20 процента. Само едно сравнение, при заклеймяваното от ГЕРБ, лошо управление на социалистите, дългът в края на 2009 г. беше 13 процента„, коментира тя.

Вторият въпрос, който Нинова открои, е защо е трябвало да се емитира дълг на международния пазар. „Специалисти казват, че много по-полезно за българската икономика и финансови пазари такава сума да бъде емитирана на вътрешния пазар. При свито търсене, при намаляващ износ, и без особен интерес към кредитиране, при затруднение по осигуряването на достатъчно големи пакети от нискорискови държавни ценни книжа, емитирането на вътрешен заем би решило наши вътрешни икономически проблеми„, каза тя.

Реклама

Лидерката на социалистите определи като „неадекватни“ твърденията на правителството, че е постигнало „супер ниска цена на дълга“.

Всъщност годишната лихва по десет годишните облигации е 0,4 процента, а на 30-годишните облигации 1,4 процента. За сравнение последният заем в евро от ЕС в размер на един милиард само е при лихва от 0,1 процент. От месеци Европейската централна банка и централната банка на САЩ поддържат нулеви дори отрицателни проценти, които поддържат цените на държавните облигации на развитите страни около нулеви и отрицателни, посочи Нинова.

Тя попита ще стимулира ли този заем икономиката и ще подобри ли жизненото равнище на народа или както винаги по думите й „ще бъде изхарчен предизборно, непрозрачно и не по правилата“.

Лидерът на левицата заяви, че има обяснение и то е, че тези пари ще бъдат използване за погасяване на стари заеми на Борисов от 2016 г., за покриване на дефицит от близо 3,5 млрд.лв. По-важно е, че срещу тези пари няма никакъв план за икономически растеж, за реформа в здравната система, за екологични политики, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, каза тя и допълни, че у нас тези пари „се пилеят от прозореца на джипа“, коментира Нинова.

3 Коментара
  1. НинаМ казва

    БНБ дава 6 млрд. външен дълг, скоро проверявах,никакви 30

  2. postradal pasi казва

    По неофициални данни бъншния дълг на България е веше 170 милиарда евро боковите мутри ограбиха народа, докараха боклука о цял свят , братовчеда на борисов пере милиярди по бахамските о-ви , борисов пренася дрогата и затова америка го търпи , Съсипа и продължава да съсипва малкия и среден бизнес и праща мутри да рекетират бизнесмените и т .н ОСТАВКА бе КЕЛЕШ махай се не ти ли омръзна да тормозиш българския народ О С Т А В К А!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. postradal pasi казва

    БНБ е частна банка собственост на Иван Костов и други включително борисов . Хакера да каже колко са собствениците и кои са…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.