”Der Spigel”: Премиерът на България е нарушил международните конвенции

1 1 249

Как българският министър-председател Борисов стана поддръжник на Ердоган, разкрива в свое разследване престижното германско издание ”Der Spigel”.

Разследванията на „Шпигел“ показват, че Бойко Борисов е помогнал на турския режим да преследва членове на опозицията. Премиерът на България е нарушил международните конвенции, твърди медията.

Той никога не е криел тайната на отвращението си към европейците. Реджеп Тайип Ердоган обвини федералното правителство в помощ за тероризма и обиди Франция като провокатор. От седмици той заплашва с война по море Гърция в борбата за газовите находища.

Досега една държава от ЕС беше пощадена от тирадите на турския държавен глава: България.

Реклама

Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално приятелство. Когато турското правителство изпрати бежанци в Гърция през март, границата с България остана затворена. В началото на коронарната криза Турция достави маски и тестови комплекти на София, разказва „Шпигел“, преведен от Либерта.

Приятелството на Ердоган очевидно има цена.

Изследванията на „Шпигел“ показват, че българското правителство е помогнало за преследването на няколко турски противници на режима – и по този начин е нарушило международните конвенции и правни принципи.

Тайните връзки от турското посолство в София, получени от „Шпигел“, предполагат, че премиерът Борисов, бившият български главен прокурор Сотир Цацаров и българската тайна служба са участвали активно в депортирането на турски член на опозицията след опита за преврат в Турция през юли 2016 г., въпреки че българските съдилища преди това изрично са протестирали срещу искане за екстрадиция, пише авторитетното издание.

Източник: ”Der Spigel”, Frognews.bg

1 Коментар
 1. йорания казва

  Има логика!
  Да си припомним и визитата на цацата при Ердоган, за някакви си там български далавери с цигари!
  Само по себе си вече е особен случай , един главен прокурор при президент на друга държава!
  да не би да прилича на сделка, аз на тебе това и това , а ти на мене закриване на очите за цигарените афери!
  Мръсно и нечистоплътно отвсякъде!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.