Евродепутатът Клеър Дейли ПРИЗОВА: Спрете парите на тия бандити от ГЕРБ (в БРЮКСЕЛ ври и кипи)

4 5 183

В Брюксел ври и кипи, след като евродепутатът от Ирландия Клеър Дейли призова ЕП да спре парите на властта в България, която тя нарече „тия бандити”, видя Narod.bg.

Европейската комисия изпадна в неудобство днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество.

Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за който българското правителство упорито твърдеше, че е прекратен.

Заместник-председателката на ЕК Вера Юрова (Чехия), която отговаря за правосъдието, се опита с общи думи да заобиколи острите проблеми, като акцентира на стари констатации по МСП за напредък на България чрез законодателни и структурни промени. Тя пропусна да каже дали вижда реален напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност, но отбеляза, че положението в страната продължава да е под наблюдение и затова МСП не е прекратен. Вместо това отклони вниманието на евродепутатите към подготвяния нов механизъм за върховенство на закона във всички държави в ЕС, за който на 23 септември ще бъде представен първи доклад.

След като изслуша двайсетина евродепутати, от които над три четвърти се изказаха критично за ЕК и необективното й отношение към България, Вера Юрова изплю камъчето: „ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека да сме наясно – ЕК не може да играе ролята на прокурор. Тук трябва да се намесят държавите членки (Съвета на ЕС – бел. ред.)“

Въпреки старанието си да оневини Еврокомисията за снизходителния й подход към българското правителство, тя призна, че има голям проблем с отчетността на главния прокурор, защото България не изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Също така посочи и катастрофалното положение на свободата на медиите. Юрова се засегна от репликата на ирландката Клеър Дейли (Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица), която направо й каза, че „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие“ ( на управляващите в България). „Няма нищо такова – не съм съучастничка на Борисов“, отвърна тя.

Ето и изказването на Дейли: 

„Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна. Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.  

Реклама

Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.

Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.  

Припомням ви, че миналата година, макар и в по-малка степен, отбелязахме нещо важно – продължаващият рекет в жилищен комплекс в Поморие, където мои сънародници имат апартаменти, но не ги допускат до тях и това стана още по-зле заради пандемията, а не могат да получат справедливост от полицията и съда. Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват.

Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността.

През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян.   Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити.  Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция.“  

Ръководителката на работната група на ЛИБЕ Софи Инт Велт (Нидерландия), която на 28 август обсъди положението в България, се противопостави на прекратяването на МСП, докато още не е задействан новият контролен механизъм, като каза: „Не можем да си събуем старите обувки, преди да сме си купили нови“.

От българските евродепутати най-остро изказване направи Елена Йончева, която призова: „ЕК трябва да избере кое й е по-скъпо – българската демокрация или Бойко Борисов“.

Преди дебата за МСП имаше дискусия за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Няколко евродепутати изтъкнаха, че тя е по-зле от всички останали, защото е на 111-то място в световната класация на „Репортери без граници“, докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-напред. Общата констатация, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медиите, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България. „Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то“, посочи Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в България се отнася брутално към журналистите, които отразяват протестите. Отправен бе призив към главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем.

4 Коментара
 1. Васил Иванов казва

  Хубаво е да се каже и от коя група в Европарламента е Клеър Дейли: Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица. Ето един от тяхните постове в Twitter:
  https://twitter.com/ILGAEurope/status/1303979280590876673

 2. Николай Яков казва

  Абе на който му липсва търкането на билетчета, да ходи в Съветския съюз.

 3. НеСъмЗаминал казва

  Думата, която използва е thugs – мутри. Моля, бъдете по-точни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.