Новата пленарна зала на депутатите: Потрес за 25 млн. лева! Кой взе комисионна, за да превърне Народното събрание в затвор, обзаведен от ИКЕА?

0 5 543

Новата зала за пленарните заседания на Народното събрание разгневи хиляди сънародници. Според тях новият вътрешен вид е много грозен и е убил добрата стилистика на предишния. Властта събира ругатни и за едрата сума пари, хвърлени на вятъра според критикуващите, пише в. „Минаха години“.

От 2 септември депутатите вече се събират не в досегашната сграда на пл. „Народно събрание“, а в конгресната зала на бившия Партиен дом. За целта там се проведе основен ремонт, който продължи с години. Неговата стойност възлиза на колосалните 25 милиона лева.

Лятото е към края си, депутатите се върнаха за актуални дебати и законотворчество, настанявайки важните си особи в нови столчета в специално оборудвана зала. Сегашното им работно място е сградата-мастодонт от Вълко-Червенково време, намираща се между Президентството и Министерския съвет.

В бившия Партиен дом навремето се провеждат не само конференции на червената върхушка, но е използвана и за артистични програми. Тъкмо там е дебютът на младия през 1960 г. Емил Димитров, който за една нощ се превръща в звезда, за която цялата столица говори.

До този момент обществото проявяваше търпимост относно преместването на депутатския състав. Но възмущението  избуя с огромна сила и бързина веднага щом народните избраници показаха промененото си работно място.

„Ужасно бездарие! Как може  да допуснат дизайн като от магазин ИКЕА за парламентарна зала за 25 млн.!?“, възмущават се бдителни граждани.

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

Реклама

„Няма дух, няма история! Какво ли, по дяволите, търсят в тази сграда със сталинска архитектура?!  Да не говорим, че там отдавна трябваше да бъде настанен Националният исторически музей, а не да го пратят, меко казано, на майната си“, коментира друг.

Кой идиот направи този проект за ремонт?! Само ние, българите, можем да сътворим подобна нелепица! Да съсипеш тази красота, за да направиш стъклен покрив! Кому е нужно?! Плаче ми се!,“ роптае следващ.

„Какво щеше да стане, ако тази зала беше дадена от държавата за зала на Софийската филхармония и на Хоровата капела и в нея да се провеждат концертите им, гастроли на световни изпълнители, новогодишни и други тържествени концерти… Лесно се руши, трудно се гради!“, възмути се музикант.

„Няма как да се сетят за подобно нещо – допълва следващ.- Те и мавзолеят  можеше да е картинна галерия или музей, но не. Колко политици, министри или премиери и президенти видяхте в театъра, операта или Музикалния театър на представление? Ами като не посещават такива места, как да помислят за тях?! Културата у нас е на колене и пред затваряне… Нищо, че идват световни артисти. Нивото се определя от ежедневното и наличното. Сега бившият Партиен дом би могъл да е зала!“

Възмутените коментари не стихват: „Старият таван явно е премахнат, а сегашният с тези железа отгоре наподобява затвор от нов тип“.

„Старите столове ги няма, а бяха масивни и здрави. Кой ли се е облажил?“, пита сънародник.

Едно мнение, което сякаш обобщава всички: „Как можахте да осерете хубавата сграда! Съжалявам, че съм циничен, но по-точен глагол не намирам… Как един път не се направи нещо адекватно, а само се руши?! Това е потрес и трагедия!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.