ГЕРБ и платените им мисирки скриха унищожителните критики на Брюксел към Бойко Борисов

0 5 519

ГЕРБ панически скриха критиките за корупция към правителството, които бяха направени в петък на закрито заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, сочи Кросс. Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев и правосъдният министър в оставка Данаил Кирилов не са се появиха на изслушването, въпреки че бяха официални приканени. 

Вместо това те пуснаха онлайн да говорят вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, зам.- главния прокурор Красимира Филипова и зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

Журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов, участвал в заседанието, разказа, че властите са били подложени на унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа. В ЕП са изразили недоволство от действията и личността на главния прокурор, както и от липсата на независим орган, който да разследва евентуални негови престъпения. Критикувани са били и неяснотите около бъдещата промяна на Конституцията, които са определени като „тревожни“.

Информация за събитието бе публикувана на сайта на ГЕРБ с манипулативното заглавие „В ЕП осъдиха използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България“. Твърдението идва от евродепутата Емил Радев, според когото като основни проблеми на срещата били поставени дискриминацията на ромите, правата на ЛГБТ общността и Истанбулската конвенция. Журналистът Георги Готев обаче уточни, че на заседанието е станало дума за бесилки и ковчези, но позицията е била изказана от председателката на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева. Изненадващо за евродепутатите тя се тревожела повече за правата на премиера и правителството, вместо от тези на протестиращите. В онлайн пространството Джумалиева бе засипана с остри критики заради мълчанието на КЗД при нарушаването на правата на протестиращите, както и заради липсата на критики срещу авторитарните подходи на управляващите. Готев определи позицията на ГЕРБ като фалшива новина. Според него да представяш собствените си безпомощни опорки като становище на ЕП е тотално безобразие. Това е обида за интелекта и ни злепоставя като държава, защото само идиоти могат да се хванат на такава фалшификация, коментира Готев. Позицията му потвърди и Красимир Кънев от БХК, който също е присъствал на изслушването. В интервю пред „Дойче веле“ той подчертава, че комисията е била изключително критична към правителството. 

Официалната версия на прокуратурата също буди недоумение – та е, че дискусията е организирана по предложение на главния прокурор Иван Гешев и била „за обсъждане на актуалните предизвикателства пред прокуратурата на България в контекста на засилен политически и медиен натиск“.

Реклама

Емил Радев подкрепя тази теза, макар че още преди дни да стана ясно, че изслушване в ЕП ще има, но провокирано от сигнали на евродепутатите Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Радан Кънев от ЕНП. „Очертава се добро партньорство между десния Радан Кънев и социалистката Елена Йончева. Всъщност колегата Кънев в крайна сметка не успя въобще да събере подписи в групата на ЕНП, така че те бяха събрани изцяло от групата на социалистите и от групата на зелените“, заяде се гербаджията.

Йончева обяви твърденията на ГЕРБ за фалшива новина и се възмути, че Борисов и Гешев се скрили зад няколко жени, вместо да се явят на изслушването. Тя изтъква, че в комисията е имало много въпроси за корупцията у нас и за носенето на отговорност от главния прокурор. Йончева припомня, че преди два месеца е настояла темата за нарушаването на върховенството на закона в страната да бъде включена в първото възможно заседание на комисията. Това вече е факт и усилията ни дават резултат, подчерта Йончева и посочи, че е дала в ЕП много подробности за корупционните скандали у нас.

Проведеното изслушване бе като отваряне на вратата, през която Бойко Борисов ще си тръгне от политическата сцена завинаги, прогнозира евродепутатката. Тя съобщава, че на 10 септември ситуацията в България отново ще бъде обсъждана в ЕП в присъствието на комисар Вера Юрова. 

Автор: Хубен Ненчев

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.