US-журналист близък до ЦРУ: Северна Корея е искала да пере пари през Бойко Борисов и Цветелина Бориславова

2 5 891

Северна Корея се опитва да пере пари през банката на близката до Бойко Борисов Цветелина Бориславова. За това предупреждава известен американски журналист през 2007 г., когато Борисов все още е кмет на столицата.

Скандален доклад на швейцарски финансов концерн пък посочва, че банката „е основен източник на финансиране на… престъпни организации чрез перачи на пари и агенции за проститутки“.

Narod.bg припомня на читателите си скандала, в който настоящият премиер, а тогава все още кмет на София, Бойко Борисов се замесва, но за съжаление без резултат и отзвук в световен мащаб.

Докато очакваме поне Европа да прогледне КОЙ управлява най-бедната държава с ЕС, въпреки наливаните милиарди европари, Narod.bg препечатва подробностите около забравения скандал от 2007 г., публикуван в Дневник:

Броени часове преди пристигането на президента на САЩ Джордж Буш в България вашингтонското издание „Кънгрешънъл куотърли“ (CQ) публикува твърдения, че „Стопанска и инвестиционна банка“ (СИБанк) е била набелязана от сталинисткия режим в Северна Корея като подходящо място за пране на фалшифицирани банкноти. Банката обслужва много от териториалните поделения на Националната агенция за приходите (НАП), доста от съдилищата, КАТ и други бюджетни организации.

Авторът Джеф Стайн и негови колеги съобщават, че въпросът е бил повдигнат през февруари пред българския финансов министър Пламен Орешарски лично от зам.-министъра на финансите на САЩ Робърт М. Кимит.

Председателят на Надзорния съвет на СИБанк Цветелина Бориславова научила лично от Орешарски за това и категорично отрича да има каквато и да е истина в подозренията, съобщава CQ.

Джеф Стайн е журналистът, който предизвика фурор със статия от 2 март, подозираща софийския кмет (по онова време – бел.ред.) Бойко Борисов във връзки с организираната престъпност и злоупотреби с власт, докато е бил на най-високия пост в МВР. Сега Стайн припомня, че банката е „с връзки с висшата власт в страната“ и че за тази статия Бориславова е потвърдила, че „живее“ с Борисов.

На частна среща във Вашингтон през февруари Робърт Кимит предупредил Орешарски, че СИБанк е „мишена на опитите на Северна Корея да пере пари“. Банката отрича всякакви връзки с тази държава и обвинява зам.-министъра на финансите на САЩ, че разпространява необосновани „слухове“, които излизали от политическите съперници на Бойко Борисов, продължава изданието. Бориславова казва за CQ, че подмятането на американците било основано на „фалшива информация“.

„Това не е вярно, това е лъжа“, казва тя по телефона пред изданието. По-късно в официално съобщение Бориславова заявява, че обвинението е „абсолютно фалшиво и безпочвено“. По повод Кимит тя допълнила разгневена, че е „разочарована, че високопоставени американски служители разпространяват фалшиви „слухове“ и „клюки“ за някакви връзки на Северна Корея със СИБанк, втората по големина в страната“, пише изданието. Бориславова предупредила, че „следващият път, когато американски служител повтори подобни обвинения, тя ще изпрати „заявление до посланика на САЩ в София“, се казва още в статията.

Реклама

Все пак банката внимателно проверила обвиненията и установила, че при нея „никога не е била откривана сметка от севернокорейска компания или от съвместно дружество“.

Служител на финансовото министерство на САЩ първоначално отказал да обсъжда разговора на срещата Кимит-Орешарски, който бил „поверителен“ (classified). Но след като научил за реакцията на Бориславова, той изпратил електронно писмо, което да се ползва за публикацията при условие, че няма да се споменава името му, твърди Джеф Стайн.

В писмото се казва: „Зам.-министър Кимит и министър Орешарски обсъдиха взаимните ни задължения съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, за защита на глобалната финансова система от незаконните действия на Северна Корея и Иран. Двамата потвърдиха нуждата от бдителност относно това финансовата система да не допуска нелегални парични потоци“. Северна Корея е обвинявана от САЩ, Китай и Япония, че печата висококачествени фалшиви 100-доларови банкноти (наричани „суперноти“) на стойност милиони долари и ги разпространява чрез чуждестранни банки, пише CQ.

Според изданието предупреждението на Кимит може да се разглежда като още един знак, че администрацията на президента Джордж Буш е силно ангажирана да помогне на бившата комунистическа държава да се измъкне от десетилетия на организирана престъпност от съветски тип и от корупцията. САЩ финансират обучението на прокурори и съдии за борба с организираната престъпност, а американски специалисти по борба с финансирането на тероризма работят в тясно сътрудничество с новия банков надзор в България, се казва още в статията.

Не знаем дали финансовото разузнаване на България е открило някакви доказателства за вероятния интерес на КНДР към СИБнак, казва Джеф Стайн. Авторът обаче се връща към същия доклад от неназован швейцарски финансов концерн, който използва и в предишната си статия от 2 март, и цитира, че в него пише, че „се смята, че (банката) е основен източник на финансиране на… престъпни организации чрез перачи на пари и агенции за проститутки“.

Борисов пробвал срещи на високо ниво във Вашингтон

В последната част на публикацията авторът се насочва изключително върху личността на Бойко Борисов и припомня твърденията в този доклад за вероятните му връзки с престъпния свят (което той категорично отрече). Този път Стайн посочва, че софийският кмет обича да се снима с американски представители и последната ме такава поява е била с посланик Джон Байърли преди десетина дни в София. Сега наблюдатели очакват Борисов да се опита да използва всяка възможност да се снима и с президентската двойка на САЩ, докато тя е в България, допълва CQ.

Стайн продължава със съобщението, че софийският кмет се готви тези дни за неофициално посещение във Вашингтон. Борисов бил поискал среща на 12 юни с помощник държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Даниел Фрийд. Вероятно ще трябва да се задоволи с нещо по-малко, отговаря говорителят на Държавния департамент Биймър Чейз, заради графика на Фрийд. Възможно е да му бъде предложена среща с по-ниско поставени дипломати в Европейската секция на американското външно министерство, обяснява Чейз.

Програмата на Борисов включвала още негова реч пред Центъра за международно частно предприемачество (Center for International Private Enterprise), неправителствено поделение на Американската търговска камара и Националната фондация за демокрация (National Endowment for Democracy). Предвидена е и среща с кмета на Вашингтон Ейдриън Фенти, но не е известно за какво ще си говорят двамата.

„Кънгрешънъл куотърли“ е смятано за едно от влиятелните издания сред политическите и бизнес среди във Вашингтон. Джеф Стайн е колумнист в него и редактор по въпросите на националната сигурност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.