Срам! Ще привикат Бойко Борисов за обяснения пред целия Европарламент

4 38 165

Премиерът Бойко Борисов ще бъде привикан пред целия Европейски парламент да дава обяснения за корупцията и скандалите в България, научи Narod.bg. Вече са събрани достатъчно подписи на едвородепутати, за да има изслушване в пленарната зала в Брюксел, съобщи главният редактор на Euractive.bg Георги Готев пред Дарик.

Повратна точка в отношението на Европейския парламент към България – така Готев определи изслушването за корупцията и тревожната ситуация в страната ни на закрито заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в европарламента. Тонът е бил много твърд, критиките сериозни и е станало ясно, че европейските институции не вярват на българските власти, когато става дума за корупция, каза Готев. Записите с гласа, който прилича  на гласа на Борисов и снимките на чекмеджетата с пачки евро също са били дискутирани, добави журналистът.

„Премиерът Бойко Борисов не се яви в Европарламента, а се скри зад четири жени„, заяви пред Клуб Z евродепутатката от БСП Елена Йончева след изслушването в петък.

Членовете на групата бяха изпратили специално писмо до Борсиов с покана да присъства на заседанието. Покана бе пратена и до главния прокурор Иван Гешев. Той също не се яви, а прати представител, припомня Narod.bg.

В тази комисия не хвалят. Там привикват за обяснения. И вероятно това е причината премиерът да не отиде – той е свикнал да слуша предимно хвалби по свой адрес, коментира Йончева.

Реклама

Според нея почти единодушното мнение на членовете на групата е било, че протестите у нас са безпрецедентни. Което означава, че, по думите на евродепутатката, „има нещо гнило в България“.

Председателят на групата Софи инт‘Велд заяви, че темата ще бъде продължена, като до участниците ще бъдат изпратени допълнителни въпроси.

Това е третото подобно изслушване в тази комисия, като първите две са  за убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак.

Групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. В групата членуват 14 евродепутати, сред които няма българи. Днешното изслушване беше при закрити врати и официални изявления представителите на европейските институции няма. Освен вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник министърът на правосъдието Десислава Ахладова, които участваха вместо премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, са били изслушани и представители на българското гражданско общество и един журналист. Станало е ясно, че опорните точки, с които се отклонява общественото внимание в България, не минават в Европейския парламент, каза Георги Готев.

Narod.bg припомня, че на изслушването в петък свободата на медиите също е била основна тема. Екатерина Захариева е била разкритикувана остро за това, че България е на 111-о място в класацията на “Репортери без граници”, а тя оправдала този позиция със смъртта на колежката Виктория Маринова. С уважение към трагичната смърт на Виктория, от Narod.bg сме принудени да припомним, че България е поставена на 111-а позиция по свобода на медиите преди убийството на русенската журналистка.

От Европейския парламент са потвърдили, че изслушването се е провело по инициатива на Парламента, с което опровергават и информацията от българската прокуратура, че Иван Гешев е предложил тази среща.

4 Коментара
 1. пИдал казва

  Да си носим ли вазелина или коалиционния ортак Джамбазки ще ми даде от евро-брюкселския, който използва при посещението си в тризонета си в Париж?!

 2. ангел марков казва

  ПАРНОТО: ЛОБИСТКИЯ ТЕКСТ НА ГЕРБ „ДОСТАВКА” Е „ПРОДАЖБАТА” – НАИ-МОЩНИЯТ ГЕНЕРАТОР НА БЕЗЗАКОНИЕ И КОРУПЦИЯ?

  ГЕРБ разруши държавата, държавността и законността с лобисткия текст на § 1, т.16 от ДР на ЗЕ – „ДОСТАВКА“ е продажбата, включително препродажбата на енергия или природен газ на клиенти“ (Д. в. бр. 54/2012 г.), с който текст превърна: произвола; измамите; беззаконието; корупцията; липсата на справедливост в обществото; робството при парното; емиграцията; бедността и масовото нарушаване на човешките права в официална държавна политика.
  При „доставката” не съществуват: стока; продавач; купувач; пазар и пазарни отношения; равнопоставеност; сделка; прехвърляне на собствеността върху стоката; и най-важното – не съществуват договор за продажба и облигационно правоотношение. В този случай каква продажба е „доставката” – произвол, измами, беззаконие и корупция.

 3. Дина казва

  Г-н Марков, не бях се замисляла , но сте много прав. Да си кажа и аз една болежка. Произвеждахме хладилници и имаше у-ще за обучение на кадри. Няма го вече, закриха го! Децата се прехвърлиха в други у-ща, а няколко момчета отидоха в у-ще за кадри на БДЖ и НКЖИ – закриха го, момчетата бяха последният випуск. Приеха ги във висшето училище „Т.Каблешков“ със същата специалност – закриха специалността, онзи ден научихме, просълзихме се със студента. БДЖ и НКЖИ западат, поредните! Мишока се скри зад „женските“, а ЕП дали се много изненада от това? Фактите от мен, анализът от вас

 4. Бъз казва

  Божков , къде си ? Къде са твоите записи от изнудванията? Или се разбра с тиквата и чакаш в Дубай да отмине бурята . И пак търкане на талони от идиотите чакащи да забогатеят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.