Елена Йончева излови в лъжа Барни Ръбъл: Не е вярно, че мониторингът над България е свален, имам писмено доказателство

0 2 721

Твърдението, че механизмът за наблюдение на правосъдието и върховенството на правото в България е отпаднал, не е вярно. Това става ясно от отговор на зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова на писмен въпрос, отправен от мен.

Това съобщи евродепутатът Елена Йончева във фейсбук страницата си, видя Narod.bg.

Така Йончева на практика уличава в лъжа Данаил Кирилов. Още в края на месец май 2020 г. правосъдният министър, който в момента е в оставка, гордо обяви, че мониторингът е паднал.

Медиите излязоха на 22 май със заглавия, че мониторингът е паднал, тъй като така твърдеше Данаил Кирилов.

„В писмен отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова изрично се отбелязва, че „понастоящем Решение 2006/929/ЕО на Комисията за създаване на Механизъм за сътрудничество и проверка в България остава в сила. В съответствие с неговите изисквания, за отмяната му е необходимо ново решение на Комисията, след като се вземат предвид забележките на Европейския парламент и на Съвета“, аргументира се Йончева пред Националното радио.

„Такова наблюдение ще има и ще е необходимо ново решение на комисията, за да бъде прекратено. Оценката за състоянието на върховенството на правото се превръща в условие пред страните-членки за получаване на европейско финансиране, като е възможно дори да се стигне до редуциране или спиране на средствата.

Реклама

Този официален отговор на Вера Йоурова показва не само състоянието на върховенството на закона в България, но и начинът по който ГЕРБ се опитват да заблудят българското общество, че този механизъм е прекратен“, категорична е Елена Йончева.

Утре България ще бъде разисквана в една подгрупа за мониторинга за върховенството на закона, допълни Елена Йончева.

„Има покана към г-жа Екатерина Захариева и заместник главния прокурор Красимира Филипова, които вероятно ще участват. Това е много важна среща за България и ако е имало покана към премиера Бойко Борисов, той избягал ли е от разговор с Европейския парламент – това искам да попитам?“, каза Йончева.

Тя каза още, че на 10 септември в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи също ще се обсъжда България.

„Аз настоявах преди два месеца България да бъде включена за разискване от гледна точка на нарушаване на върховенството на закона. Това е от изключителна важност за България комисия и аз съм член там“.

На въпрос определиха ли се европейските колеги на Йончева и Радан Кънев дали подкрепят или не протестите в България Йончева поясни:

„Това е наше искане в пленарна зала да има устен въпрос към еврокомисар за състоянието в България за нарушаването на върховенството на закона. Още не се знае на коя дата ще бъде отправен въпроса, но имаме 30 гласа подкрепа за тази инициатива“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.