Да припомним в Narod.bg: Барни Ръбъл рекетьор като Бойко – изнудвал за пари Росен Плевнелиев

0 3 276

Правосъдният министър Данаил Кирилов, който ще остане в историята като Барни Ръбъл, подаде оставка, но кирливите му ризи остават. Narod.bg припомня един не толкова отдавнашен скандал, който, ако бяхме в нормална държава, щеше да го спре изобщо да се докопа до министерския пост.

Данаил Кирилов беше един от тримата общински съветници, за които през 2011 г. Георги Кадиев разкри, че са искали подкуп в размер на половин милион лева от Росен Плевнелиев. Завесата над тази афера бе повдигната от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

За рекета, който осъществявал шефът му Бойко Борисов още по времето, когато беше шеф на МВР, Narod.bg писа съвсем наскоро и може да прочетете ТУК.

Narod.bg препечатва публикацията на „Дневник“ от 16 септември 2011 г., където всичко е описано подробно:

„Кандидат-кметът за София, издигнат от БСП, Георги Кадиев  назова имената на тримата общинари, които искали подкуп на Росен Плевнелиев. „Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той – на мен, са ясни и те не са нови – Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов„, заяви Кадиев, цитиран от агенция „Фокус“.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев по-рано също коментира темата пред бТВ. Той обяви, че настоящият областен управител на София-град Данаил Кирилов през октомври 2008 година е предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е предлагала компанията, ръководена от Росен Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг. Тогава Кирилов е бил общински съветник от ГЕРБ в столичната община, а в предишния мандат – от БСП.

Така, след многобройните призиви на БСП вътрешният министър Цветан Цветанов да обяви кои са общинарите, имената бяха огласени от двама представители на левицата.

Това е развитието на 8-ия ден, след като Цветанов съобщи публично, че през 2007 г. трима тогавашни общински съветници в София, известни като „брокерите“, са поискали от Плевнелиев 500 хил.евро, за решение, свързано с Бизнес парк – София. Информацията постави въпроса защо нито той, нито Плевнелиев са съобщили за случая на прокуратурата и МВР. Темата беше подета от опонентите им – от БСП заявиха, че в случая и развитието му са замесени и настоящи общински съветници от ГЕРБ. Преди дни кандидатът за президент Плевнелиев пък обяви, че не е имал среща „с никакви брокери- ни един, ни два, нито трима“. Той декларира още: „Лично на мен подкуп не ми е искан, самите вие знаете че подкуп не се иска директно, а с много завоалирани намеци. Аз лично подкуп никога на никого не съм давал.“

Реклама

Курумбашев обясни откъде и как той знае за случая така: „През март 2008 тази сделка за замяна мина през Столичния общински съвет и шест месеца по-късно бях потърсен от Плевнелиев, с който се познавам отдавна. Той ми сподели, че има определен натиск от съветници от мнозинството. Не сме влизали в детайли дали директно са влезли в контакт с него или не“.

Депутатът отговори на въпросите защо той самият не е сигнализирал на прокуратурата или МВР за този натиск с аргумента, че е информирал шефа на групата на БСП в общината Жельо Бойчев и председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ). След това Иванов се намесил, в крайна сметка мнозинството на ГЕРБ е гласувало за замяната. Ден по-рано Иванов заяви, че чак сега научава за този случай.

Курумбашев на няколко пъти подчерта тезата на левицата – че лицата, оказвали натиск над Плевнелиев, са станали общински съветници от листата на ГЕРБ, след което отново са настоявали в общината да не се прави замяна, а търг за имота. „Корупционните практики, които са били през 2007 г., не са забравени от ГЕРБ през 2008 г.. Маските падат и се вижда, че ГЕРБ се бори с корупцията така както педофил охранява детска градина“, заяви още Курумбашев пред бТВ.

Георги Кадиев призова вътрешният министър Цветан Цветанов „да излезе и да каже имената“.

„Ако някой нещо е скалъпвал, това са Росен Плевнелиев и Цветанов. Те трябва да излязат и да кажат истината. На 23 октомври (изборите за кмет – бел.ред.) ще искаме доверието на хората, за да управляваме градовете и държавата. Хора, които лъжат, не могат да искат доверие“, коментира Кадиев. Напомни, че за случая е разказал именно вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветанов, затова той дължи на гражданите още информация по темата.

Кадиев коментира още, че в последните дни е станал свидетел на пълната амнезия на голяма група политици. „Не се учудвам, че премиерът Борисов има нужда от опресняване на паметта, не се учудвам, че Цветан Цветанов не си спомня, не се учудвам, че Андрей Иванов каза, че за първи път чува, като представител на институция. Не се учудвам, че Йорданка Фандъкова каза, че няма нищо общо и не знае. Тя по принцип няма нищо общо и не знае“, допълни общинският съветник от БСП.

Пред БНТ Йорданка Фандъкова заяви, че недоумява „как може политически сили, които са били част от управлението и са участвали в целия този процес, сега да обвиняват човека, който е почтеният, който не се е поддал, не е влязъл в схеми“. Тя беше помолена да коментира какви са впечатленията й и дали смята за почтени общинските съветници, чиито имена посочи по-рано лидерът на РЗС Яне Янев – Орлин Иванов, Радослав Тошев и Пламен Илиев: „Аз не мога да оценявам хората просто. . . Никога не сме имали проблеми, винаги сме били оперативни. С колегите работя много добре като изпълнение на задачи. Наистина компроматът означава, че ти хвърляш нещо в пространството, което след това няма как да бъде обяснено. Отговорната позиция за мен е да поставиш въпроса и да сезираш органите, които могат това нещо да го проверят. А всичко останало е несериозно“.

Попитана ще останат ли те в листите на ГЕРБ за следващия мандат, Фандъкова отговори, че листите в момента се обсъждат. „Аз смятам, че тези хора са възрастни, те могат да дадат ясен отговор. Вчера и господин Тошев, и господин Иванов категорично дадоха и пред медиите този отговор. Ако те смятат, че това е клевета, те имат, и аз ще им препоръчам, всички основания да заведат дела за клевета“.

На заседанието на столичния общински съвет, Орлин Иванов за пореден път обяви, че това е „гнусна лъжа“. Декларира, че винаги е подкрепял сделката за бизнес парка и ще съди и осъди Кадиев, ако назове неговото име. Радослав Тошев пък изпрати открито писмо: „По повод появилите се в някои медии публикации, които забъркват името ми с някакъв “ подкуп“, поискан от г-н Плевнелиев, заявявам, че това са груби спекулации и откровени лъжи“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.