Фирма, близка до Бойко Борисов, гушна 70 млн. за по-малко от седмица! Вижте далаверата в Narod.bg

0 5 023

Рекорди по възлагане на скъпи ремонти по новата схема с договорите за пътно поддържане счупи Агенция „Пътна инфраструктура“.

За по-малко от седмица пловдивската компания „Европейски пътища“ (новото име на „Пътища Пловдив“ – бел. ред.), която е част от „Грома холд“ (новото име на благоевградската „Агромах“ срещу чиито шефове имаше дело за пране на пари) получи от държавата 70 млн. лв. по схемата за пътно поддържане. Това е най-голямата сума досега, давана по новия модел, въведен през третия мандат на премиера Бойко Борисов. Това показва справка, предоставена от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) след запитване от Mediapool.

От сумата 58 млн. лв. са за ремонта на 31 км от пътя за Кръстова гора, останалите 12 млн. лв. са за 7.6 км участък от Подбалканския път

Така превантивните ремонти излизат средно по 1.8 млн. лв. за километър. За сравнение по оперативна програма „Региони в растеж“, където има търгове и се правят поръчки, защото парите са от еврофондовете, основните ремонти излизат средно около 800 хил. лв.

Това означава, че оскъпяването е с около 1 млн. лв. на километър и то при условие, че става въпрос за превантивен, а не за основен ремонт. Това се разбра от обясненията на началника на Областното пътно управление в Пловдив Йордан Калев пред бТВ. Той застана начело на пътното управление в началото на февруари 2020 г., след като преди това успешно въртеше общинския бизнес като заместник-кмета по строителството на община Пловдив и частния си, изпълнявайки поръчки в други общини. Йордан Калев е електроинженер и до началото на годината не е имал опит в пътното строителство.

Реклама

Освен че е рекордно скъп ремонтът, се оказва, че над две трети от Подбалканския път е в добро състояние и няма нужда от ремонт. Местните хора се чудят защо се ремонтира път без дупки при условие, че има пътища в много по-лошо състояние в община Карлово, се видя от излъчения репортаж по бТВ. По данни на АПИ около 60 на сто от пътищата у нас са в лошо състояние.

Как се заобикаля закона?

Новият модел – пътните ремонти да се възлагат на фирмите, избрани по Закона за обществените поръчкти за пътно поддържане на съответната област, се наложи в третия мандат на Бойко Борисов. Така се заобикаля Закона за обществените поръчки за ремонт на пътища, а компаниите усвояват десетки милиони при растящи в пъти цени на ремонтите за сметка на данъкоплатците. Преди това за тези ремонти се обявяваха отделни обществени поръчки.

Сумата се увеличава с всяка изминала година, мултиплицирайки порочната практика. За последните три години държавните пари, раздадени по този модел, са съответно – 163.5 млн. лв. за 2017 г., 296.7 млн. лв. – за 2018 г., и 312 млн. лв. – за 2019 г., показват данните от предоставената справка от АПИ на Mediapool.

С тези над 772 млн. лв. са обновени над 1301 км пътища и 33 съоръжения – мостове, тунели, подлези и надлези, посочват от АПИ.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.