Американска диплома титулува президента Румен Радев като „Воин на XXI век“

0 4 790

Радев сам си избрал позивната „Мойсей“, с която другите пилоти да се обръщат към него

Подполковник Румен Георгиев Радев се дипломира през юни 2003 година с академично отличие като магистър по стратегучиски поручвания след 44-седмично обучение във военновъздушния колеж „Максуел“ в американския щат Алабама. Това пише в дипломата на държавния глава от американското военно училище, подписана от генерал-майор Бентли Рейбърн.

Бъдещият президент на България завършва като №1 сред чуждестранните студенти и №13 сред всички общо 260 обучаващи се. Наскоро в поредния изтекъл запис глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов, определя Румен Радев като „прост летец“, но да постигне този резултат очевидно въздушният ас не е случаен човек, пише в. „Минаха години“.

Снимка: в. „Минаха години“

Румен Радев е бъдещ стратегически лидер, воин от ХХI век, готов да печели и да въздейства на стратегическо ниво“, пише в дипломата на българския държавен глава, издадена от Максуел в САЩ.

В периода юли 2002 – юни 2003 година настоящият български президент завършва успешно във военновъздушния американски колеж десетмесечен курс по „Стратегия, доктрина и военновъздушни сили“, „Въоръжена борба“, „Проучвания по международна сигурност“ и „Лидерство и етика“, които развиват умения за критичен анализ и стратегическо мислене, става ясно от документа.

По време на учебната програма Радев е избран да ръководи тренировъчния Военновъздушен оперативен център, където също показва отлични резултати, пише още в дипломата. По-рано, през 1992 година, в същото учебно заведение Радев завършва ескадрилен офицерски курс. Името му е изписано в алеята на славата на Военновъздушен колеж „Максуел“.

Реклама

У нас президентът започва кориерата си на военен през 1987 година като младши пилот със звание „лейтенат“ в 15 изтребителен авиационен полк в Равнец, като същата година завършва висшето училище в Долна Митрополия. Пет години по-късно заминава за американски колеж, а през 2000 година става доктор на науките.

Стига до командир на 3-та изтребителна авиобаза „Граф Игнатиево“. Пет години е зам.-командир на ВВС, като в периода 2014-2016г заема най-високия пост – командир на ВВС. Освен английски, говори руски и немски. Има зад гърба си над 1400 летателни часа.

Колежът „Максуел“, основан през 1946г, след Втората световна война, е един от шестте, които осигуряват обучението на висшите служители на американското военно министерство, а сред завършилите има астронавти, шефове на ВВС, герои от войните във Виетнам и Корея. Сред астронавтите е Рандолф Брезник, който лети в космоса през 2009 година и завършва две космически разходки с обща дължина 11 часа и 50 минути. Колегата му Кевин Форд лети два пъти – първо на совалката „Дискавъри“, а после и на руския кораб „Съюз“, който ръководи като командир на полета.

Сред видните възпитаници са още министри на отбраната на Саудитска Арабия, Украйна, губернатори, кметове, депутати.

Сред завършилите „Максуел“ е и депутатът от ГЕРБ генерал Костадин Попов, бивш началник на обраната до 2017 година. Още преди да бъде избран за президент, Радев бе нарочен за проруски кандидат, но той обича да казва: „Доскоро пилотирах съветски изтребител, дипломирах се в американската военна академия, но съм български генерал“.

Описват го като изключително амбициозен и с чувство за мисия. Сам си избрал позивната „Мойсей“, с която другите пилоти да се обръщат към него. Определя се като човек, който умее да носи отговорност и да взема собствени решения.

„Винаги е изразявал несъгласие със системата, когато има ясни несправедливости, и не се е стеснявал да изкаже позиция още от лейтенант и старши лейтенант в Равнец“. Например с искания за подобряване на условията на работа и живот на военните летци. Отказвал е полети дори пред ген. Михов, тогава командващ ВВС, докато не се вземат мерки за оправяне на условията“, спомниха си негови колеги от ВВС.

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.