Борисов ще обяви и война, само и само да удържи Властта

0 7 260

Да си призная не очаквах номера с Великото народно събрание и новата Конституция. Този път обаче Шайката, по Антон Тодоров, надмина себе си и поднесе уникален шедьовър. И човек с основание започва да се замисля с какво толкова е намазана Филията на Момчето от Банкя, за да я пази така стръвно?

Очевидно не с мас, дори не с мед, а с нещо значително по-вкусно. Както е тръгнало Бойко Борисов ще обяви война, само и само да удържи Властта…

Конституция по телефон 112

Насред уж ваканционния август, успоредно с продължаващите протести, докато гони джипката по магистрали и чукари и пуска селфи-репортажи, Премиерът най-сетне изплю „трудното решение“. Тоест, вместо оставка – проект за нова Конституция и Велико народно събрание (ВНС)?! Дълбокият до кокалчетата на краката смисъл на тази „гениална идея“ може да се обобщи с няколко думи, а именно – демагогия, протакане и размазване на обществения дебат. С едничката цел да се стиска Властта на всяка цена, като същевременно се финтира потенциалното служебно правителство чрез процедурни номера за запазване на компрометирания мандат.
Вероятно читателите си спомнят, че точно преди две седмици в тази рубрика бе поместен анализ под заглавие „Тики-така до края на мандата“, в който черно на бяло бе написано, че ББ ще разиграва топката в центъра на терена ала „Барса“, докато се добере до заветния гол. Разбирай до вот със собствено, а не с президентско МВР, организиращо изборите. Има ли смисъл да обяснявам защо? Ужасът на ГЕРБ не е от евентуалните разследвания на зулумите с давност от десетилетие, тъй като за 90 дни Темида няма как да се раздвижи, ако въобще има подобно намерение. Даже медийните бомби не са толкова страшни, ако въобще избухнат. За Шайката най-жестокият удар ще бъде, ако друг организира гласуването и брои бюлетините.
Интересно, нали са толкова незаменими, любими, заслужили и щедри, раздаващи пари на ляво и на дясно, естествено за чужда сметка? Защо толкова се боят от белот с чисто нови карти, а предпочитат мазните, изтъркани хартийки? Като са толкова безспорни, няма от какво да се страхуват, отново ще получат най-висок процент доверие?! Да, ама Шайката най-добре си познава бакиите и затова Властта на всяка цена се е превърнала в параноична диагноза. И така стигнаха до „Спешна помощ“ от Конституцията по телефон 112…

Спасителният пояс на Простотията

Не от вчера Олигархията и нейните академични, медийни  и НПО папагали развяват като универсално плашило понятието „Популизъм“, под чийто знаменател слагат всяка неудобна теза, идея, платформа или организация. И, ако тази политологическа категория означава демагогия и заиграване с невежеството на масовката, то ГЕРБ заслужава „Нобелова награда“ за популизъм.
За кой ли път Началникът потърси спасителния пояс на Простотията, която самият Той обяви за своя идентичност и идеология под лозунга „Аз прост, и вие сте прости“. Ето защо сме длъжни да поразсъждаваме върху съветите от кол-центъра на телефон 112, предлагащ Конституция на повикване…

Първо – Конституцията на България по никакъв начин не е изчерпала своето съдържание за три десетилетия и дава абсолютно всички гаранции за свобода, демокрация, лични права и собственост. Друг въпрос е как „буквите“ и „алинеите“ на Основния закон се интерпретират от Конюнктурата, Олигархията и Властта.

Второ – присламчването към маргинални, улични идеологеми за „Смяна на Системата“, ВНС, Президентска република, намаляване броя на депутати и т.н., е проява на лош политически вкус и паническо разстройство. Очевидно от немай къде и като последна сламка за удавника.
Особено нелепо звучи толкова често спряганата „Смяна на Системата“. Странно, как толкова години нашето племе не можа да проумее, че Система означава съвкупност от обществени отношения. На първо място – формата на Собственост. Ако става дума за връщане към „общонародната собственост върху средствата за производство, едрата индустрия, банките, крупния градски и селски капитал“ – няма лошо?!

Очевидно обаче рестарт на „комунизма“ не стои на дневен ред. Тогава какво?

Реклама


Без съмнение ставаме свидетели на поредния сеанс клатене на въздуха чрез празни приказки, мъгляви понятия и фалшиви послания. Като да речем бълнуваната „президентска република“. Ало, вие с гайдите и потурите, как смятате, че нашенските рабфаковци от Школата на МВР ще нарисуват държавно устройство по подобие на САЩ или Франция? Видяхме докъде ни докара неформалната лична диктатура на Бойко Борисов, та искаме още и по много от същото. Вече по Конституция…
А намаляването на депутатите „на ползу роду“? Не съм по сметките, но и с 3,50 по математика от матурата преди 45 години мога да изчисля, че при 120 народни представители вместо 240 бюджетът би спестил по 10-15 млн. лева на година. Капка в морето на Корупцията и „обществените поръчки“ с белязани карти. Детска игра в сравнение с протичащото в момента пазаруване на електорат от Борисов за сметка на производителните данъкоплатци, създаващи БВП и пълнещи хазната, раздавана предизборно на Чиновническата партия и на учители във ваканция от половин година, обучаващи най-неграмотните деца и юноши в Европа. Да не пропусна и премиите от по 20 бона и нагоре за полезните труженици от ЦИК, които сякаш са излезли от кинокомедията „Ни чул, ни видял“ с Луи дьо Фюнес, глухи и слепи за фирмените изпълнения на ГЕРБ при осчетоводяването на „мъртвите души“ и „недействителните бюлетини“…

Другата страна на това уравнение калкулира елементарната истина за това, че Олигархията доста по-лесно може да манипулира парламент с по-малък брой заседаващи. И още нещо – този флирт с масовото народняшко невежество под бодряшки лозунги всъщност е заявка от страна на Борисов за размяна на двойни пасове по системата „Тики-така“, насочващи комбинацията към потенциални коалиции на следващ етап. Сред възможните „патерици“ за ГЕРБ някои анализатори споменават формациите на Слави Трифонов и Мая Манолова, даже „градската десница“ около Христо Иванов, Радан Кънев и Атанас Атанасов. Кой знае? Ще поживеем, ще видим. Тук е моментът да попитам – няма ли най-сетне тарикатите от РБ и АБВ да поемат моралната и политическата отговорност за колаборацията с Бойко Борисов при предишния му мандат и най-вече за реабилитацията му след 2013-та?

Трето – що за идиотщина е да се говори за „рестарт на държавата“ от хората, които вече повече от десетилетие всекидневно и всекичасно ни убеждават в своята непогрешимост и незаменимост? Това не е ли чудовищен нонсенс след толкова много „растеж“ и „стабилност“?! А сега изведнъж – рестарт? Наистина се налага промяна, но след пълна подмяна на тези, които докараха държавата до безпомощно състояние, но продължават да я оправят както те си знаят. Сега и чрез повикване на Конституцията по спешния телефон 112…

От цилиндъра на Мистер Бойко

Дотам стигнахме като нация и общество да бъдем заложници на лошия човешки материал. Само че, не на онзи от прословутия лаф на Бойко Борисов пред емигрантите, а на шкартото във Властта и „опозицията“. Най-напред – как си представяте, че една Конституция може да бъде измъкната като заек или гълъб от цилиндъра на факира Мистер Бойко? Основният закон на всяка държава е тънка, фина и деликатна материя, върху която експерти от юридическата общност, политическите и гражданските среди дискутират с години. А тук до вчера ни плашеше с Вируса, после ни баламосваше с парите от Брюксел, а сега изведнъж ни тръсна ВНС и нова Конституция…
Наистина факир, събрал във визията на Дуче, върнете кадрите от анонса на „трудното решение“, гении на фокусите като Дейвид Копърфилд и Мистер Сенко. Във визитката на Мистер Бойко на всяка цена трябва да пише и „самороден народопсихолог“, изчислил с точност на оптичен прицел простата сметчица на дребните душици в Парламента, за които протакането чрез импаси и гамбити като ВНС е невероятен дюшеш за допълнителен престой във ведомостта, където никога повече няма да попаднат. Това важи и за голяма част от „опозицията“ ала Марешки и тъкмо на тази елементарна, но вярна психоанализа се базира планът на Борисов за оцеляване на „трона“. Защото откъдето и да го погледнем, Той си присвои ролята на некоронован „монарх“, разполагащ с държавата от първо лице, единствено число. А ние като обществото му позволихме да стигне до сериозна деформация на личността под тежестта на абсолютната Власт.


Впрочем, има ли смисъл да говорим за нормална политическа и парламентарна среда у нас, след като Корнелия Нинова внесе пет поредни вота на недоверие срещу абсолютно компрометираното морално бламирано правителство, които останаха глас в пустиня?
Затворете очи и си представете проект за нова Конституция, изработен от корифеи на юридическата мисъл от типа на Цецка Цачева и Дани Кирилов?! В творческа симбиоза с опасния чар на полит-мисирките Караянчева и Дариткова? А може би и със специалното участие на агента Георги Марков, стачкувал и „гладувал“ преди три десетилетия срещу „Библията“, в чиято ведомост по-късно удобно се настани като … конституционен съдия?! Или с приноса на специалиста по финансовото източване на „Напоителни системи“ Харизанов?


Усещате ли какъв грандиозен морален, политически и всякакъв нонсенс е точно тези случайници, дребосъци, парвенюта, некадърници, недоразумения, някои откровени негодници и мошеници, да ни хвърлят плитки въдици за едри риби от калибъра на ВНС и Конституция? Туморът ГЕРБ трябва да бъде изрязан и изучаван като върховна имитация и деформация на „демокрацията“, а не да бъде лекуван и възпроизвеждан. Добре, ама на хоризонта се задават милиарди от Брюксел, а очевидно и Софийската хазна все още не е изпразнена докрай? Ето това е смисълът на виртуалния „Член първи“ от Бойковата „конституция“, диктуващ още от същото, докато „мазнинката“ на „лошия човешки материал“ съвсем изтънее.

Ами, ако случайно „началниците“…

За следващия път оставям мрачната хипотеза за вкарването в „Библията“ на „джендъра“ и втори официален език плюс отказ от православието като национална и духовна идентичност на България? Как ви се струва – Мистер Бойко ще намери ли сили да откаже на „началниците“ от двете страни на Атлантика, които все още го крепят на белия кон, ако те случайно решат да режат живо месо от родината?
А може би някой му е подшушнал, че ако Тръмп излезе от Белия дом в края на годината хиларистите ще презаредят Властта на ГЕРБ и Ко срещу саботаж на руските енергийни проекти в региона? Дали точно това не е вторият план на „рестарта“ чрез врътката ВНС?

Автор Георги Атанасов, вестник Уикенд 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.