И поддръжката на уличните лампи в София се оказа златна кокошка за крадците от ГЕРБ

0 2 451

ФАКТИ: Въпреки кризата с коронавируса и оплакванията на кмета на София Йорданка Фандъкова, че бюджетът на столицата ще пострада много от намаляването и икономическата дейност, общината ни спира да обявява процедури на скандално високи цени. Този път на дневен ред е изборът на фирми, които да се грижат за уличното осветление. Заместникът на Фандъъкова по транспорта – Кристиан Кръстев, отвори конкурс с предмет „техническа поддръжка, ремонтно-възстановителни дейности, основен ремонт и изграждане на публично осветление“.

От обявата става ясно, че кметството предлага за сервиза на осветлението в 24-те района да плати на спечелилите компании 73,6 млн.лв без ДДС за срок от две години. Сумата е в пъти по-голяма в сравнение с предходния договор за същата дейност. По него София плати 32 млн. Лв без ДДС, при това за 4 години – от 2015 до 2019 година. Ако новият конкурс приключи при заложените в момента стойности, всяка от избраните фирми в 4-те зони на София ще вземе по 18,6 млн. Лв, а ако й се продължи договора с още 2 години – по още над 9 млн.лв.

В предишния период същата дейност се извършваше за около 2 млн.лв. След като около скандалната поръчка се вдигна шум, Кръстев свика пресконференция и уточни, че всъщност общината ще плати половината от тези 73,6 млн.лв за първите 2 години и че после ще реши дали да даде още 36,8 млн. лв.

В регистъра на обществените поръчки обаче обявата още е със същите параметри – 73,6 млн.лв за 2 години.

Реклама

КОМЕНТАР: Обявяването на този конкурс за пореден път доказва, че в начина на провеждането на обществените поръчки на София нищо лошо не е забравено и нищо добро не е научено. Както и, че обещанията на Фандъкова да мери няколко пъти, преди да харчи парите на столичани, са просто лизунги.

Примерите в подкрепа на горните заключения са многобройни – златни тоалетни, скъпи цветя и храсти за озеленяването на града и т.н. По добре познатия непрозраен начин и при липса на конкуренция в началото на годината общината разпредели събирането на боклука в София между фирми на босовете на „Титан“, братя Домусчиеви и Румен Гайтанджийски срещу умопомрачителните 435 млн. Лв за 5 години. Фандъкова не се появи в нито един от етапите на конкурса и не взе отношение за липсата на други кандидати, което да доведе до поевтиняване на услугата за данъкоплатците и т.н.

В разгара на кризата с Covid-19 пък споменатият зам.-кмет Кръстев пробва да организира конкурс за покупка на нови лимузини на стойност 540 000 лв за поверената му дирекция „Транспорт“. Процедурата бе прекратена тихомълком заради заплахата от скандал. Същото се случи и с поръчка за 7 млн.лв за избор на фирми за доставка на цветя, дървета и смески за тях.

Източник: в. „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.