Патриарх Неофит зашлеви голям шамар на Бойко Борисов, оттегля подкрепата си от него

3 30 356

На Бойко Борисов все повече започва да му припарва под краката и вече няма дори време, за да предвиди следващия удар. 

Този път той дойде от патриарх Неофит. Източници на Narod.bg разкриват, че западният митрополит Антоний е внесъл писмо, в което коментира продължаващите избори и вариант да се свика Светия Синод, който да излезе с мнение, че подкрепя Бойко Борисов.

Но среща отпор, патриархът категорично е отказал да се намесва в полза на премиера и са свиква Синода.

Ударът е особено болезнен за Бойко Борисов, който не спира да се заиграва с религията, бъркайки вярата и изпадайки често с характерното за фигурите от някогашния ъндърграунд мутренско суеверие. 

Реакцията на патриарх Неофит не е никак случайна. Тя идва след пламенната реч на основния му враг – пловдивският митрополит Николай, който възхвали ГЕРБ по време на служба за Успение Богородично и заклейми протестите. 

Патриарх Неофит също засегна недоволството на хората срещу правителството по време на службата си на 15 август. 

Но по един завоалиран начин намекна, че всъщност подкрепя желанието на хората за промяна. 

„Младите по площадите да бъдат разумни. Всичко да бъде с добър резултат”, бяха думите на патриарха, който на практика пожела успех на протестиращите. 

Източници на Narod.bg разкриха, че отказа на Неофит да обедини Синода в подкрепа на Борисов идва покрай конфликт на определени фигури от църквата с хора от правителството и прокуратурата. 

Реклама

Наглед едните няма какво да делят с другите, но в случая става дума за вътрешен конфликт в Синода и нагласата на хора около пловдивския митрополит Николай да завземат властта. 

Сред хората от кръга на митрополит Николай е и Западният митрополит Антоний, смятан за изключително близък до Борисов. 

Неслучайно точно той освещава кабинета на премиера на „Дондуков“ 2.

Не е ясно как ще се развият събитията след сегашния отказ на патриарха да свика Синода в подкрепа на Бойко Борисов, но определено така ще се очертят висшите свещеносложители около Неофит и съответно около митрополит Николай и премиера. 

На фона на отчаяния стремеж на Борисов за демонстриране на християнски ценности и съпричастност към Църквата, отказът на Неофит е изключително показателен. 

И донякъде шамар за лидера на страна, който твърди: „Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене…”

Верен на късата си памет Бойко Борисов не се притеснява да лъже съвсем открито: „Няма Великден, на който да не съм ходил досега. Майка ми като малък, милиционерите кръжаха около църквата, ние влизахме да се помолим.

Премиерът изрича това без да му мигне окото, очевидно забравил, че баща му до 1987 год. е служител на Софийско градско управление на МВР и член на БКП.

И, разбира се, стигаме до последния бисер на Бойко Борисов, изречен само преди няколко месеца:

И Коледа е много хубава, но аз Великден го харесвам много, защото тогава е възкръснал и всички негови приятели, врагове са се….абе … просто всички тея неверници, дето са викали А, така, виде ли как те разпънаха, кво те правиха, виде ли? Абе, голяма работа е било“.

3 Коментара
 1. Симеон казва

  „Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене…”
  „Това са думите му при кандидатствуването в БКП“

 2. georgi казва

  nadali ima po golqm nagajdach ot nego sled bkp stana gerb i taka do kraq na sveta

 3. Емил Георгиев казва

  Винаги съм критикувал Светият синод за това,че е неглижирал проблемите на обикновените хора, Но съм грешил Приятно съм изненадан от позицията на дядо Неофит! вярно е,че Св Църква трябва да е аполитична,но става въпрос за съдбата на цял един народ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.