Изложение на арменски традиционни напитки ще се проведе във Варна

0 767

През август във Варна ще се проведе първото по рода си изложение на арменски традиционни напитки с участието на популярната риалити звезда Размиг Чакърян. Талантливият готвач ще участва в кулинарен форум във София, след което ще се отправи към морето, за да представи някои от най-ценните питиета в страната му.

Събитието е под егидата на Българската асоциация на професионалните готвачи и ще се осъществи при засилени мерки срещу коронавирус.

Участие ще вземат и други известни имена на арменската кулинария, както и трима от големите победители в риалити шоуто на Размиг Чакърян.

„На форума ще бъдат представени рецепти за някои от най-широко използваните напитки в кавказката кухня като тен, коняк, водка от черница, вино от нар и други“, разказва Размиг Чакърян.

Ето и малко любопитна информация за тях.

Тен

Реклама

Може би най-популярната безалкохолна напитка в Армения е сместа от вода, сол и арменско кисело мляко, наречено матсун. То е ферментирал млечен продукт и се използва широко в кавказката кухня – като дресинг или за основа за различни сосове, а също така и за тен. Всяка тамошна домакиня знае рецептата за тази напитка. Приготвя се от около литър матсун, добавя се повече сол, след което се разбъркайте с лъжица, като постепенно се долива вода. „Рецептата може да се сравни с българския айран, но на вкус има коренна разлика“, уверява Размиг Чакърян.

Апропо, към него могат да се добавят и кубчета краставица. Таратор? Не съвсем. Любопитен факт е, че тенът е не само вкусен, но и изключително полезен. Той спомага за намаляване и регулиране на високото кръвно налягане, а поради високото съдържание на различни бифидни бактерии помага за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт и нормализиране на храносмилането.

Водка от черница

Тя заема почетно място за ценителите на алкохола, които я определят като първокласна ракия. Приготвя се само от черни плодове и върви добре с месни ястия. Сервира се охладена или с кубчета лед. Не причинява главоболие и махмурлук и лекува заболявания на стомашно-чревния тракт.

Нарово вино

Нарът е символ на страната. Архитектурните паметници обикновено са украсени с шарки под формата на този плод. Наровото вино е доста скъпо, тъй като за производството на 1 литър в най-чистата му форма се изискват около 10-12 кг плодове.

Освен традиционните напитки, по време на изложението Размиг Чакърян ще представи и различни вариации на коктейли.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.