Как „Кауфланд” ни продава отровата „Брей”, вижте защо са токсични храните (ИЗСЛЕДВАНЕ + СНИМКИ)

9 40 808

Експертно изследване на храните от марката „Брей” на „Кауфланд”, рекламирани като „автентично български”, показа изненадващи резултати, проучи Narod.bg. Спецове от Think.bg са установили, че „Брей” храните всъщност са ни повече, ни по-малко отрова в красива опаковка.

Проучването се основава на фактология и изследвания на няколко продукта „Брей”, а изводът е плашещ – нищо истинско няма в широко рекламираните боклуци на „Кауфланд”. Авторите правят и сравнение с наистина автентични храни, произведени, например, в Родопите, за да може и неспециалисти да схванат разликата между истинска храна и отровата „Брей”.

Ето пълния текст на изследването, което не е лошо да се използва от прокуратурата, за да подведе когото трябва под отговорност за предлагането на отровата „Брей”:

ВЪЙ, или голямата Българска лъжа!

Зад паравана на глобална верига боклук-маркети и с подкрепата най-корумпираното правителство на планетата, ни предлагат поредната отрова.
Но този път още по-токсична. Не съм измервал никакво кисело мляко, което да има толкова токсичен редокс потенциал. Това си е направо канцерогенна бомба.

Ако бе биологично, бактериално активно това… нещо, то би имало отрицателен редокс потенциал. Не, че купешко го може това, но едно ЕлБи е някъде към +20, +60.
Тук говорят за традиционна закваска. Смея да твърдя, че лъжат, защото ако имаха такава, биха ги затворили от поне три агенции, включително и европейска. Нагла, очеизбодна, лъжа! Но в страната на лъжите, какво очаквате?

Знаете ли, че за мои, експериментални кисели млека пуснах пълен пакет изследвания, включително и за концентрация на млечно-кисели бактерии. Тук да виждате нещо подобно? Че то сол нула си е пълна лъжа, освен ако не става въпрос за натурално мляко, а за бяла химическа субстанция с незаконно наименование „мляко“.

Мляко и закваска? Хайде бе? И каква закваска, поне съотношение на LB към ST. Ако и да има някаква форма на ферментация, а не само ензимна коагулация, то тя е трагична. Когато квася животинско мляко, краве, или биволско, захарите падат до 5-6%, а тези 9% са си трагедия, а може би има добавена захар.

Поне да предупреждават диабетиците, хората на диета, че това не е традиционно кисело мляко с ферментирали, разградени захари. Соевото ми кисело мляко е със захари от 1.5%, а единственото в света фъстъчено – с 2%. Моите кисели млека с редокс потенциал, -60mV до -220mV, а кефирът си пада и под -300mV.

Щели да идват туристи заради традиционната ни кухня? И как с такова пишман кисело мляко таратор да се направи? За отрепка алкохолик едва ли има значение, но не и за човек, опитал гръцко, турско, македонско, албанско, йорданско кисели млека.
По скалата на най-скапаните кисели млека, това е почти на дъното, макар чест да му прави, че поне нишесте няма, както 70% от долнопробните имитации на кисело мляко в магазините.

Идете на Женският пазар през уикенда, купете си истинско кисело мляко, от родопчанка със забрадка. И го сравнете с този боклук. Заквасете мляко с това, и с истинско… изцедете суроватка от това и от истинско, добавете я към фреш от лимон и направете лакто лимонада. По същият начин, и боза по албански, със суроватка. Бас ловя, че от туй ми ти брей, ще има възклицание „Бах мааму и гадост“. Колкото до българското мляко, такова с холандски ГМО мутанти няма как да има. Освен ако не живеете в паралелна реалност, където Тракия допира до три океана, а на периферията ѝ не се намира и Нидерландия.

Оставка, оставка! Цял свят ни се смее и за киселото мляко вече, най-долнопробното на планетата.

Традиционна закваска е частичната самозакваска, но най-често с помощта на атмосферни бактерии, а още по-добре с лактобацили от лактоферментирали (сушени) сезонни билки, като коприва, мента.
***
Хора, стига тъпи въпроси вече, за кое мляко било по-истинско. Такова не може да има, няма как в магазин. Въведена е от над век престъпна стерилизация, че даже и вакуумна пастьоризация, диви ферменти не се влагат, използва се ензимна коагулация, вместо бавната и трудна за промишлен контрол млечно-кисела ферментация. Та простите патки, вместо да си тръскате пърхута по чехличките в Гърция, идете някой ден в Родопите и попитайте автентичен родопчанин как се заквасва истинско кисело мляко. Колкото до БДС и други нормативи забраняват чрез хартийки и касови апарати да се предлагат автентични ферментирали продукти, което е и обект на патентното право. Това мляко нормативно е напълно изрядно, защото е предназначено за ненужни на цивилизацията овце с маски. При консумация на диво ферментирал млечно-кисел продукт е доказано, че Covid-19 (във всичките му измерения) няма как да се случи.

Реклама

Колкото до намиращите се в началото на еволюционната стълбица хуманоиди, които учили уж технология, написали смешна за цял сват и срамна за нас дисертация, че имало бъргарско мляко, с бактерия, която обикаля границите ни, та за тях препоръчвам да видят добре последната снимка. И пак! И ако си въобразяват, че са по-велики от Нобеловият лауреат Иля Мечников, да си пият хапчетата, въпреки че има и отвари с подобни свойства. Та Иля Мечников, пише за чудото на тракийското кисело мляко, наричано все още в Родопите Агурт или Ягурт. Самият Мечников, ползва родопското кисело мляко за заквасване на руската простокваша, която е автентичният оригинал на всички млечно-кисели продукти. Подобен вид кисело мляко някога, в автентичният му вид е бил лек, медицинско средство, по-късно използван и срещу лъчева болест, рак и други здравни аномалии. Но само в автеничният му вид, не във формат „бастун с маска, пазаруващ та_ак мляко в немски магазин с африкански стандарти“.

„Ама тъп съм и не разбирам, обяснете, какво се правите на интересни“. В канала има много други материали, с разяснения, за удеди, измервания, методики, видеа, снимки. Тук не е детска градина, че всеки да очаква индивидуално на всеки всичко да бъде обяснено, никой не ми плаща за това,нито имам всичкото време на света. Освен картинката, има и текст, с обяснение, кое, какво. Моделът на уреда е описан, в спецификациите му има достатъчно информация какво точно измерва. Ако някой има съмнения, взима си уреда за 105 евро от Германия или САЩ и показва други стойности. Милиони хора по цял свят показват аналогични изследвания за това, млека, бира, комбуча, оцет, реджувелак, кока кола и какво ли не. pH и рефрактометър също са достатъчно популярни уреди. Блогът с детайлни изследвания е www.think.bg, а видеоканалът в youtube е PHYLK.

Как бе момче, как да си направя кисело мляко, като съм тъп, беден и гъзорък, а навсякъде всичко е фалшиво?“ Основно работа с бобови млека, в които имам пълен контрол на всичко, но това е прекалено сложно за вас. Добро краве мляко от различни региони е под 1лв. за литър, много по-автентично от холандските ГМО мутанти („крави“) е биволското мляко за около 1.50 лв. Най-качествено животинско мляко за човек е магарешкото и конското, но за тях нямате пари, нито удачни умения. Следващо по биологична съвместимост с човеците е козето, обикновено струва около 1.20-1.50лв. за литър, а ако не сте борсук или имате познати, които не са такива, най-често се подарява. Мляко се заквасва с автентично, диво кисело мляко, дива ферментация. Тъй като нямате умения за което, минавате през родопите и си взимате голям буркан овче кисело мляко от някоя баба, която говори на непонятен език, с вълнена, не с памучна забрадка. Ще ви стигне за каскадно заквасване на много кисели млека, за поне година.

„Ама кое кисело мляко от магазина е по-добро, измери ми всички, дай ми съвет, някой ми е срал в гащите, ела ми ги изпери“. В магазин не може да има автентично кисело мляко, тъй като и по наши стандарти, и по европейски директиви, и заради фармацевтични и медицински интереси, правилното кисело мляко е поставено извън закона. Ако толкова искате мляко от магазин, вярвайте, дишайте, медитирайте, запишете се на йога, поставете си кофичка Родопея или Верея на нивото на ушните миди, пуснете си радио Веселина, и ви пожелавам успех, макар и хич да не ми пука.

ПРАВО НА ОТГОВОР

„Кауфланд” до Narod.bg: Подробно и допълнително ще проверим дали продуктите ни са отровни

От пресслужбата на „Кауфланд” се свързаха с редакцията на Narod.bg и поискаха право на отговор. Ето пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми, колеги,

Във връзка с Ваша публикация бихме искали да се възползваме от правото си на отговор. В тази връзка, моля, да публикувате следната позиция на Kaufland България:

„Във връзка с Ваша публикация от 12 август 2020 г. относно кисело мляко „Брей!“, Kaufland България изразява следната позиция:

Kaufland не прави компромис с качеството на предлаганите продукти – те подлежат на регулярни проверки в акредитирани лаборатории, като същевременно изискванията за качество към производителите и доставчиците са изключително високи.

Стоките с нашата собствена марка „Брей!“ се тестват минимум четири пъти в годината от независима акредитирана българска лаборатория, като част от продуктите (от месо) преминават контролни тестове осем пъти годишно. С цел максимална прозрачност и информиран избор на клиента, на етикета на всеки продукт от линията „Брей!“ са описани неговият производител и използвани суровини. Киселите млека от линията „Брей!“ са произведени съобразно изискванията на БДС и са от български суровини.

Kaufland носи отговорност към своите клиенти и взема под внимание потребителските мнения. Главният технолог на производителя на кисело мляко „Брей!“ в свое становище отрича твърденията в цитираната публикация чрез експертни аргументи и уверява в качеството на продукта. Очакват се резултати и от допълнителна и още по-подробна проверка от акредитирана лаборатория.

В полза на българския потребител е предоставянето на достоверна информация, базирана на проверени и надеждни източници.“

Поздрави, Мария

9 Коментара
 1. Роли казва

  По-голяма простотия не бях чел! Сега пуснете и статия за антиваксърите…

 2. postradal pasi казва

  Този гняв идва от корона вируса има много неточности за мечников за това че само в Родопите и т.н. успокой топката бе момче и прочети повече книги и най-вече за българското кисело млеко което сега се опитват да го правят от вносни гмо продукти …

 3. […] до Narod.bg: Подробно и допълнително ще проверим дали продуктите […]

 4. […] до Narod.bg: Подробно и допълнително ще проверим дали продуктите […]

 5. Иванов казва

  Глуповат материал.

 6. […] до Narod.bg: Подробно и допълнително ще проверим дали продуктите […]

 7. […] до Narod.bg: Подробно и допълнително ще проверим дали продуктите […]

 8. Ванко Калпазанко казва

  ама дайте му контактите на автора с психичните отклонения – искам да го следя във всички социални мрежи, за да може така хубаво да ме обижда и нарежда на всяко изречение, да му слушам недоказаните твърдения и да му вярвам…
  и нищо че е е чувал за опасността от млечни захари и протеини, разлика между казеин тип А1 и А2, аз му вярвам на всяка дума, защото ток ме нарежда най-добре!..

 9. Една от многото казва

  Господа, днес, 11.12.2023 г към 10,15 ч купих 2 кофички кисело мляко „Брей“ – 3,6 % от магазин Кауфландв ж.к.Славейков в Бургас. Трябваше ми мляко с тази гъстота, но когато отворих едната кофичка, видях, че на-отгоре плува някаква бяла течност, която в никакъв случай не прилича на кисело мляко. Поразклатих кофичката с ръка и млякото „заигра“. Беше полутечно! А на самата кофичка има знак, че това мляко се произвежда по Български държавен стандарт 122010! Такъв ли е стандартът? Колко още сигнали за млеката Брей трябва да се популяризират, че някой да вземе мерки? Кажете ми към кого да се обърна за съдействие този производител да бъде санкциониран заради това безотговорно отношение към потребителите и за неспазване на стандартизираните изисквания? Направила съм много показателни снимки на този изконен български хранителен продукт, който е прославил България в миналото с консумиралите го дълголетници,а сега ни се предлага във вид на някаква съмнителна рядка каша, в която има кой знае какво, но не придсавлява подквасено краве мляко. Съжалявам, че тук не мога да ги публикувам.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.