Ще блокират ли САЩ милионите на Борисов? Премиерът лъже за „Балкански поток“ – тръбата се строи от руската и италианската мафия (Доказателства)

2 7 378

Театърът с дистанция от Русия по проекта е обречен на провал, тъй като макар формалният изпълнител на проекта да e саудитския консорциум Arkad, истинските строители са други

От цялата сага „Балкански поток“ до тук станаха ясни няколко неща. Вече сме изхарчили 650 млн. евро за втората тръба на „Турски поток“ или т. нар. „Балкански поток“. Има опасност обаче този проект да не бъде завършен. Освен тръбите трябва да се изградят две компресорни станции с американско оборудване, а в този случай е трудно да бъдат доставени, което е невралгичната точка на проекта. В тази връзка страната ни ще бъде санкционирана от САЩ, която е наблюдател на процеса. Така при евентуални санкции САЩ могат да блокират финансови сметки – така под ударите попаднат и офшорни дружества, за които има съмнения, че се контролират от Борисов чрез други лица.

Сигнали за това идват по няколко различни линии

Първата  е от страна на държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който преди седмици заяви в обръщение, че ще бъдат наложени санкции на руския газопровод за природен газ до Германия Северен поток 2. Според висшия дипломат, санкциите означават спиране на работата, иначе има риск от неприятни последици.

Втората е от стана на американския посланик Херо Мустафа, която на 14 юли се срещна инкогнито с премиера Борисов в министерски съвет. Американското знаме от служебния й джип беше свалено, което не е случайно. Симптоматичното е, че именно след тази среща Борисов обяви на заседание на Министерски съвет, че големите проекти, които държавата изгражда в момента са „под риск“.

Третата линия е тази на енергийните експерти, които видяха провал на проекта.  Енергийният експерт  Веско Начев обобщи пред Mediapool.bg:

„Американските аргументи за санкциите са, че това не са търговски проекти, а геополитичеки, и че поставят Украйна в изолация и застрашават европейската енергийна сигурност, тъй като Русия използва енергийните ресурси като инструмент за налагане на влияние“.

Снимка: infoz.bg

Ето и хронологията на събитията и фактите

След месеци опити да наложи името „Балкански поток“ за продължението на руския газопровод „Турски поток“ през българска територия премиерът Бойко Борисов изненадващо нареди през миналата седмица: „да си го наричаме газова инфраструктура на България“. Такъв обрат в позицията не е прецедент за министър-председателя, но до голяма степен степен разкрива страховете на Борисов от обявената преди седмици заплаха на САЩ да наложат санкции върху проекта.

Театърът с дистанция от Русия обаче е обречен на провал, тъй като макар формалният изпълнител на проекта да e саудитския консорциум Arkad, истинските строители на газопровода са съмнителни руски и беларуски фирми в партньорство с италиански компании със спорна репутация и турска компания за цвят.

При подписването на договора за струващата над 2.1 млрд. лв. тръба от турската до сръбската граница през миналата есен Борисов каза, че изборът на Arkad е станал при „много прозрачна, много честна процедура“, и припомни, че „Южен поток“ е бил спрян заради корупция и проведени по непрозрачен начин обществени поръчки.

Още в същото си изявление обаче Борисов на практика се самоопроверга, обяснявайки как са се провели много тежки преговори, „включително с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия“. А това означава, че състезанието, което би следвало да е открита и прозрачна обществена поръчка със стена между конкурентите, реално е включвало и задкулисни разпределения.

Отделно и сега, и при първата процедура за „Южен поток“ тръбите се доставяха от Русия и пристигаха още преди да е ясно кой точно ще е строителят.

По закон и на практика

Още от самото начало имаше съмнения, че Arkad ще се ползва за фасаден строител, тъй като няма налична техника и хора в Европа, а реално дейностите ще бъдат поверени на други компании. Първото потвърждение на това дойде през февруари 2020 г., когато сръбското издание eKapija съобщи, че регистрираната в Белград руска фирма IDC (Infrastructure Development and Construction), която изгради отсечката на „Турски поток“ през Сърбия, ще бъде наета и за българския участък от газопровода.

Тази информация бе потвърдена и от кореспондента на БГНЕС в Белград, но тогава държавната компания „Булгартрансгаз“ разпространи съобщение, в което се казва, че не са уведомявани от Arkad за привличането на подизпълнители. Сега от дружеството също потвърждават, че към 25 февруари не са били уведомени за използването на подизпълнители.

На 14 април обаче твърденията на сръбските и българските медии са потвърдени с договор за подизпълнение между Arkad и IDC, но без да се обявява публично. Документите за това вече са налични на сайта на „Булгартрансгаз“, като има и още 7 договора за подизпълнение с други компании.

Проблемите тук са няколко. На първо място, Законът за обществените поръчки задължително изисква, ако ще се ползват подизпълнители, основният строител да ги посочи в офертата си за търга и да опише кой какви дейности ще изпълнява. Видно от публикуваната в профила на купувача оферта на консорциум Arkad за изграждане на обект „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българско-сръбската граница“ това не е направено.

Също така има категорично изискване за представяне на Единен европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП) за всеки подизпълнител. Такива също липсват, което означава, че „Булгартрансгаз“ вероятно не е извършил задължителната по закон проверка за съответствието с изискванията за поръчка на подизпълнителите.

Arkad има и задължение да уведоми възложителя, в случая „Булгартрансгаз“, за наетите подизпълнители най-късно преди разкриването на строителната площадка, което стана през октомври 2019 г. А самото държавно газово дружество признава, че такава информация от Arkad не е постъпвала, което е направо абсурдно при положение, че част от подизпълнителите са публикували още в края на 2019 г. собствена информация за това как работят на обекта.

Реклама

Що се отнася до изискването изпълнителят да уведоми възложителя за подизпълнителите преди разкриването на строителната площадка, според „Булгартрансгаз“ това се отнася само за такива, които са посочени в оферта. След като Arkad не е посочил никого, това задължение отпада.

Кой кой е в случая

Още при провеждането на търга за строител на продължението на „Турски поток“ през България стана ясно, че фаворит за строежа е Русия. Това се видя най-ясно от опитите на държавата да отстрани Arkad от надпреварата въпреки дадената от саудитците по-ниска цена за задачата. Държавата опита да възложи дейностите на обединение „Газово развитие и разширение в България“, зад което именно се криеха руските интереси.

Този ход обаче пропадна в съда и в крайна сметка през септември 2019 г. договор беше подписан със саудитците. Но въпреки тези формалности, тръбите за газопровода бяха произведени и доставени от Русия на пристанището в Бургас много преди да се подпише договорът с Arkad, a арабите не разполагаха с нужната техника за заваряването им.

Това всъщност е и една от причините за включването на IDC. От документите се вижда, че руската компания ще изгради над 100 км от трасето на газопровода в България откъм сръбската граница. Дружеството по всяка вероятност използва машините и част от работниците, с които работеше в Сърбия.

За подизпълнител на Arkad е наета и друга руска фирма – СПК, която работеше заедно с IDC по „Турски поток“ в Сърбия. Компанията стана известна и с направата на последната т.нар. златна заварка на първата тръба от „Турски поток“. Сега на самия сайт на фирмата, чийто директор е Алексей Бачин, ясно е упоменато, че тя участва активно в строежа на газопровода „Турски поток“ през България (няма никакви намеци за „Балкански поток“ или „газова инфраструктура на България“). Компаниите, част от групата – „СПК Запад“ и „СПК Магистрал“, работят в участък от 30 км между крановите възли Златина и Сечище.

„Като част от проекта СПК трябва да извърши пълен набор от работи по изграждането на линейната част: заваръчни и монтажни работи, изолация и полагане, земни работи, устройство за защита от ерозия, както и полагане на оптично-оптични комуникационни линии, инсталиране на временна система за електрохимична защита, помощ при хидравлични изпитвания и пускане в експлоатация, както и рекултивация“, пише в съобщението на компанията, което показва, че строителството е прехвърлено в пълен обем към нея от саудитците, а не става дума само за някаква специфична дейност..

Да наемеш конкурента

Конкурентът на Arkad за газопровода през България, който „Булгартрансгаз“ се опита да избере, нарушавайки закона, бе обединение „Газово развитие и разширение в България“. С 50% дял в него бе люксембургската „Комплишънс дивелъпмънт“, чиито собственици са две дъщерни фирми на руската „Тръбна металургична компания“ – TMK Holding и TMK Steel Holding. Макар да липсват публични документи, има основателни съмнения, че именно TMK е доставчик на тръбите за газопровода, които бяха доставени в България много преди формалното възлагане на поръчката на Arkad.

Другите 50% в „Газово развитие и разширение в България“ бяха поделени между германската Max Streicher и италианската Bonatti. Сега се оказва, че и двете са станали подизпълнител на саудитците. Германците, които работят в зоната на Студенец – Кардам – Ковачевец, дори са в партньорство с руската „Закнефтегазстрой – Прометей“ (с 25% в обединението). За нея има данни, че работи предимно в Беларус и Близкия изток.

Bonatti пък е наета за участък от над 50 км между селата Иванча, Бутово и Борислав, както и по техническите връзки с компресорните станции „Вълчи дол“ и „Полски сеновац“. Любопитното тук е, че според изданието BankWatch Report Bonatti е имала връзки с мафиотски групи в миналото. За това преди време писа и българският сайт Биволъ, който казва, че е потвърдил информацията през разследващите журналисти от партньорския център на Investigative Reporting Project Italy (IRPI).

В същия доклад на BankWatch е споменат и още един от подизпълнителите на Arkad – италианската Sicilsaldo. Тя е избрана да строи около 100 километра от газопровода в района на Горни Дъбник и Староселци. Според информацията на BankWatch президент на Sicilsaldo е Емилио Брунети, син на Анджело Брунети, за когото италианската полиция твърди, че е „напълно подчинен на коза ностра – Катания“. Местните медии обаче пишат, че Брунети никога не е бил част от клановете на коза ностра, но винаги е плащал „данък“ на мафията.

Въпрос на национална сигурност

Друг подизпълнител, който реално строи българския газопровод, е фирмата от Беларус – „Белтрубопроводстрой“. Тя е наета конкретно да прокара тръбата под река Янтра, в което е специализирана – изграждала е газопроводи под Дунав и други големи реки. Любопитно тук е, че миналата година Литва не позволи на „Белтрубопроводстрой“ да участва в строителството на 165-километров газопровод до Полша. Мотивът на тамошните власти бе, че участието на беларуската компания в проекта може да застраши националната сигурност. От отдела за държавна сигурност на Литва обявиха официално, че „Белтрубопроводстрой“ има връзки с руските предприятия „Газпром“, „Стройтрансгаз“, „Роснефтегазстрой“, което увеличава рисковете за проекта.

За българските власти обаче подобни съображения явно не са от значение, тъй като няма данни да е правена проверка на компанията.

Да започнеш преди всички

Интересна е историята и с последния ясен подизпълнител за проекта – турската Vemak, която е работила по редица газопроводи в Турция, включително „Турски поток“. Компанията на практика поставя заварените тръби в изкопите, като за целта използва специална кранова техника, която повдига наведнъж готовите участъци. През ноември миналата година турското дружество е регистрирало своя фирма в София – „Вемак България“. Управител на компанията е Санлъ Тюркоглу.

Важното тук е, че въпреки обясненията на „Булгартрансгаз“ за внезапно възникналата необходимост от подизпълнители след обявяването на извънредното положение през март 2020 г., още на 14 ноември 2019 г. във фейсбук страница на Vemak (официалният сайт на компанията е недостъпен) е публикувана информация за разкриването на строителна площадка по газопровода през България.

Там проектът ясно е обявен за продължение на „Турски поток“, в което компанията ще участва. След това има още редица публикации по темата, като дори е споделено едно от клипчетата на премиера Бойко Борисов с джипката по време на инспекция на обекта от 19 април. Което пък показва, че участието им в проекта е било от по-ранна фаза и „Булгартрансгаз“ просто са го прикривали.

Дали и кога ще завърши строежът на „Турски поток“ през България засега е трудно да се каже. Последните заявки на Борисов са за края на годината, макар че официалният срок изтече през май. Обявените от САЩ възможни санкции за инвеститорите и строителите в този проект, който според Вашингтон прокарва руско влияние на Балканите, може да забавят изграждането и ползването му. А това означава още пропуснати ползи за България, тъй като няма да има транзитни такси.

Източник: В. „Капитал“

Автор: Ивайло Станчев

2 Коментара
 1. XYZ казва

  Не мислим за българските интереси, а за това, че Украйна щяла да бъде изолирана и да угодим на противниците си. Що за хора са тези поддръжници ?

 2. иванчо казва

  ако ще говорят за милиони, нека уточнят, че иде реч за хиляди милиони
  само машите му влачат по стотици милиони
  а този самозабравил се търтей отдавна не се задоволява с милиони
  и всичко това от онова, което ‘е направил’ за народа си – прибра му парите и ‘си остави ръцете’

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.