Как Бойко Борисов купи мълчанието на САЩ и ЕС, докога светът ще гледа отстрани безчинствата на хунтата?

0 4 421

Протестите не стихват, но американският посланик у нас Херо Мустафа странно замълча, а европейските лидери се правят на слепи, коментира пред Narod.bg политолог, пожелал анонимност.

През последната седмица много българи си задават въпроса дали САЩ и ЕС не виждат какво се случва в България, при все че протестите, обхванали няколко държави на Стария континент, прескочиха дори до САЩ.

На 14 юли, ден, след като американското посолство  у нас публикува на страницата си изявление, че „всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона”, посланик Херо Мустафа проведи спешна и уж тайна среща с премиера Бойко Борисов.

Визитата не беше обявена и не е била планирана, припомня Narod.bg.

Служители от Министерския съвет разказват, че Борисов побеснял жестоко на изцепката с подкрепата на протестите и затова се наложило да я привика в кабинета си. Информаторите на Narod.bg разказват още, че премиерът заплашил Херо Мустафа със спирането на важни за САЩ и ЕС енергийни проекти, издаде читателят на Narod.bg.

Разговорът между двамата продължил едва 30 минути, но не последвало съвместно изявление. На следващия ден обаче премиерът Борисов призна, че „заради политическата обстановка има опасност да бъдат спрени големите газови проекти”.

А хората от администрацията уточниха п ред Narod.bg, че Бойко „обяснил” на Херо Мустафа, че ако подкрепя протестите, той ще подкрепи тръбопровода от Русия към Централна Европа, а както е добре известно, САЩ по всякакъв възможен начин се опитват да бойкотират потичането на руския газ през България.

Още преди години Борисов разбра, че големите пари са в енергетиката и затова думи като „диверсификация” и „газов хъб” веднага влязоха в неговия речник. Към момента у нас се строят два тръбопровода – т.нар. „Турски поток” и „Северен поток 2”. Лидерът на хунтата се опитва да шикалкави между руснаците и американците, като така постига ту подкрепа от едни, ту от другите, в зависимост от протестите и исканията за оставка на правителството.

Реклама

Точно това се е случило и на въпросната спешна и много кратка среща в Министерския съвет – Бойко Борисов заплашил Херо Мустафа, че падне ли от власт, с американските интереси в енергетиката е свършено, подчерта запознатият пред Narod.bg.

Спецът от Банкя обяснил още, че зад държавния глава Румен Радев стоят руските интереси, на които те упорито се опитват да се противопоставят. Така, само след 30-минутен разговор, американското посолство у нас странно замълча по темата с „върховенството на закона и правото на протести”.

Всичко е подкрепено и от едно изказване на американският държавен секретар Майк Помпео, който обяви, че Държавният департамент предприема стъпки, които биха могли да доведат до санкции за инвеститорите в двата руски тръбопровода до Европа – „Турски поток” и „Северен поток 2”. „Това действие поставя под риск инвестициите или други дейности, свързани с тези руски тръбопроводи. Това е ясно предупреждение за компаниите.

Подпомагането на руските проекти няма да се толерира. Излезте сега или рискувате последствията”, казал Помпео. От думите му стана ясно, че ако САЩ приемат газопроводът през България за част от „Турски поток”, то санкции може да има дори за държавната „Булгартрансгаз”, която е инвеститор в проекта.

Две седмици по-късно официално решение на Вашингтон все още няма. Какви ще са санкциите все още е въпрос в сферата на спекулациите. В най-черния вариант има риск тръбата през България да бъде изградена и да остане празна.

Със сигурност обаче не са предвидени ограничения за изграждането на газовата връзка с Гърция, която е изцяло в интерес на американските планове за доставка на LNG в Източна Европа и е пряка конкуренция на руските проекти, призна човекът на Narod.bg.

Решението на САЩ всъщност е напълно очаквано от хората, които са в час с енергийните лобита. Те обясниха, че енергийните проекти са използвани от Борисов като най-силния коз, за да си осигури мълчанието на САЩ и затварянето на очите на ЕС за проблемите с корупцията и нерегламентирания от години явен лобизъм у нас.

Интригата, че Борисов използва всички политически средства, за да се противопостави на Радев и недоволството на хората, което той подкрепи, се потвърждава донякъде и от факта, че американският миноносец „Портър” се оттегли изненадващо от военноморското учението „Бриз 2020”, на което присъстваше държавният глава Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.