Сигнал за затвора в Narod.bg: Каракачанов лапал по €25 000 за БГ паспорт от богати чужденци, по схемата прибрал 10 млн. евро?!

2 14 359

Сигнал, който може да отведе Красимир Каракачанов директно в затвора, получи Narod.bg от високопоставен източник в прокуратурата, осмелил се да разкрие далаверите на управляващите предвид скорошния им крах.

Държавният обвинител твърди, че в прокуратурата се пазят доказателства срещу вицепремиера, под чиято шапка е Държавната агенция за българите в чужбина, през която от години върви далаверата с „ускореното” издаването на български паспорти на богати чужденци от трети страни, извън ЕС, които пък осигуряват на притежателите си свободно придвижване в рамките на Европейския съюз, припомня Narod.bg.

Нашият паспорт има силата да улеснява влизането и в държави като САЩ и Канада.

Пред Narod.bg прокурорът твърди, че продажбата на БГ паспорти е била под директния контрол на Красимир Каракачанов, като сумата, която военният министър прибирал, била колосалните 25 000 евро!

Не е тайна, че под съмнение са поставени 40 хиляди документа за самоличност. Сега обаче лъсва и нов детайл – че парите за поне 400 от тях, всеки за по 25 хиляди евро, са потънали директно в джоба на „воеводата”. „Информацията ни сочи, че министърът на отбраната е инкасирал 10 милиона евро, които са потънали в офшорни сметки”, смята източникът на Narod.bg.

През януари 2019 г. България беше разтърсена от скандал за търговия с паспорти, напомни и авторитетният австрийски в. „Ди Пресе”. Проверена ще бъде автентичността на близо 40 000 български паспорти, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

Корупционната драма започна в средата на ноември 2018-а, когато значителна сума пари беше открита в сейф, нает от секретаря на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов.

Парите са в различни валути и копюри и не са декларирани по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля 408 000 лева.

Реклама

Съгласно закона той е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

Претърсването бе извършено на 13 ноември 2018 г. от екип на Специализираната прокуратура с разрешение на Специализирания наказателен съд. Главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов е обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

По-късно стана ясно, че в сейфа на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) са открити пари, равняващи се на близо 300 000 евро, чийто произход е неясен. В края на ноември по настояване на премиера Бойко Борисов Агенцията бе закрита, но Катя Матева – жената, която допринесе за разкритията по случая – смята, че това е само маневра за отвличане на вниманието. „Единствената цел на тази проверка е да се успокои обществеността“, посочва 44-годишната юристка пред австрийското издание.

Като директор на Съвета за даване на гражданство Матева сигнализира за корупционни практики. Още през 2016 тя бие тревога за това, че в продължение на години са били издавани хиляди фалшиви документи за български произход на македонци и албанци – срещу подкуп. Между 500 и 1000 евро на паспорт е било плащано, за да се получи български документ за самоличност, като в някои дни били обработвани до 200 подобни случая.

Силни врагове

С разкритията си Матева обаче си създава силни врагове. Според показанията ѝ, дадени и пред съда, от тези машинации се е облагодетелствал най-вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той отхвърля обвиненията. Оттук нататък Матева изпитва на гърба си цялата жестокост на системата, пише изданието. Тя е уволнена, без да се посочват основания за това, а оттогава не може да си намери друга работа. Съпругът ѝ, който работел в администрацията, също е уволнен.

„Тотално съм изолирана; заговори ли някой с мен, моментално си губи службата“, споделя Матева пред „Ди Пресе”. Български журналисти, които я интервюирали, получили след това телефонни обаждания от прокуратурата, посочва още изданието. „Изложена съм на опасност”, казва Матева, като обръща внимание на това, че министър Каракачанов отговаря и за полицията.

Брюксел няма как да се намеси в този случай, защото даването на гражданство е от компетентността единствено на страните-членки. Само систематична, тежка злоупотреба, разтърсваща доверието на останалите страни от ЕС, би могла да предизвика обявяването на наказателна процедура. Но е твърде невероятно да се стигне до подобно нещо, коментира „Ди Пресе“.

2 Коментара
  1. postradal pasi казва

    Леле как сме се оплеле та затова ли бихте децата ни където протестираха с право . да ви изсъхнат крадливите ръце и бял ден да не видите престъпници чудовища и гузни негонени ще избягат с окрадените пари ако вече не са ги спасили по швейцарските банки…

  2. Чеха казва

    Пръв помощник и активен участник в това мероприятие, по оперативна информация е Росен Иванов Иванов- н-к кабинет в МО, след това Директор на Инспектората в МЗ, а сега Изпълнителен директор на „Медицински одит“. Абе навързани са като Свински черва!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.