Цветанов: Ето как Бойко Борисов КРАДЕ!

7 49 379

Цветав Цветанов разкри къде е голямата корупция и как се краде в държавата.

Според него пандемията е била управлявана в услуга на изпълнителната власт.

„Не може под дадено искане и срещите, които правиш ежедневно, ти да раздаваш пари, това са парите на българския данъкоплатец“, каза Цветанов в интервю за Факти.бг по повод всеизвестната практика на отпускане на пари от премиера.

Narod.bg припомня, че само днес Бойко Борисов даде 82,5 милиона лева за животновъдство и още 10 милиона наля в туризма.

„Трябва да бъде стабилизиран малкия и среден бизнес. Когато говорим за корупция, корупцията не е в средния и малкия бизнес, корупцията е в големите инфраструктурни проекти, както в „Турски поток“, това, което би могло да бъде като АЕЦ „Белене“, затова трябва да има цялостна промяна и рестарт на всички тези контролни органи, които могат да бъдат използвани като някакъв репресивен апарат, но те трябва да бъдат в услуга на обществото и да може бизнесът да работи не под страх, а да реализира идеите си“, каза още той.

„Бил съм от малкото, ако не единственият, който е давал различно мнение при Борисов, събирал съм много негативи за тази позиция от всички тези, които в момента са в неговото обкръжение и които генерират всичко, което се случва като грешни ходове. Около него пиарите са тези, които се очертават като водещ фактор както за политиките, които се правят и в парламента, и в ПГ. И в кулоарите на парламента се говори за напрежението, което има между пиара и ПГ, защото не политиците, не народните представители, не шефовете на ПГ и зам.-председателите определят политиката и поведението на ПГ, а се определя от телефонните обаждания на пиарите, които обслужват и премиера, и групата. А и те са хора, които нямат нужния капацитет, опит, гледат само как да могат да запазят позицията си, когато казват добрите новини на Борисов, но не споделят реалните резултати от управлението. Пиарите и обкръжението на Борисов ще го повлекат към дъното“, коментира Цветанов.

„Демократичните български граждани искат промяна и изразяват това по много категоричен начин. Това, което е като разлика от последните няколко години – виждаме страшно много млади хора, образовани хора, категорични, че нямат да направят отстъпка от исканията си,“ коментира председателят на Евроатлантическия център за сигурност.

Действително няма социални искания в този протест. Излезли са хора, които имат нетърпимост към корупцията. Институциите показват неспособност да се справят с този проблем. Част от исканите конституционни промени могат да се извършат и с Обикновено Народно Събрание (ОНС), но за Велико Народно събрание (ВНС) смятам, че в момента държавата не е готова. Ако влезем в хипотезата за ВНС това означава 400 народни представители, но когато нямаш проект на Конституция, това почти прави мисията невъзможна. Аз смятам, че тук трябва да се фокусира повече внимание върху политически платформи и управленски програми, които да получат обществената подкрепа. Днес е необходима експертиза, знаещите и можещите, образованите да бъдат в решаването и реализирането на подобни секторни политики. Затова и в моя проект ще можем да изградим този капацитет, който вече разработва съответните политики, искаме ясен хоризонт за един цялостен управленски мандат“, каза Цветанов.

„Смятам, че в момента няма да бъде толкова възможно да се направи промяна на избирателната система в такъв кратък срок от време, защото в момента исканията са за предсрочни избори, ако влезем в тази хипотеза, няма как парламентът да приеме необходимото законодателство. Това ще отвори теми за дебат, които не могат да бъдат решени в толкова кратко време“, обясни той.

Реклама

„В началото на протестите, когато бяха съвсем спонтанни, Борисов имаше шанс да изкара с това Народно събрание мандата си, ако имаше оставка на цялото правителство с министър-председателя и да се предложи в експертно правителство, което да проведе процедурите по Споразумението с ЕК за новия финансов програмен период, подготовката за бюджета, последствията от COVID-19, икономическите мерки, които трябва да бъдат предприети. Но с това забавяне и това позициониране на четиримата освободени министри Борисов даде много ясен знак за това, което и протестиращите назовават като проблем – зависимости с Движението за права и свободи и това, че Борисов лично оповести, че иска оставката на тези министри, за да може да изчисти всякакви подобни хипотези. На следващия ден той каза съвсем различна теза в защита на тези министри, но под въздействието на протестите се стигна до тези оставки, които обаче не дават отговор на исканата оставка на министър-председателя“, коментира бившият зам.-председател на ПП ГЕРБ.

„В момента загубата на обществено доверие, напрежението и това, което наблюдавам в момента като опити за кризисно оцеляване от страна на правителството е да се вкара една разделителна и да се противопоставят протестиращи на непротестиращи и това са може би твърдите ядра, които във всяка една от партиите има и безрезервно вярват на ръководителите. Очаквам да има опити за радикализация, на сблъсъци между протестиращи и част от тези, които подкрепят управляващата коалиция“, прогнозира председателят на ЕАЦС.

„Зависимостите от ДСП са чувствителна тема за Борисов, аз още преди местните избори заявих, че на тях ГЕРБ много ще разчита на подкрепата на ДПС. В много от смесените райони това е оценката и усещането, които дават бившите членове и симпатизанти на ГЕРБ. Те казаха, че се чувстват предадени, защото Борисов изцяло е останал в услуга на ДПС и много от местните избори там бяха или контролирано загубени, или получиха подкрепа в някои от общините, където трябваше ГЕРБ да има представяне в местната власт“, каза Цветанов.

Той посочи, че при срещите си в страната всички посочват като основен проблем страха от евентуалната репресия, която може да дойде от държавния апарат.

„През последните няколко месеца хората около Борисов го въведоха в едно виртуално пространство, изградиха му една среда и всичко, което му съобщават, че няма проблем, той дори не подозира колко е сериозен проблемът, който ще има на предстоящите парламентарни избори“, смята Цветанов.

Той заяви, че не е бил част от договорки с ДПС, когато са се номинирали министри по ресори.

Последния запис на разговор на премиера с Томислав Дончев Цветанов определи като „недопустимо като поведение на висока позиция, която заема в държавното управление министър-председателя“. „Още повече, че няма отговор както от Борисов, така и от Томислав Дончев за начина и съдържанието на този разговор. Аз винаги съм се старал да говоря с аргументи, а не с обидни квалификации“, допълни Цветанов.

„Ситуацията стана като едно ветрило – всички срещу статуквото и всички срещу ГЕРБ. И това е отговор, който трябва да дадат министър-председателя и ГЕРБ защо в рамките на последните 12-13 месеца превърнаха ГЕРБ в най-мразената партия. Когато излизах от ГЕРБ, казал съм го и на Борисов, че оттук нататък начина, по който се правят съответните организационни промени, ще води към затихващи функции на ПП ГЕРБ и аз вече съм дал и своята прогноза. От наблюденията и анализите, които сме направили с експерти в Центъра, ГЕРБ ще има не повече от 500 000 гласа на изборите, ако тази криза се задълбочи, ако продължава и ако генерирането на негатив спрямо ГЕРБ в оставащите няколко месеца, резултатът ще е и по-лош.

7 Коментара
 1. aprtamenchik i rodostypnik казва

  Ма тоя лешпер пак ипълзя , пуснал брадичка..
  разчита бабите да не го разпшознаят наа изборите ли !?

 2. чук казва

  училище Вапцаров Вършец е ковачница на яки кадри

 3. Петко казва

  Цветанов, ако беше читав за държавник, не трябваше да бърза да се сдобива с апартаменти докато е на власт. Това не можеше да не се види от опозицията и се получи максимата, че всеки тарикат си намира майстора. Той го намери в лицето на опозицията и Бойко показа мъжество, като се освободи от него. Това, което Цветанов сега прави е подлост.

 4. Иво казва

  Сега да каже как е крал и самия той, Цветанов… Пълен кретен!

 5. Дидка казва

  А ти хич ли не краде бе бунак?Цървул долен!

 6. ラブドール казва

  シームレスドール なんてこった!このブログ投稿は、これ以上うまく書くことができませんでした!この記事を読むと、以前のルームメイトを思い出します。彼は絶えずこれについて話し続けました。この投稿を彼に送信します。彼がよく読むことはかなり確実です。共有していただきありがとうございます!

 7. ダッチワイフ казва

  WaxDoll YourDollには、非常に個人的な配慮があります。どのような素材のダッチワイフであっても、よく知られています。 目的は、人々により多くの性的体験を提供することです。

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.