Секретна справка на МВР: Фатик бил касиер на Бойко Борисов, събирал рекета от името на бъдещия премиер

3 16 436

Митичният наркобарон Филип Найденов-Фатик е ползван като касиер от Бойко Борисов по времето, когато премиерът се изявявал като главен секретар на МВР. Такива данни фигурирали в разработки в бившата спецслужба НСБОП, научи Narod.bg от спецполицаи. Имало дори и писмени признания на агенти на службата, които са били част от престъпните групировки.

В тях черно на бяло било написано, че в подземния свят масово се събират пари от името на Бойко Борисов. Едно от лицата, за които имало категорични данни, че е играл ролята на касиер, бил Фатик, твърдят запознати. Борисов и Филип Найденов имали близки контакти още от началото на 90-те години, твърдят униформените източници на Narod.bg.

Фатик имал уникалното качеството да е еднакво близък и еднакво раздалечен от всички престъпни родни групировки по онова време. Това пък го правел уважаван от всички мутри и мафиоти. Взимане-даване през онези години имал с биг боса имал и Бойко. През 90-те години бъдещият главен секретар, а после и премиер на България, ръководел охранителна фирма в орбитата на СИК. Според отлично запознати източници на „Уикенд” от средите на специалните служби, общите интереси между Борисов и Найденов преди 20 и кусур години били канали за крадени автомобили и трафик на цигари.

И по двете теми Фатик бил най-силният човек в България. „Негови камиони  влизаха в страната без да бъдат проверявани на границата. И излизаха по същия начин, натъпкани с амфетамини предназначени за арабския свят”, обясниха информаторите на Narod.bg.

Средата на 90-те години на миналия век пък заварва Бойко Борисов като набиращ скорост бизнесмен, който освен в охранителния сектор има сериозни интереси и в производството на цигари.  През 1994 г. той, заедно с Румен Николов-Пашата регистрират в Бургас дружеството „Тео интернационал” АД.

Реклама

Фирмата наема склад в кв. „Крайморие”  в морския град и още от първите дни започва да развива нелегално производство на цигари. Тютюнът пристигал от завода в Стара Загора, а в „Крайморие” се произвеждали  главно евтините български марки „Арда” и „Кентон”, „Мелник”, но е имало и партиди с фалшиво „Марлборо”, припомня Narod.bg.

Стоката се пласирала без бандерол на вътрешния пазар, вървяла добре и в бившите руски републики. На 25 март 1995 г. данъчни и спецполицаи правят акция в цеха. Маститите собственици обаче получили предварителна информация и изнесли цялото оборудване за цигари.

Източниците на от бившата НСБОП потвърдиха, че ден след тараша в Бургас е направена операция и в София срещу дружеството на Бойко Борисов. Маскирани полицаи, включително и барети, атакуват паркинг в квартал „Дружба”, където имало камиони, пълни с цигари на Бойко. Информацията за тях идва по оперативен път от агент. Цигарите са намерени, но без собственика им. Малко по-късно става ясно, че Бойко Борисов също е бил на паркинга в „Дружба”, но се е бил скрил под един от камионите, за което Narod.bg вече писа.

Години по-късно, когато става главен секретар на МВР, Борисов уволнява всички участници в акцията срещу него.

Приятелството между Борисов и Фатик обаче се запазва. И не само това. Арабинът се превърнал един от най-доверените му хора, чрез които да взима рекет от останалите бандити. Служители на службите за сигурност твърдят, че Фатик е бил упълномощен да събира рекета от всички чужденци, които се занимават с наркотрафик в България.

Филип Найденов-Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си мерцедес S600 на кръстовището на булевардите „България” и „Гоце Делчев” в столицата. Арабинът буквално е направен на решето, полицаи преброяват 30 куршума в тялото му. Столичен следовател, който навремето е работил по екзекуцията, разкри, че е имало много странни случки по време на разследването.

Например, МВР и Министерството на отбраната категорично отказали да предадат записите от 19 август 2003 г. от радиочестотите в София. А причината да са искани е станала информацията, че килърите на Фатик и друг екип бандити, който проследявал всяка крачка на жертвата във фаталния ден, са си комуникирали чрез радиостанции. „След този отказа за нас беше ясно, че някой на много висока позиция в държавата е искал да потули разследването”, коментира пред „Уикенд” следователя, който пожела анонимност.

3 Коментара
  1. postradal pasi казва

    С една дума ръцете на великата тиква бойко борисов са изцапани отдавна а и сега с ЧОВЕШКА КРЪВ , а кой е бил прокурор тогава ?

  2. Антон казва

    Да,в книгите на Георги Стоев не веднъж и дваж и описал бате бойко какви ги е вършил

  3. Димитър Христов Димитров казва

    Хубаво е да се получава информация, но трябва и малко акъл за да се анализира. Истината е, че ББ е бил само, като едно от момчетата на СИК и ФН, което са гледали да инфилтрират в структурите, т.е. той не е бил никога в равностойни позиции с тях…!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.