Явор Дачков: Знам, че ББ е собственик на фирмата, която строи хотела-подпорна стена! Затова се дават 355 млн. за пътища!

1 31 767

Явор Дачков повдигна леко завесата над една от схемите, по които се храни хунтата ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов. „Най-голямата сума от новите „мерки“ на правителството за политическото оцеляване на Борисов отива за пътища. 355 млн. лв. ще влязат в строителните фирми. Знам, че Борисов е скрит съсобственик поне на една от тях, която обича подпорните стени:)”, написа във фейсбук журналистът, установи Narod.bg.

Скандалът напомни сюжет от преди години, според който Бойко Борисов тайно е един от собствениците на строителната компания „Главболгарстой”, която е сред любимците на ГЕРБ в печеленето на най-тлъстите обществени поръчки за строителство, показа проверката на Narod.bg.

В средата на декември 2019-а в информационните сайтове се прокрадна следното съобщение:

„На специална церемония, в присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, евродепутати, дипломати, висши чиновници и браншовици, „Главоболгарстрой” отбеляза две събития – петдесетата си годишнина и откриването на представителен офис в Брюксел.

Реклама

По време на церемонията Калин Пешов, член на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг” каза, че компанията е създадена в годината, когато „Бийтълс” правят последния си концерт на покрива на сградата на „Епъл корпс”, когато Нийл Армстронг стъпва на луната и когато „Конкорд” прави първия си полет.

„За тези 50 години светът не спря да се променя, както и „Главболгарстрой“. Вярвам, че стъпването ни в Брюксел е малка крачка в правилната посока на вклюване на компанията в големия диалог за бъдещето на Европа“. Освен за комуникация с по-широк кръг от заинтересовани страни, Холдингът ще разчита на новото си представителство и за достъп до идеи от европейската общност, модерни подходи и технологии в строителната индустрия.

Проверката на Narod.bg показа, че представителният офис на „Главболгарстрой” се намира в сърцето на европейския квартал на Брюксел, в сградата на „Билярд 40“ на ул. Rue de la Science 15, на ръка разстояние от европейските институции. Откриването му съвпада със започването на новия петгодишен политически цикъл на европейските институции, с нов парламент, нова европейска комисия и нов председател на Съвета на ЕС.

„Вашият сектор играе важно роля, генерирайки растеж и давайки отговор на икономическите, социални, енергийни и климатични предизвикателства“, каза „калинката” на ГЕРБ Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, насърчавайки бизнеса да използват всики инстументи, които Комисията дава на разположение. Кьетил Тонинг, председател на Европейската федерация на строителната индустрия, поздрави „Главболгарстрой” като основател на Българската строителна камара, член на Европейската федерация на строителната индустрия.

Новината, която обаче премълчаха интернет изданията е, че „Главболгарстрой” е купена от Бойко Борисов, като сделката е изцяло преминала през банката на бившата му любовница Цветелина Бориславова.

Ясно е, че няма как една компания да отвори офис в Брюксел в Европарламента, ако не е свързана с най-висшите политически кръгове в България, но е свръх нагло цял еврокомисар да презентира частната компания на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова, написаха тогава няколко опозиционни медии.

1 Коментар
  1. jp казва

    „но е свръх нагло цял еврокомисар да презентира частната компания на ….“ a смее ли да не „слушка“!!!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.