УНИКАЛНО в Народ: Чикаго, Ню Йорк и Сан Франциско въстанаха срещу хунтата на Бойко (Снимки/Видео)

0 2 333

Сънародници от три американски мегаполиса въстанаха срещу управляващата хунта в България

Част от българите в Америка излязоха на протест с искане за промяна и оставка на правителството в България. Протестите бяха съсредоточени в градовете Чикого, Ню Йорк и Сан Франциско.

Около 50-тина души се събраха на „Дейло плаза“ в центъра на Чикаго, където обикновено се провежда церемонията по вдигането на българския флаг.

Протест в Чикаго, снимка: bg-voice.com

Исканията им: Оставка на правителството и край на корупцията в Родината.

На някои от плакатите пишеше „Искаме американците да емигрират в България, а не българите в Америка“, „Оставка“ и „За чиста и свята република“. Георги, който живее в Уисконсин дойде на протеста с надеждата нещо да се промени. „От много години чакам подобна проява на ентусиазъм от българските граждани“, добави той.

На протеста беше и Мишо Шамара – дългогодишен противник на управлениято на Борисов, който не веднъж е призовавал за оставка. Имаше и малки деца дошли с родителите си, които обясниха, че милеят за родината и настояват за оставка на правителството, което според тях е корумпирано.

Ето и линк къв видео от самия протест: https://www.facebook.com/watch/?v=569108173773896

Реклама

Българите в Ню Йорк също удържаха на думата си за втори протест, ако правителството на Бойко Борисов не подаде оставка до петък. „Изненадан съм, че нямаше оставка“, каза Румен Чолаков от „Път на младите“, организатор на протеста. „Не си представях,че въпреки големите протести това правителство ще продължава да се вкопава във властта, без значение от последствията. А последствията ще бъдат по-лоши с всеки изминал ден, след който правителството продължава да се крие“, добави той.

Протест в Ню Йорк, снимка: bg-voice.com

Пред консулството ни в Голямата Ябълка се събра сравнително същата по брой група, но много по-разнородна от първия път. Имаше хора с различни професии и от различни поколения, както и деца.

Българите в Америка са категорични, че протестите няма да спрат. Може да не са толкова интензивни в дадени дни, но няма да спрат и към тях ще се присъединяват все повече българи от чужбина. Възможно е сънародниците ни в Ню Йорк да се съберат да изразят недоволството си и през идната седмица, в работните дни, а също и да организират протест пред сградата на Обединените Нации.

Българите в Сан Франциско също се присъединиха към протестите и опънаха голям плакат с надпис „Оставка“ на един от мостовете в града.

Транспартантът е закачен на моста на изхода за ул.“Върмонт“. Засега там не е имало протест със събиране на българи.

Протест в Сан Франциско, снимка: bg-voice.com

Ето и линк към видеот от протеста им: https://www.facebook.com/549505239/videos/10158279538710240/

Източник: bg-voice.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.