Алгафари съсипа Борисов за лъжите за АЕЦ „Козлодуй“: Не, мухльо! Извеждането му от експлоатация означава закриването му!

0 8 305

Известният арабист Мажд Алгафари, който е брат на режисьора и ПР експерт Нидал Алгафари, публикува в лични си профил във Фейсбук гневен коментар относно сагата с евентуалното затваряне на АЕЦ „Козлодуй“ по настояване на ЕС и одобрението на това антинационално деяние от страна на премиера Борисов.

Мажд Алгафари, снимка: Фейсбук

Ето и самата публикация:

Вашата мамица мършава… Според управляващите, ние не сме тълкували документа правилно и не ставало дума за затварянето на АЕЦ „Козлодуй“, а за някакви си реактора от 1-ви до 4-ти.  Не, мухльо. То само да четеш Винету не става. Чети като хората. ИЗВЕЖДАНЕТО ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“ или да дойде да ти го прочета преди да заспиш?!?! Извеждането му от експлоатация означава ЗАКРИВАНЕТО МУ“, уточнява Алгафири.

Можете да отворите документа или да ви спестя това време, като копирам текста на чл. 113 от него:

113.С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:

– 490 млн.евро за „Игналина“, Литва, за периода 2021—2027г., с максимален процент на участие на ЕС 86%;

– 50 млн.евро за „Бохунице“, Словакия, за периода 2021—2025г., с максимален процент на участие на ЕС 50%;

– 57 млн.евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Реклама

Твоето десет годишно управление ще остане в историята на България, като най-лъжливото и крадливо управление“, завършва гневния си коментар Мажд Алгафари.

Кратка справка по казуса:

Премиерът Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, според които цялата АЕЦ „Козлодуй“, а не само спрените малки четири реактора, трябва да бъде изведена от експлоатация. Централата има два големи работещи реактора – Пети и Шести,  по 1000 мВт, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация и които са гръбнак на българската енергийна система, съобщи в. „СЕГА“.

АЕЦ „Козлодуй“, снимка: БГНЕС

Но на страница 52 в Заключенията са изредени атомните електроцентрали, за които ще бъдат отпуснати помощи от ЕС за извеждане от експлоатация. Там се казва: „С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали: … 57 млн. евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027 г., с максимален процент на участие на ЕС 50%.

Вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова свика извънреден брифинг, за да обясни, че това е „фалшива новина“ и че „определени медии“ четат документа като дявола евангелието. Ставало дума само за вече затворените четири реактора на централата ни, категорична бе тя.

Пети и Шест блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще продължат да работят безпроблемно, след като увеличихме с 30 години експлоатационните им срокове„, поясни Петкова на извънредната си среща с медиите.

В заключенията от последния Европейски съвет заедно с нашата АЕЦ „Козлодуй“ са изброени още две. Първата е АЕЦ „Игналина“ в Литва  – с два реактора, които наистина са от чернобилски тип, които бяха затворени постепенно през  2004 и 2009 г., и словашката АЕЦ „Бохунице“, която по настояване на ЕС затвори през 2006 и 2008 г. два реактора ВВЕР по 440 мвт, но си запази други два от същия тип, каквито са и спрените реактори 1-4 в АЕЦ „Козлодуй“. В новия 7-годишен проектобюджет на ЕС са заложени 490 млн. евро за демонтиране на АЕЦ „Игналина“, като участието на ЕС е 86%. За „Бохунице“ са предвидени 50 млн. евро, и 50% участие на ЕС, но за по-кратък период – до 2025 г. Словашката централа продължава да има работещи реактори, както и АЕЦ „Козлодуй“. 

Визираните сега суми са поредни траншове от ЕС – компенсации за предсрпочното затваряне на ядрени мощности в трите държави от Източна Европа.

След завършването на маратонския Европейски съвет, който се проточи пет дни, премиерът Бойко Борисов разказа колко трудно е било да се договорят, защото е трябвало да съгласуват всяко число. Самият той бил поставил за себе си личен рекорд по изпити кафета, за да поддържа бодро съзнанието си. АЕЦ „Козлодуй“ е най-важният индустриален обект на Северозападна България. Борисов изрази специална благодарност към лидерите на държавите от ЕС, че са се съгласили да отпуснат от евентуалните остатъци в бъдещия бюджет 200 млн. евро за подпомагане на този район, който е сред най-изостаналите в целия ЕС. Сумата е записана на стр. 34 в Заключенията и за нея премиерът е бил бдителен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.