Елена Йончева в национален ефир: Записът е автентичен и показа, че Бойко Борисов поръчва по телефона кой да бъде ударен и кой да изгори

0 3 111

Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше разпространен на 12 юни 2020 г., е автентичен. Това потвърди евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева от Брюксел в национален ефир.

Пред БНР Йончева заяви, че „безспорно се доказа, че записът е истински и това е гласът на г-н Борисов“.

„Записът показва, че в България няма разделение на властите и се управлява от един авторитарен човек, който просто си поръчва по телефона коя частна фирма да бъде ударена и кой политически опонент да бъде изгорен. Това се възприема изключително сериозно в Европа и моята задача в Европейския парламент е да дам максимално гласност за това как се управлява в България, както в ЕП, така и на западноевропейските медии“, каза Йончева.

Реклама

„Важно е европейските лидери, когато застанат до Борисов, да се чувстват политически компрометирани до него. Те знаят какво представлява българският премиер и имат достатъчно информация. Но ние трябва да направим тази информация публична с безспорни доказателства. Така че подкрепата за Борисов от десницата (Европейската народна партия – б.р.) вече да не бъде факт“, каза още Елена Йончева.

Според нея е цинично лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер да подкрепя Борисов за „успехите му в борбата с корупцията“.

Социалистката изтъкна, че анализът на записа е направен по нейна инициатива от американската лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), с която работи и Министерството на правосъдието на САЩ, с ФБР, и анализите на тази компания се използват от американските съдилища.

„Заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на г-н Борисов и вътре няма никакви следи от монтаж. Записът е автентичен“, подчерта евродепутатката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.