Бойко, как не те е срам?! България получава не 29 млрд. евро от Европа, а 0 € заради твоето некадърно управление (Мнение на евродепутат)

0 5 196

Гражданите на България загубихме много, особено хората в Маришкия басейн. Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален 4 пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, пише евродепутатът Радан Кънев.

Радан Кънев

Изказването на премиера Борисов от Брюксел беше непочтено към българските граждани. Той обяви, че „получаваме“ 29 милиарда евро. Това е крайно некоректно – голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв България няма. Тоест засега получаваме нула. Нула„, пише евродепутатът Радан Кънев след 19-минутния видеоотчет на премиера от Брюксел след договорените там от Европейския съвет 7-годишен бюджет на ЕС (2021-2027) и пакета за възстановяване на Съюза от коронавирусната криза.

Според евродепутата българският премиер е отишъл в Брюксел „без да обяви позициите, които защитава, без публично обявена платформа, без консултации с Народното събрание и депутатите в Европейския парламента, без национален план и експертен екип. Така си създаде алиби да нарече всеки резултат „успех“. Което и направи“.

Резултатът? „Гражданите на България – и особено хората в Маришкия басейн – загубихме много“, пише Кънев и обяснява:
„Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетни средства“.

Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи.

Гражданите на България загубихме много, особено хората в Маришкия басейн. Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален 4 пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, пише евродепутатът.

Каква е действителността?

Реклама

– В Брюксел Фондът за справедлив преход за въглищните райони беше намален четири пъти. Това е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетно средства.

– Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване – голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула.

– Въведе се т.нар. “ръчна спирачка”, т.е. парите за всяка държава могат да бъдат спирани, ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се провеждат.

– Борисов се изказа (може би единствената “програмна заявка”) в полза на повече субсидии и по-малко заеми. Резултатът е точно обратният. По мое мнение, това не е лош резултат. Заемите и финансовите инструменти са по-силен и по-прозрачен модел на инвестиции. Трудно обаче може да се определи като “успех”.

Накратко – ако нямаш цели и програма, не можеш да отчетеш успех. Правителството завърши нула на нула. Гражданите на България, и особено хората в Маришкия басейн, обаче загубихме много.

Като цяло, сделката е изключително важна, “историческа”, но по детайлите си – спорна. Тя е компромис между разумните, понякога крайни, искания на “стиснатата петица” (Австрия, Нидерландия, Дания, Швеция, Финландия) и корупционния напън на източните лидери да скопят условията, свързани с налагане на Върховенството на закона.
Има и множество разумни решения, насочени към повече контрол върху реформите и националните планове за възстановяване.

Клаузата за Върховенство на закона – доста повърхностна и безпомощна – е голяма загуба за гражданите на ЕС и за позициите на ЕП.

В разговорите си с колегите от ЕП, ще препоръчам тя да не бъде приета в този вид, коментира също Кънев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.