Проф. Коста Костов разкости Бойко: Безусловна оставка на властта и експертен кабинет без партиите от настоящия парламент!

1 3 391

Пулмологът проф. Коста Костов, който оглавяваше Медицинския експертен съвет за коронавируса към правителството, разкости Бойко Борисов като директно поиска оставка на властта, видя Narod.bg!

Експертът в битката с коронавируса, който определи като провокация решението на властите да пуснат 12 000 души на националния стадион „Васил Левски“ за финала на Купата на България на 1 юли между отборите на ЦСКА и „Локомотив Пловдив“, има и план какво трябва да се случи след това.

Според медика е нужно експертно правителство, „без участие на парламентарно представените политически субекти, защото протестите са преди всичко граждански и не трябва да се допуска да бъдат употребени за избора на временно правителство”, установи репортер на Narod.bg.

Ето целия пост на проф. Коста Костов без редакторска намеса:

НЯМА ДА ИМАМЕ ДРУГ ПОДОБЕН ШАНС, приятели, поне моето поколение – не!

Затова да бъдем неотстъпчиви.

Сега или в друго прераждане, другаде!

Аз съм лекар и ще ми простите романтизма и времето, което ще ви отнема да помечтаем заедно.

Виждам следните задължителни стъпки, които смятам за абсолютно необходими, без да твърдя, че са възможни:

1. Абсолютна и безусловна оставка на управляващото “мнозинство”.

2. Оставка на главния прокурор, който очевидно не се ползва с обществено доверие и ще продължи да поддържа енергията на протеста и усещането у всички протестиращи за неприемлива избирателна “справедливост”.

3. Съставяне на служебно експертно правителство без участие на парламентарно представените политически субекти, защото протестите са преди всичко граждански и не трябва да се допуска да бъдат употребени за избора на временно правителство.

4. Предсрочни избори с електронно гласуване.

5. Избор на нов главен прокурор с демократична процедура от няколко кандидатури, една от които на гражданското общество, след обществено допитване.

6. Новият главен прокурор да предприеме незабавна проверка на бизнеса на Ахмед Доган, Пеевски и всички останали, които натрупаха богатство и влияние покрай контролираните от споменатите двама “обръчи от фирми” и покрай близостта си с властта.

7. Новият главен прокурор да ревизира и направи достояние на обществото онова, което не беше направено по времето на Сотир Цацаров, а същият да освободи също поста, който заема, защото си отиде с много съмнения в неговата работа.

8. Обществото ще очаква окончателните резултати от всички тези разследвания както и за всички останали казуси, около усвояване на европейски фондове, обществени поръчки, крайбрежни хотели и плажове, къщи, апартаменти и тераси, които оставиха в последните години усещане за грандиозни корупционни практики.

Ако всичко това не се случи, няма как да започнем на чисто.

Електронното гласуване е ключ към промяната, защото ще вкара в изборния процес много нови гласове, които останаха извън изборните урни и изборните манипулации. Ако половината от българите в чужбина гласуват, това ще се окаже решаващ удар за днешните управляващи и особено за т.н. “балансьори” около хидро-философа Доган и омразния на обществото Пеевски, които са най-голямото зло, защото диктуват настоящето и бъдещето ни, без да са спечелили избори.

Щом може да се създаде ваксина за 6 месеца, можем да осигурим и електронно гласуване. Това поне не изисква усилия на откривателски екип. Ако това не стане, забравете за промяната! Пак ще ни изработят и ще останем “пак в тия”.

Не ме питайте как ще стане това.

Реклама

Не забравяйте, че демокрацията има три темела – власт на народа, свобода на личността и плурализъм, което означава и разделение на властите.

Ако сме овластен народ и сме свободни личности, остава само да изберем подходящите хора, които да разделят една от друга сплелите се “обръчи”.

Промяната не е явление, а процес. Сега сме само в началото. Всяко незабележимо малко отклонение от процеса в грешна посока, в близките години ще отклони кривата на промените на забележимо разстояние от начертания път.

Единственият шанс да направим нещо по-добро е като го променим. В противен случай ще завъртим същото колело, с два пъти по-бавна скорост и така ще се оттече живота на децата ни.

Ще дам и един пример от пандемията Covid-19.

Страните, които се справиха най-добре с епидемията, според признанието на световните експерти, са онези страни, в които обществата имат най-голямо доверие на правителствата си.

Не, не сме цитирани сред тях, поне аз не съм информиран за такова признание. Три от тези страни са Китай, Южна Корея и Сингапур. Имаше и няколко други, които се справиха добре, но тези три са най-добрият пример, защото са между първите десет страни в света, в класацията на държавите с най-високо доверие на обществото към управлението на страната.

Зад всеки голям успех, стои взаимното доверие, което означава доверие към всички форми на управление, справедливост и минимум корупция. Сигурно затова са ни забравили нас.

Има и още нещо.

Да разчитаме на собствените си сили.

Без Херо и без Мустафа, без европейски неолиберални уйдурми и морафети, без Москва и задунайци.

Сами!

Нали се идентифицираме с Левски, Ботев, Бенковски, Волов, Каблешков, Петър Бонев, Дюстабанов, Бачо Киро…

Кой им помогна тогава? От името на целия народ въстанаха само 40 000 българи, а цяла Европа се събуди и раздвижи след техния подвиг, за да спасява интересите си.

Днес колко са по улиците?

Никой да не твърди, че са малко! Със сигурност над 40 000 и това е почти същата пропорция спрямо населението от 1976 г.

Трябва да покажем, че сме достатъчно силни и решителни, за да се справим сами, иначе ще продължим да бъдем домашни котета за Брюксел, европейския Барни Рабъл (може да си изберете и името на някой министър, изборът е голям) и Москва, ще продължат всички да ни онождат с 200!

Спомнете си онова, което се случи по време на нашето Възраждане и не вярвайте, че някой си къса ризата за нас.

Помагат само на силния и умния! Спомнете си и приказката на Ран Босилек, за лисицата, която не излизала от дупката на зайчето. Не му помогнали нито вълка, нито мечката, а бръмбъзъчето, което влязло в дупката и нахапало лисицата, която изхвърчала от дупката.

Да постъпим като това бръмбъзъче, да нахапем лисиците и да ги извадим от дупките.

1 Коментар
  1. nanka казва

    az sam saglasna s nego. jJiveem v 21 vek nyjno e novo mislene ,xora koito imat dysh i sarze i sposobnosti . I xora mileeshi za podinata ni

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.