ОЧАКВАНО: Бойко дава оставка до часове: ГЕРБ се разтури и в Костенец

0 16 029

Бойко Борисов пада от власт до часове и „феновете” на ГЕРБ започнаха ударно да напускат потъващия кораб. Така Narod.bg разчете новината, че над 30 стожери на управляващата партия от организацията в община Костенец днес са обявили, че напускат структурата. Това разкриха за провластовия сайт Faktor.bg осведомени източници.

Поводът за крайната им реакция е несъгласие с политиките на областния координатор на ГЕРБ Николина Ангелкова, по нещастно съвпадение и министър на туризма, и действията на кмета на града. Все още от централата на ГЕРБ не са потвърдили информацията.

Преди седмици масово напуснаха структурите на ГЕРБ техни членове във Видин, Плевен, Сандански, Димово, Ново село и още куп населени места.

Според източник на Narod.bg обаче зад люспенето стои новината, официално разпространена по-рано днес, че Бойко Борисов ще даде оставка буквално до часове.

От ръководството на ГЕРБ признаха пред Българското национално радио, че днес при премиера се е състояла среща с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних.

Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация. Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Реклама

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат пъво на най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера. Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна.

Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на Бойко Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС, което народът се надява да е последното в неговата политическа кариера.

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.