Фирма на депутат от управляващата коалиция се оказа скрита в дедесарска гробница

0 4 947

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов, който иначе обича да учи на морал от телевизионния екран, ловко се е освободил от фирма, лъснала в списък с некоректни длъжници. През май общината в Русе, родния град на видния зам.-шеф на войводите, публикува съобщение, че издирват собственика на „Инвест–Веселинов” ЕООД за неплатени местни данъци, писа „Уикенд“.

Въпросната компания е основана от бащата и съпругата на депутата – Васил и Христина през септември 2008 г. в Русе с капитал от 5 хил. лева. След това тя е прехвърлена в ръцете на Стефан Бучаков и неговата съпруга Мария. Бучаков не е случаен човек, а зам.-шеф на ВМРО в Русе, чийто шеф пък е Искрен Веселинов. Освен това Бучаков е известен в града с активната си позиция по всички въпроси, които се обсъждат в местната община и минава за едва ли не последна инстанция на истината. Частният му бизнес е свързан с търговия на бижута. Подобен предмет на дейност има и фирмата, която Веселинов и Бучаков си прехвърлят. При цялата си гражданска позиция Искрен Веселинов и Стефан Бучаков се оказва, че си разменят една фирма, явно с данъчни проблеми, която в крайна сметка отива в някой си Йорданчо Баев. Хора от града твърдят, че мъжът е социално слаб и

за малка почерпка е готов на всичко.

Реклама

Според Търговския регистър господин Йорданчо има 82 фирми, иначе казано става дума за класическа гробница за неплатени данъци. Част от тези фирми са в списъка на НАП с данъчните длъжници и основно става дума за далавери с ДДС. Покрай 82-те фирми, регистрирани на маргинала Йорданчо Баев, той самият се появява в множество дела за ДДС или неплатени пари на доставчици от различни краища на страната. От публикуваните присъди се разбира, че сумите са десетки и стотици хиляди левове. Част от придобитите от Баев дружества имат изключително скандална биография. Едно от тях преди време нашумя покрай скандал за незаконна сеч и манипулирани търгове за продажба на държавна дървесина.
По времето, когато е регистрирана „Инвест-Веселинови”, Искрен Веселинов е шеф на общинския съвет в Русе. Той е строителен инженер по образование и

само с година трудов стаж зад гърба си,

става шеф на областното пътно управление. В града си спомнят, че бил подбран и назначен на поста лично от някогашния вицепремиер Евгений Бакърджиев. После е шеф на общинския съвет, но по инициатива на групата на ГЕРБ е отстранен от поста. Опитва се да се върне на държавната работа, където мястото би трябвало да се пази, но се оказва, че е освободен от „Пътна инфраструктура”. Веднага след това Веселинов обявява уволнението си за „акт на политическа репресия”.


В същото време обаче се множат частните фирми на неговото семейство. А както се оказва сега, от общината в Русе се опитват да си приберат данъците от една от тях, която е минала и през ръцете на заместника му от ВМРО Стефан Бучаков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.